Dodaj do ulubionych

Spuchnięta i boląca stopa

04.12.14, 16:37
Jestem w 35tygodniu. Od trochę ponad tygodnia czułam ból w stopie, część środkowa tuż nad palcami. Pomyślałam, że może za dużo chodziłam i samo przejdzie. Jednak nie przechodziło a od wczoraj do szła opuchlizna. Nie bardzo wiem co mogę w tej sytuacji zrobić do jakiego lekarza się udać, na razie zapisałam się do ortopedy ale dopiero na poniedziałek. Macie jakieś pomysły co takiego mogło się stać i co ewentualnie mogę sama zrobić.
Obserwuj wątek
    • karolla808 Re: Spuchnięta i boląca stopa 04.12.14, 20:38
      Nie wiem czy to dokładnie to samo, ale w okolicach 26tc na podeszwie miałam wmniej wiecej w 1/3 stopy pod palcami zgrubienia, obrzęki. Pomogło leżenie z nogami do góry i moczenie w wodzie z solą do stóp. Lekarza się pytałam o to i on powiedział, że jak to takie miejscowe i nie ma obrzeków na kostkach, łydkach, i tylko na jednej stopie to prawdopodobnie od obuwia,zmienionego środka ciężkości i coraz większej wagi. Kazał tylko obserwować czy obrzęki się nie rozprzestrzeniają. Jak zrobiło się zimno i zaczęłam nosić zimowe kozaki to problem się skonczył.Nie mniej jednak staram się reguralnie moczyć nogi, żeby im troche ulżyć.
    • tommyluk Re: Spuchnięta i boląca stopa 15.12.14, 15:36
      Nawet jeżeli jest to czysto zmęczeniowa kwestia, należy uwazać na wszelkie obciążanie stopy, co może być trudne bez specjalistycznej wkładki do butów (np. takich www.wkladkiortopedyczne.com), bo mało kto może sobie pozwolić na rzucenie wszystkich obowiązków. Ewentualnie zastosuj domowe sposoby, choć polecam profesjonalne rozwiązania. Pozdrawiam.
      • gala_dali83 Re: Spuchnięta i boląca stopa 02.01.15, 12:01
        U mnie było podobnie. W ciąży puchła mi tylko jedna stopa smile Okazało się, że maluch prawdopodobnie uciska tętnicę po tej stronie. Wszystko ok.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka