Dodaj do ulubionych

Długa podróż - BEZPIECZNA???

26.08.04, 10:30
Witajcie!
Chciałam Was zapytać o opinie na temat wyjazdu. Wybieram się na urlop na
początku września - podróż samochodem ok 1300 km w jedna stronę. Samochód
mamy dosyc komfortowy, więc powinno byc wygodnie. Gin mówi, ze mogę spokojnie
jechac, oczywiście z noclegiem na trasie i przystankami na odpoczynek. Mimo
to martwię się czy nie będzie to zagrożeniem. Jestem w 5 miesiącu ciąży, jak
dotąd bezproblemowej. O rade nie proszę bo wiem , że zdecydować muszę sama,
ale może wyjeżdżałyście na podobne "wycieczki" i macie juz jakieś
doświadczenie w tej sprawie, napiszcie proszę jak się czułyście i czy
wszystko było w porządku. Z góry dziękuję!

Pozdrawiam smile))
Obserwuj wątek
    • aaania Re: Długa podróż - BEZPIECZNA??? 26.08.04, 11:59
      Aż tak długich samochodowych wojaży nie odbywałam, co najwyżej w zasięgu 500-600 km. i powiem Ci, że nie wspominam ich dobrze. Pierwsze kilka godzin. OK, a potem właściwie przydałby się co godzina-półtorej odpoczynek (mogą drętwieć nogi, pobolewać kręgosłup, kość ogonowa wink. A z tymi odpoczynkami, to wiadomo jak jest: niby wie się, że są konieczne ale chciałoby się też już dotrzeć na miejsce...
      Choć z drugiej strony jeśli jechać, to właśnie w tym okresie ciąży i OBOWIĄZKOWO robić przerwy na rozprostowanie nóg, przespać się w łóżku koniecznie. To ostatnie wakacje we dwójkę, jak rozumiem.
      Jeśli ja bym miała przed sobą taki dylemat, to skróciła bym trasę o połowę i wypoczęła gdzieś na terenie naszego pięknego kraju (dużo plusów w tym jeden wielki: jakby się, tfu, tfu, coś działo, to i opieka zdrowotna jest w miarę przywoita i dogadać się z każdym można).
      Życze podjęcia udanej decyzji i powodzenia!
      Pozdrawiam
    • aleksandrynka Re: Długa podróż - BEZPIECZNA??? 26.08.04, 12:12
      ja w czwratym i siódmym miesiącu leciałam 9 godzin samolotem. Poszło. Wszystko
      było ok!
      • majerka1 Re: Długa podróż - BEZPIECZNA??? 26.08.04, 12:27
        Jasne że wolałabym samolot, bo oszczędziła bym sobie kilkunastogodzinnej
        podróży, ale gin zdecydowanie odradził. Czekam na jeszcze kilka opowieści
        ciążówek po urlopach, a przed samym wyjazdem zapytam gina jeszcze pewnie z 10
        razy czy na pewno mogę wink
    • annia30 Re: Długa podróż - BEZPIECZNA??? 26.08.04, 16:33
      Witajsmile)

Ja z kolei słyszałam, że właśnie podróż samolotem jest bezpieczniejsza niz
      samochodem, bo na przykład mniej trzęsie, podróż jest krótsza i bardziej
      komfortowa. We wrześnie lecę na urlop samolotem (2 godziny), bedę wtedy w 4
      miesiącu i mój ginekolog nie miał żadnych przeciwskazań. No chyba ze kobieta ma
      jakies problemy z ciążą, nadcisnienie, to wtedy rzeczywiście podróż samolotem
      moze nie byc bezpieczna. Ale zastanów sie jeszcze, moze skonsultuj z innym
      lekarzem, bo wydaje mi sie ze 2, 3 godziny samolotem to chyba wiekszy komfort
      niz kilkanascie godzin w samochodzie.
      • b.jaga Re: Długa podróż - BEZPIECZNA??? 26.08.04, 18:34
        a ja i jeżdże samochodem po kilka godzin i latam od czasu do czasu w delegacje.
        Wszystko OK chociaz miesiąc też piąty. To chyba lepiej niż drugi albo siódmy.
      • majerka1 Re: Długa podróż - BEZPIECZNA??? 27.08.04, 12:03
        Mój lekarz motywuje to tym, że w samolocie nie ma jakichkolwiek warunków do
        pomocy, stwierdził, że nawet on sam jako lekarz nie chciałby się nigdy znaleźć
        w sytuacji w której musiałby udzielać na pokładzie pomocy ciężarnej kobiecie.
        Jest mało miejsca i nic nie da się zrobić, samolot nie może się nagle
        zatrzymać. W samochodzie gdyby coś zaczęło się dziać, zawsze można podjechać do
        szpitala, do lekarza.
        Zdaje sobie sprawę, że ilu lekarzy tyle opinii, nie tylko w sprawie samolotu
        ale w każdej jednej dotyczącej ciąży.

Pozdrawiam smile
        • amania Re: Długa podróż - BEZPIECZNA??? 27.08.04, 12:08
          Ja w pierwszej ciąży, właśnie w 5 miesiącu jechałam jakieś 1000 km w jedną
          stronę. Vanem, więc było wygodnie i po niemieckich autostradach, więc nie
          trzesło. Podróż wspominam dobrze, chociaż miesiąc po powrocie miałam krótszą
          szyjkę i pierwsze skurcze.
          Ginekolog nie wiązał tego z podróżą i chyba miał rację, bo w drugiej ciąży
          syatuacja się powtórzyła, chociaż nigdzie nie podróżowałam.
          W każdym razie, w czasie drogi polecam częste postoje smile
    • nacia7 Re: Długa podróż - BEZPIECZNA??? 27.08.04, 12:05
      Tydzień temu wrócilismy od babci ze Szwajcarii (1600 km jednym ciurkiem)
      prowadziliśmy na zmianę i zajęło nam to 16 godzin. Jestem w 22 tygodniu ciązy
      bliźniaczej, podróż zniosłam super a przeciwskazań nie miałam smile
      Powodzenia korzystaj póki możesz smile
    • dominika8 Re: Długa podróż - BEZPIECZNA??? 27.08.04, 12:16
      no to ja opowiem o moich doświadczeniach
      w 16 tyg byłam na wakacjach na Majorce, lot samolotem i sam pobyt (mimo upałów)
      zniosłam świetnie.
      W 22 tyg wybraliśmy się na kilka dni do Gdańska (jestem z wawy) samochodem, i
      już tego żałowałam w połowie drogi, zniosłam ją fatalnie, chociaż samochód mamy
      raczej dobry, po kilku dniach pojawiło się krwawienie, trafiłam w nocy do
      szpitala w Gdańsku, okazało się, że to nie łożysko a nadżerka, ale ile strachu
      się najedliśmy, to nasze. Lekarz powiedział ewidentnie, że do tego przyczyniła
      się długa podróż i większy wysiłek. Od tamtej pory powiedziałam sobie, że do
      porodu nie pojadę dalej niż 30 km, choćby nie wiem co!
      Wiem, że część z Was uzna mnie za panikarę, ale ja już jedno dziecko niedawno
      straciłam, i na to czekamy z utęsknieniem!
      Moja znajoma lekarka mi opowiadała o swojej koleżance, która pojechała na
      działkę do rodziców, pod Suwałki, w 8 mc ciąży, w nocy zaczęła rodzić, dziecko
      wymagało inkubatora, itd skończyło się tragiczniecrying
      Naprawdę nic mi się nie stanie jak nie będę wyjeżdżać!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka