Dodaj do ulubionych

wyniki betahcg

10.11.14, 14:21
Witajcie,
trochę panikuję, bo to moja druga ciąża (pierwszą niestety poroniłam w 7tc - puste jajo płodowe). Mam obawy co do prawidłowości przyrostu bety hcg.
11 dpo =30 mIU/ml
13 dpo = 110
17 dpo = 872
22 dpo = 9761

Czy ten ostatni wynik nie jest zbyt wysoki? Przyrost bety jest chyba zbyt duży? Proszę o odpowiedź, bo wizyta u lekarza dopiero za tydzień (lekarz na urlopie). A trochę się naczytałam o zaśniadzie....
Obserwuj wątek
    • yloco Re: wyniki betahcg 10.11.14, 18:41
      i47.tinypic.com/1io8sm.jpg - zobacz sobie wykres, środkowa linia to 50 centyl. Lekarz Ci kazał badać betę 4 razy?
      • prospektywna Re: wyniki betahcg 10.11.14, 21:47
        dzieki za wykres. moje wyniki co prawda mieszcza sie w normie, ale ten ostatni przyrost jest duzy. mam rozumiec, że jesli jest duuuuuuzo wiekszy, to dopiero wtedy jest problem, tak?
        bete mam jeszcze zrobić raz, żeby "zobaczyć czy wszystko w porządku".
    • yloco Re: wyniki betahcg 10.11.14, 22:18
      Nie jestem lekarzem, ale szczerze radzę nie czytać tyle i nie sprawdzać ciągle bety. Ja np. miałam wyniki ok. 5. centyla (lub niżej) i mam dwójkę zdrowych dzieci i trzecie w drodze. Jedną ciążę poroniłam i wtedy wynik był typu 3500 wzrost na 4200... Od razu widać, że źle.

A u Ciebie? Może to bliźniaki?

Teraz już powinno być widać zarodek z bijącym sercem na USG "Every patient with an HCG level greater than 10,800 mIU/ml had a visible embryo with a heartbeat." www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2660539
      • prospektywna Re: wyniki betahcg 12.11.14, 11:18
        Dzięki, chyba faktycznie niepotrzebnie się stresuję... A do lekarza we wtorek na słuchanie serduszka.
      • stwory_z_mchu Re: wyniki betahcg 17.11.14, 16:24
        Aż sobie sprawdziłam... Trafiłam do szpitala z plamieniem krwią w 5t5d ciąży i miałam betę 12886 mlU/ml - sam pusty pęcherzyk. Dzień później - 18761 mlU/ml (bez badania USG) i dzień później - 25254 mlU/ml i mimo niskich przyrostów na USG zarodek z bijącym sercem... Tak więc powyższe nie sprawdza się w 100%.
        W ogóle strasznie duży stres jest przy tej becie na początku ciąży, sama ryczałam dwa dni przez te niskie przyrosty, jak widać dziewczyny też mają problemy jak są zbyt duże sad
        • prospektywna Re: wyniki betahcg 27.11.14, 16:58
          zastanawiam się, że chyba lepiej w ogóle nie mierzyć... bo z tego i tak niewiele wynika.
          • lidek0 Re: wyniki betahcg 29.11.14, 18:24
            Mierzyć warto bo często zły przyrost powinien zmobilizować lekarza do obserwacji pacjentki, więc wynika z tego sporo.
            • stwory_z_mchu Re: wyniki betahcg 03.12.14, 19:59
              Zgadzam się w 100%, że warto mierzyć. Ale podejście lekarzy, którzy na początku zakładają, że z ciąży nic nie będzie i straszą dziewczyny łyżeczkowaniem nieco mnie przeraża sad Co innego powiedzieć, jaka jest sytuacja, jakie są zagrożenia i możliwości i zlecić dalsze badania, które wyjaśnią sytuację, a co innego mówienie, że na pewno będzie źle. Ja się naczytałam wątków o becie i już wiem, że może być różnie i mam się nie przywiązywać do słów lekarza, ale to, że takie spanikowane wątki pojawiają się co chwilę świadczy o tym, że jednak jest to problem sad
              • lidek0 Re: wyniki betahcg 03.12.14, 20:50
                Niestety niektórzy lekarze sieją niepotrzebną panikę, zamiast pocieszyć i być dobrej myśli.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka