Dodaj do ulubionych

duza dzidzia

31.08.04, 11:54
5 dni temu bylam na usg i pomiary wykazaly ze dziecko jest o miesiac większe
niz powinno byc w 22 tygodniu (ma ponad 800g). Ja jestem pewna daty poczecia
i martwi mnie okropnie wynik tego badania. Czy mialyscie podobny przypadek? o
czym moze świadczyc takie duze dziecko? teraz sie szykuje do szpitala na
ponowny pomiar dzidziusia.. mam nadzieje ze wszystko bedzie dobrze ale i tak
sie denerwuje sad(
Obserwuj wątek
    • wana Re: duza dzidzia 31.08.04, 12:12
      Hej!
      Mój syncio taki był: przy porodzie prawie 5 kg, 63 cm, także nie martw się, ale
      lepiej u lekarza się upewnić.
      Pozdrawiam
      wana i Julenio
    • szyszunia75 Re: duza dzidzia 31.08.04, 12:22
      Po pierwsze spokojnie. Po drugie, porozmawiaj z lekarzem, powinien ci wszystko
      wyjaśnić. Po trzecie - czy miałaś sprawdzany cukier? Przy cukrzycy dzieci chyba
      są większe, ale musisz upewnić się wszystkiego u lekarza (sami nie zawsze
      mówią, trzeba pytać, pytać, pytać). Nie ma też reguł. U mnie wszystko było ok,
      cukrzycy brak, a Maja urodziła się z wagą 4200, 58 cm. Po prostu dorodna
      kobitka. Ma po kim dziedziczyć, oboje z mężem jesteśmy wysocy, z wysokich
      rodzin. Na USG różnie nam wychodziło (u różnych lekarzy) - raz, że za duża, raz
      że niemal kruszynka. W 30 tc. miała 2100.
      Na mojej sali poporodowej była kobieta, też bez żadnych zdrowotnych problemów
      (ani u niej ani u dzieci), a miała po kolei trzech synów: ponad 6 kg, 5800,
      5500. Pozdrawiam ciepło!
    • paulajal Re: duza dzidzia 31.08.04, 12:28
      Faktycznie dziwne, na tym etapie ciąży aż tak wielkie różnice indywidualne w
      wielkości ludka są raczej niemożliwe, może jadnak jesteś w ciaży o miesiąc
      dłużej niż sądzisz. A poprzednie usg nie wykazywały, że dzidziuś jest większy?

Pozdr

paula 34/35tc
    • agnaw11 Re: duza dzidzia 31.08.04, 12:43
      Witaj! nie martw się, moja dzidzia (dziś 2 miesięczny Antoś) też już od 20tc
      był większy niż przewidują to normy USG tak ok.2tyg. i ta różnica utrzymywała
      się do końca. W 31tc bo wtedy urodziłam (wcześniaczek) Antos był duzy 2430g i
      49cm. Wszechwiedzaca pani pediatra powiedziala mi i tak wszedzie opisala, że
      mały jest starszy o 4tyg. ale czy jest możliwe nie wiedziec przez 4tyg, że jest
      się w ciąży tym bardziej, że byłam pod stała kontrolą gina ze wzgledu na moje
      wcześniejsze problemy. A wiec jesli w pierwszym okresie ciąży tj 10-12tc bylo
      robione USG i pomiar byl prawidłowy do wieku ciążowego to teraz Twoja Dzidzia
      poprostu ślicznie rośnie. Niczym się nie martw i odezwij się jak przyjdziesz po
      USG w szpitalu.
      Pozdrawiamy
      Agnieszka i Antoś
    • algezja Re: duza dzidzia 01.09.04, 09:43
      Spokojnie, u mnie przez cala ciaze wychodzilo na usg, ze mala jest sporym
      dzidziusiem, tak o miesiac wyprzedzajacym inne dzieci. W 36 tc mala wedlug
      dwoch bardzo dobrych i znanych lekarzy miala: 4200, albo 4700. W 38 tc mialam
      usg robione przez ordynatora szpitala i wtedy znowu wyszlo, ze wazy 4000.
      Urodzilam mala i miala 3500.
      U Ciebie 800g w 22 tyg, u mnie na poczatku 25tc wazyla niby 1500 i nikt sie nie
      dziwil.
      Nie ma co sie martwic!
    • lidkasuper Re: duza dzidzia 01.09.04, 10:34
      Moja ginekolog powiedziała przy badaniu gin. żę moje dzeicko jest większe iuż
      przewiduje norma w tym tygodniu ciąży, macica wygląda jakby to był 24 tydzień,
      a ja wtedy byłam w 19 tyg. 10-tego id na usg i wtedy się okaże.
    • krysiax1 Re: duza dzidzia 01.09.04, 10:39
      dziekuje ze wszystkie odpowiedzi i pocieszenie, juz sie nie martwie, wczorajsze
      usg w szpitalu wykazalo ze dzidzia jest jednak mniejsza ( o ponad 100g) wiec
      teraz ma tylko niewiele ponad norme. A tak swoja droga to te pomiary nie sa
      chyba zbyt precyzyjne..smile pozdrowiam serdecznie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka