Dodaj do ulubionych

Baby Shower

28.02.14, 10:24
Czy któraś może robiła/planuje robić/ była na takim ?
W pierwszej ciąży uznałam że to dość beznadziejny pomysł, ale teraz stwierdziłam, że w sumie czemu nie. Generalnie nie zamierzam z tego robić wielkiego halo, bardziej zależy mi po prostu na (pewnie ostatnim w dłuższej perspektywie czasu) spotkaniu w większym gronie koleżanek, więc chciałabym bardziej zrobić taki zwykły babski wieczór.
Macie jakieś podpowiedzi na fajne pomysły, aby wieczór różnił się jednak trochę od zwykłej babskiej nasiadówy ?
Obserwuj wątek
    • malami115 Re: Baby Shower 28.02.14, 10:34
      Ja nie mam doświadczenia ale z tego co słyszałam to baby shower organizuje ktoś bliski kobiecie ( przyjaciółka) a nie ona sama. No może, ze się mylę ?
      • alexandra_m Re: Baby Shower 28.02.14, 10:45
        malami115 napisał(a):

> Ja nie mam doświadczenia ale z tego co słyszałam to baby shower organizuje ktoś
        > bliski kobiecie ( przyjaciółka) a nie ona sama. No może, ze się mylę ?

Hmm, tego nie wiem, bo właśnie nie mam doświadczenia. Powiem szczerze, że w takiej sytuacji to trochę niezręczne, że zapraszam dziewczyny ja a to one mają mi coś szykować.
        • bejbuniu123 Re: Baby Shower 28.02.14, 11:02
          ja też myślałam o baby shower...czy to z założenia jest tylko dziewczyńska impreza, czy może być koedukacyjna? smile
      • lika25 Re: Baby Shower 13.01.15, 16:02
        Wydaje mi się, że to kwestia indywidualna. Jak zbiorą się przyjaciółki i zrobią super, niektóre mamy wolą się zająć same organizacji.
    • chyba.ze Re: Baby Shower 28.02.14, 11:53
      Impreza jest DLA ciężarnej organizowana przez przyjaciółkę/ siostrę/ teściową/ kuzynkę/ mamę związana z przynoszeniem prezentów dla oczekiwanego dziecka.
      Sama zainteresowana jest najmniej brana pod uwagę przy samym omawianiu imprezy- to niespodzianka.
      Dla mnie sztuczny i mocno naciągany zwyczaj, zdecydowanie wolę się spotkać z ludźmi których sama zapraszam i na moich warunkach wink
      • chyba.ze Re: Baby Shower 28.02.14, 18:32
        A po wtóre- gdyby zaciążona sama organizowała imprezę, to "dopominanie" się zaproszonych gości o przyniesienie prezentów dla dzieciaka i jej samej wprowadza- hmm- dziwny klimat... No ale to moje zdanie wink
      • arya82 Re: Baby Shower 01.03.14, 07:58
        Sztuczna zwyczaj- nie powiedzialabym, to cos jak wieczor panienski/kawalerski dla rodzicow.2 Polsce moze wydawac sie nieopojety I przesadzony bo nie jest tam zakorzeniony w tradycji. U mnie w Uk to bardzo popularne i cieszace sie powodzeniem imprezy ( jak I wiele innych, ktorych w Polsce nie uswiadczysz). Sama nie jestem zwollennikiem z paru ppowodow, ale I tak uwazam ze to przyjemne I nieszkodliwe. Tylko czy na sile to wprowadzac w Pl?
        • chyba.ze Re: Baby Shower 01.03.14, 10:17
          arya82 napisała:

> Sztuczna zwyczaj- nie powiedzialabym,

.2 Polsce moze wydawac sie nieopojety I przesadzony bo nie jest tam
          > zakorzeniony w tradycji.

Sama sobie przeczysz smile
          • arya82 Re: Baby Shower 01.03.14, 12:52
            Gdzie przecze? Jest to najnormalniejszy (zagranica) zwyczaj jak u nas np imieniny, nie ma w nim nic nadzwyczajnego TU gdzie mieszkam. W Polsce mozesz sobie nazwac jak chcesz- takie wprowadzanie zachodniej tradycji, moze troche na sile (i w tym senisie moze i sztuczne)
            Ale nie spotkalam brytyjczyka ktore nazwalby nasze imieniny sztucznym zwyczajem - zdaja sobie sprawe, ze to tradycja jak kazda inna - tyle ze nie ichniejsza.
            • chyba.ze Re: Baby Shower 01.03.14, 16:30
              arya82 napisała:

Jest to najnormalniejszy (zagranica) zwyczaj jak u nas np imieni
              > ny, nie ma w nim nic nadzwyczajnego TU gdzie mieszkam.

Ale jesteśmy na POLSKIM forum chyba..?
    • arya82 Re: Baby Shower 01.03.14, 08:07
      Nie robilam my BS sama ( wlasnie ze wzgl na to, ze to jak dopraszanie sie o prezenty, stain nazwa tez- shower- w domysle-of giftswink ). Dla mnie Bs wyroznia sie wlasnie "celem", oprawa, ze tak powiem artystyczna I tyle. Jesli zalezy Ci na spotkaniu z kolezankami, zrob zwykla Iimprezena poznegnanie 'starego bujnego zycia towarzyskiegowink Ze y nie bylo zwykle, no nie wiem zamow/upiecz tort z bobasemwink
    • go-jab Re: Baby Shower 01.03.14, 20:09
      Tak na marginesie - tu gdzie ja jestem, baby shower "nalezy" sie tylko przy pierwszym dziecku - Bo nowe, matka mloda I niedoswiadczona moze nie wiedziec co sie przyda, etc... Przy drugim juz powinna wiedziec co jej bedzie potrzebne, I wiekszosc niezbednych rzeczy ma po pierwszym...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka