Dodaj do ulubionych

Spanie na plecach w ciąży

04.03.14, 14:19
Witam, Dziewczyny jak śpicie, spałyście w czasie ciąży? Ja jestem w 26 tyg i do tej pory spałam raczej na lewym boku,ale czasami tak mnie gnaty bolały, że leżałam troche n plecach lub też nieświadomie sie na nie przewracałam po kilka razy w ciągu nocy. Teraz mam okropne wyrzuty sumienia, bo naczytałam się, że może to spowodować niedotleninie dziecka. Od kilku dni bardzo się pilnuje z tym spaniem ale i tak się boję czy dotychczasowe praktyki nie spowodują że dziecko urodzi mi się niedotlenione?Jakie macie doświadczenia, a może znacie opinie swoich lekarzy na ten temat? Będę bardzo wdzięczna za wszelkie porady , bo naprawdę się wkręciłam i mam okropne wyrzuty sumienia.
Obserwuj wątek
    • malami115 Re: Spanie na plecach w ciąży 04.03.14, 14:55
      Nie przesadzaj.... przecież w nocy nie jesteś świadoma tego, czy śpisz na plecach czy na boku. Ja sama jestem w 24 tygodniu ciąży i zasypiam na lewym boku ale zdarza się, ze budze się w nocy na plecach. Niedługo po prostu będzie ci niewygodnie spać na plecach i sama się będziesz wybudzać, by zmienić pozycje. Nie martw się. Badania rozumiem masz ok ? smile) Ciesz się ciążą smile
    • illegal.alien Re: Spanie na plecach w ciąży 04.03.14, 15:51
      Jestem w 37. tygodniu i zdarza mi sie obudzic na... brzuchu! Serio smile
      Nic na to nie poradzisz - zasypiaj jak Ci wygodnie, a potem niech sie dzieje co chce smile
      • figa33 Re: Spanie na plecach w ciąży 04.03.14, 16:03
        Dziecko na pewno nie omieszka Ci dać znać, jak będzie mu niewygodnie i coś będzie przeszkadzać smile
    • panna_turkus [...] 04.03.14, 16:20
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • panna_turkus rogal 04.03.14, 17:54
        od początku ciąży (aktualnie 37 tydzień) zasypiam na długim rogalu (poduszka) i nie przekręcam się ani na brzuch ani na plecy p- a całe życie spałam tylko w tych dwóch pozycjach.
        • malami115 Re: rogal 05.03.14, 09:01
          a mnie właśnie ten rogal denerwuje... Kupiłam i żałuję.
          • consilka Re: rogal 08.03.14, 14:00
            Mi na początku też rogal nie odpowiadał. Wręcz żałowałam, że wywaliłam na niego kupę pieniędzy, ale teraz w 30 tc na prawdę zaczęłam go doceniać wink
            • figa33 Re: rogal 18.03.14, 12:49
              consilka napisał(a):

> Mi na początku też rogal nie odpowiadał. Wręcz żałowałam, że wywaliłam na niego
              > kupę pieniędzy, ale teraz w 30 tc na prawdę zaczęłam go doceniać wink

Ja rogala mam już 2 ciążę i to jeden z najlepszych zakupów jakie poczyniłam. Jak się przed samym snem kładę na lewym (akurat tylko dlatego że mi tak wygodnie), to jakieś 3/4 nocy przesypiam w tej samej pozycji.
              Na razie to mam walkę o rogala ze starszą, która często do mnie na noc "wpada", tak jej się rogal spodobał że mi go zabiera smile
    • emily123 Re: Spanie na plecach w ciąży 04.03.14, 18:28
      nie przesadzaj, ja spalam na plecach do 20 tc a potem juz nie moglam bo zaczelam sie dusic. gdyby nie to to pewnie dalej bym spala.
    • doral2 Re: Spanie na plecach w ciąży 04.03.14, 18:59
      ręce opadają...
    • malamal0 Re: Spanie na plecach w ciąży 05.03.14, 11:17
      witam, dziękujję za odpowiedzi. Mam jeszcze pytanie co z prawym bokiem? Można , śpicie, czy tylko na lewym?
      • s.uri Re: Spanie na plecach w ciąży 05.03.14, 11:38
        Spij jak ci wygodnie. W nocy i tak nie masz nad tym kontroli. Nie wydaje mi sie, zebys wytrzymala cala noc na jednym boku smile
        • malamal0 Re: Spanie na plecach w ciąży 07.03.14, 18:26
          Dzięki dziewczyny za odp. Ja już zaczęłąm sobie układać pod plecy kocyk zwinięty w rulon, a mimo to i tak się przekręcam na plecki tyle, że leżę wtedy trochę wyżej. Trochę się tym przejmuje,ale chyba za bardzo? Szczerze chyba troche jestem przewrażliwona?
          • consilka Re: Spanie na plecach w ciąży 08.03.14, 14:02
            Ja też coś podkładam pod plecy w ten sposób. Podobno 20 stopniowe pochylenie wystarczy, żeby krew lepiej przepływała (tak gdzieś wyczytałam), więc niby nie musi to być typowe leżenie na boku.
      • doral2 Re: Spanie na plecach w ciąży 07.03.14, 19:22
        kolejny raz ręce opadają uncertain
        • majam.ajka Re: Spanie na plecach w ciąży 21.03.14, 13:54
          doral2 napisała:

> kolejny raz ręce opadają uncertain

to po co tu włazisz ? temat Ciebie nie dotyczy od 30 lat minimum
          jak komuś nie dosrasz ,to dzień stracony ?

sportowe pozdrowienia

• aneczka816 Re: Spanie na plecach w ciąży 07.03.14, 23:21
      Ja też spałam na plecach i wszystko było OK
      • jolla14 Re: Spanie na plecach w ciąży 08.03.14, 00:10
        Jak Ci te ręce opadają to nie czytaj. ..
    • mum2004 Re: Spanie na plecach w ciąży 08.03.14, 11:36
      No ludzie - jakby od spania na plecach czy prawym boku coś się działo - to chyba 99 % ludności by była niedotleniona. To forum dochodzi do jakiś granic absurdu.
      • malamal0 Re: Spanie na plecach w ciąży 18.03.14, 10:04
        Dziewczyny, powiedzcie, później w ciązy kiedy nie mogłyście już leżec na plecach, bo było wam np. duszno, to czy automatycznie podczas snu tez przestałyście się budzić na plecach? Czy nadal sie budziłyście,ale czułysćie duszności, ból? |Pytam, bo boje się, że jak spię i sie przekrece na plecy to podczas snu moge nie czuc dyskomfortu i szkodzic dziecku?
        • domka9002 Re: Spanie na plecach w ciąży 18.03.14, 15:41
          drogie Panie, prawda zawsze lezy gdzies po środku. Fakt jest taki ze duzy brzuch uciska naczynia krwionosne i krazenie jest wtedy gorsze, powie wam to kazdy lekarz i polozna. Niektore kobiety ciesza sie ze jak sie poloza na plecach to dziecko zaczyna wierzgac. Ale to raczej sygnal ze brak mu tlenu a nie zadowolenia. Za kazdym razem jak lezalam w szpitalu, a sporo tego bylo bo jestem w 4 ciazy to personel zabranial lezenia na plecach. Sama staralam sie tego nie robic ale jakl ze bylam uziemiona z basenem w ostatniej ciazy przez ponad 4 miesiace czasami musialam sie na plecy polozyc bo na bokach mialam prawie odlezyny. Jedne z nas maja lepsze krazenie inne gorsze, najlepiej poprosic lekarza na koniec robienia usg zeby sprawdzil przeplywy i wtedy bedziecie mialy jakis obraz czy nalezycie do grupy ktora musi uwazac czy mozecie byc spokojne. Mi przeplywy wychodzily ok ale byly kobiety ktorym wychodzily tak do dupy ze usg mialy dzielone na dwa albo trzy etapy bo dziecku spadalo tetno a one prawie mdlaly. Tak saml kazda z nas inaczej znosi ciaze. Nie mozna jednak tez dac sie zwariowac. Ja na poczatku ciazy spalam na plecach a w pewnym momencie zaczely mnie budzic skurcze i bol brzucha i staram sie tego unikac, zreszta juz teraz mi tak nie wygodnie (jestem w 28 tyg). Ale mam kolezanke ktora na plecach spala do porodu i bylo dobrze, chociaz ja bym sie na to nie odwazyla nawet gdyby mi sie tak dobrze spalo. To tylko kilka miesiecy i mozna sie przemeczyc, bynajmniej ja tak uwazam. Mam brata ktory urodzil sie niedotleniony i nie chcialabym tego zafundowac dziecku dla wlasnej wygody.
          Chociaz na ciaze powinnysmy dostawac 4 boki, a nie tylko dwa tongue_out
    • magima Re: Spanie na plecach w ciąży 18.03.14, 16:00
      Mi lekarka powiedziała, że powinnam starać się leżeć na boku (również prawym) i świadomie nie kłaść się na wznak. Natomist co do nocy, to powiedziła, że i tak nie jestem w stanie tego kontrolować, więć żebym się nie przejmowała.
      • viki0 Re: Spanie na plecach w ciąży 20.03.14, 00:09
        Jestem właśnie w drugiej ciąży w 24 tc i pierwsze słyszę że nie jest zalecane spanie na plecach...;-/ nigdy na to nie zwracałam uwagi... na szczęście urodziłam dotlenione dziecko przy pierwszej ciąży. Myślę że nie ma co przesadzac zwłaszcza, że w trakcie snu nie mamy kontroli nad wyborem pozycji. Ja na szczęście bardzo często w ciągu nocy zmieniam pozycję bo przy dłuższym spaniu w jednej bolą mnie gnaty więc mimo woli przekręcam się na inną stronę.... na plecy też się zdarza...
        • malamal0 Re: Spanie na plecach w ciąży 22.03.14, 09:39
          Kupiłam cebuszkę w kształcie litery c motherhood. Musze przyznać,że spało mi się o niebo lepiej. Mam tylko jeszcze jedno pyanie, spiąć z tą poduszką na lewym boku, ułozyłam ją sobie z tyłu, jedna końcówka pod głowę, a druga między nogi, w nocy chyba chciałam sie przekręcić na plecy, bo obudziłam się w takiej pozycji, że owszem górna częśc pleców leżała sobie na płasko, ale reszta ciała czyli pupa i nogi juz się na płasko nie przekręciły, tylko oparły o tył poduszki. Tym sposobem całkiem na płasko nie leżałam,ale też nie całkiem na boku. Czy takie spanie całkowicie na plecach,ale dół ciała oraz brzuch pod lekkim kątem jest ok czy w takiej pozycji nie ucisnę żyły głównej? Czy jednak powinnam może układać się na tej cebuszce ale na wzniesieniu z poduch? Próbowałam wczoraj,ale kark mnie bolał i zrezygnowałam,a teraz nie wiem co lepsze.
          • mum2004 Re: Spanie na plecach w ciąży 23.03.14, 12:25
            malamal0 napisała:
            ? Czy jednak powinnam może układać
            > się na tej cebuszce ale na wzniesieniu z poduch? Próbowałam wczoraj,ale kark m
            > nie bolał i zrezygnowałam,a teraz nie wiem co lepsze.

Zazdroszczę ci. Że nie masz większych problemów.
    • ga-ti Re: Spanie na plecach w ciąży 24.03.14, 18:01
      32 tydzień, śpię przeważnie na bokach, prawym i lewym. Trudno mi się ułożyć i czasem ląduję na plecach, na krótko jednak, bo mi tak nie wygodnie po prostu. A czasem w ogóle spać nie mogę uncertain Myślę, że jeszcze troszkę i dziecko samo da Ci znać, gdy będzie mu niewygodnie. Moje zaczyna się bardzo wiercić, wypychać nogę wink i wiem, że muszę zmienić pozycję. Ale tak na prawdę to czasem boję położyć się do łóżka, bo wiem, że przede mną znowu ciężka noc, bo albo nie będę mogła zasnąć wcale, albo nie będę mogła się ułożyć, albo jak już ja się ułożę to dziecku będzie niewygodnie, albo coś zacznie mnie boleć, albo będzie mi duszno, albo zimno smile
      To chyba takie hartowanie organizmu, by pobudki na karmienie nie okazały się nagłym szokiem wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka