Dodaj do ulubionych

obrzęki dloni i stóp

04.09.04, 13:12
Od paru dni mam silnie spuchnięte stopy (kostki w porządku) i dłonie. Budzę
się spuchnięta, w ciągu dnia toto ustępuje, ale wieczorem opuchlizna wraca.
Książki mówią, że jeśli obrzękną dlonie i/lub twarz, do lekarza dzwonić
(jeden z objawów stanu przedrzucawkowego, wraz z białkiem w moczu i
podwyższonym ciśnieniem). U lekarza byłam w czwartek, wyniki badań i
ciśnienie mam dobre, ale o tym puchnięciu nie powiedziałam, chyba z głupoty.
Teraz zaczynam sie martwić i denerwować. A termin porodu mam w widełkach 6 -
13 września... tuż tuż
Może ma ktoraś z Was podobny problem lub radę?
Pozdrawiam przyszle mamy, szczególnie z duużymi brzuszkami
Obserwuj wątek
    • malgo.16 Re: obrzęki dloni i stóp 04.09.04, 15:38
      Mam podobny problem jak Ty, chociaż 2 miesiące dłużej do porodu. Strasznie
      puchną mi stopy, do tego stopnia, że nie mogę założyć żadnych butów
      poza "japonkami", a jakby tego było mało drętwieje mi prawa ręka. Rozmawiałam o
      moich problemach z dwoma lekarzami i obydwie panie tylko wzruszały ramionami i
      twierdziły, że muszę to przetrwać. Więc trwam, ale nie wiem na ile starczy mi
      cierpliwości. Pozdrawiam.
      • paulajal Re: obrzęki dloni i stóp 04.09.04, 16:26
        Tez tak mam. mi puchną głównie ręce i w zasadzie tylko po nocy są takie
        nabrzmiałe i wielkie, bolące, że nie mogę normalnie palcami poruszać. Stopy na
        stałe mam teraz duże i grube. Mowiłam o tym mojej gin, m ierzy ciśnienie, bada
        białko całkowite i wyniki są ok, a ona ciągle to kontroluje na wszelki wypadek,
        bo stan przedrzucawkowy może dość nagle się pojawić jednak. póki co kazała mi
        pić duuuuużo wody i jeść codziennie pęczek natki pietruszki, bo jej zdaniem mój
        organizm zatrzymuje wodę. Kontroluj co kilka dni ciśnienie koniecznie!

pozdr

Paula 35tc
        • glamorgan Re: obrzęki dloni i stóp 04.09.04, 20:15
          Dziekuje, dziewczyny. Jakos od razu sie uspokoilam. Wspieram Was w bolesciach,
          trzymajmy sie, jeszcze troche, coz to dzien czy miesiac - minie.
          Serdecznie pozdrawiam.
    • mkonkol Re: obrzęki dloni i stóp 04.09.04, 16:48
      Już pisałam, polecam dietkę. Wklejam link do postu:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=15423977Pozdrawiam
      • mkonkol Tu jest poprawny link ;) 04.09.04, 16:50
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=15423977
        • glamorgan Re: Tu jest poprawny link ;) 04.09.04, 20:20
          Dzieki, dieta brzmi sensownie smile A, dodatkowo: na zatrzymywanie wody pomaga tez
          zielona herbata, pita w bardzo rozsadnych ilosciach (z uwagi na teine).
          Pozdrawiam.
    • akkf Re: obrzęki dloni i stóp 04.09.04, 20:35
      niestety w ciazy tak to juz jest!!!!!
      u mnie te stopy przybieraly wolniutko, ale wczesnie sobie kupilam wieksze
      mokasyny, a od maja to juz tylko w rozciapcianych klapkach latalam (a goraco
      wtedy wcale nie bylo...), wiec nie wiedzialam, ze az tak - raz chcialam zalozyc
      normalne butki - i zdziwienie, bo zadne wejsc nie chcialy
      natomiast rece czulam, bo nawet czasem dretwialy, no i obraczke zdjelam chyba w
      polowie ciazy

i nie denerwuj sie, bo wtedy wlasnie cisnienie Ci skoczy... smile
      • glamorgan Re: obrzęki dloni i stóp 04.09.04, 22:25
        Swiete slowa, grunt nie denerwowac sie. Rzecz glownie w rozroznieniu puchniecia
        (stan przemijajacy w ciagu dnia) a obrzekiem (opuchlizna utrzymuje sie), a ja
        wlasnie obrzek mam po raz pierwszy i tego. Zdenerwowalam sie wink
        No i pisza w tych ksiazkach o stanie przedrzucawkowym... ja i tak mam nerwy na
        wierzchu z powodow osobistych, cokolwiek mnie latwo doprowadza do lez.
    • atlantis75 Właśnie zauważyłam to samo! 20.10.04, 09:43
      Dziewczyny, jak tam wasze obrzęki?
      Dzisiejszej nocy drętwiały mi dłonie (szczególnie lewa), ale nie było to zbyt
      dokuczliwe i myślałam, że to przez niewygodna pozycję we śnie.
      Budzę się godzinę temu i... totalnie zaskoczona zauważyłam, że mam lekko
      spuchnięte dłonie. Głównie palce. Przypominaja serdelki. Pierwszy raz mi się to
      zdarzyło, oczywiście zaraz do książki (W oczekiwaniu na dziecko) i czytam, że
      może to być objawem stanu przedrzucawkowego sad
      Normalnie się przeraziłam uncertain Stopy mam w porządku.
      Pędzic do lekarza, czy poczekać do jutra i zobaczyc czy obrzęk się utrzyma?

Pozdrawiam. Atlantis w 37tc2d
      • joasia20 Re: Właśnie zauważyłam to samo! 20.10.04, 09:51
        ja mam to samo i to od kilku ładnych dni, myślałam, że przejdzie ale się
        nasila, dziś idę do lekarza popołudniu, jak wrócę to napiszę co mi powiedział.
        pozdrawiam
        asia 32 t.c.
        • atlantis75 Re: Właśnie zauważyłam to samo! 20.10.04, 11:04
          joasia20 napisała:
          > ja mam to samo i to od kilku ładnych dni, myślałam, że przejdzie ale się
          > nasila, dziś idę do lekarza popołudniu, jak wrócę to napiszę co mi powiedział.
          > pozdrawiam
          > asia 32 t.c.

Czekam na wieści Asiu!
          • kasia8112 Do atlantis. 20.10.04, 14:47
            Witam serdecznie! Jestem w 29tc a już od miesiąca mam spuchnięte dłonie (nie
            mogę nosić obrączki i pierścionków), a także spuchnięte stopy (musiałam kupić
            buty numer większe),poza tym w nocy drętwieją mi dłonie i jeszcze w ciągu
            dnia "czuję" lewą dłoń. Mój lekarz powiedział,że dopóki obrzęki nie wiążą się z
            wysokim ciśnieniem krwi i wykrytym białkiem w moczu- to jest to normalne w
            ciąży. Dlatego też dla swojego spokoju codziennie mierzę sobie ciśnienie
            krwi.Więc nie przejmuj się i radzę wziąść lekki dystans do tego co piszą w
            poradnikach (ja tak zrobiłam i wyszło mi to na dobre).
            Pozdrawiam!
            Ps. Jeszcze jedno pytanko.Ja również jestem z Olsztyna i czasami śledzę posty
            na forum, dlatego jestem ciekawa czy zdecydowałaś się już w którym szpitalu
            będziesz rodzić?Ja niezmiennie pozostaje przy wojewódzkim.
            • atlantis75 Re: Do atlantis. 20.10.04, 16:07
              Kasiu, dziękuję za uspokojenie smile Obrzęk dłoni troche się zmniejszył, ale wciąż
              mam palce jak serdelki, czuję mrowienie i tak jakby bardzo lekki ból.

Na szpital zdecydowałam się już 2 tygodnie temu. Będę rozdiła w miejskim, bo
              bardziej mi się tam podoba. Obejrzałam miejski wzdłuż i w szerz, zadałam
              mnóstwo pytań. Na korzyść przemawiają:
              1. Nie nacinaja standardowo krocza. Ba, nawet dostałam wskazówki od połoznej,
              żeby smarować się maścią nagietkową i robić 20 min. masaż krocza co wieczór.
              2. Pozycja w trakcie parcia dowolna: posiadają krzesełko porodowe, fotele,
              można przeć nawet na stojąco!
              3. Znieczulenie ZZO bezpłatne i chętniej dają niz w wojewódzkim.
              4. Sale porodowe ponad dwa razy większe niż w SW. W każdej sali wanna narożna,
              jest hydromasaż. wygodne siedzenia i nawet kanapa w jednej sali dla zmęczonego
              męża wink
              5. Wygodne, a nie zapadające się łóżka w salach poporodowych i noworodkowych!

To tyle. Jak urodzę, to na pewno opisze to na forum, więc będziesz miała
              relacje z pierwszej ręki smile

Pozdrawiam. Atlantis w 37 tc
          • joasia20 Re: Właśnie zauważyłam to samo! 20.10.04, 21:20
            hej dziewczyny,
            właśnie wróciłam od lekarza, który powiedział, że te obrzęki i drętwienia są
            wynikiem obciążenia kręgosłupa i dość często się zdarzają w ciąży (pod
            warunkiem, że najpierw zrobiło się badanie krwi i moczu i wykluczone zostało
            zatrucie ciążowe), powiedział że trzeba poprosić męża, żeby masował kręgosłup
            szyjny, bo to może przynieść skutki, jak bolą ręce od tych skurczy to można też
            posmarować maścią przeciwbólową np. voltarenem, przepisał mi też Theophyllinum
            czopki, które rozszerzają naczynia krwionośne i mają działanie rozkurczowe.
            No i na koniec powiedział, że przede wszystkim nie należy się tym denerwować!!!
            pozdrawiam
            Asia i 32-tygodniowa dzidzia
            • joasia20 Re: Właśnie zauważyłam to samo! 24.10.04, 19:03
              dziewczyny te czopki, o których wcześniej pisałam naprawdę trochę pomagają i w
              nocy nie jest już tak strasznie z tym drętwieniem, chociaż nie ustąpiło
              całkiem, ale da się wytrzymać!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka