Dodaj do ulubionych

bakteriuria

05.01.15, 11:04
Odebralam dzis wynik z posiewu moczu i wyszlo bakteriuria 10 do 3 CFU/ml, czynnik hamujacy wzrost bakterii Gram (-)nieobecny, czyli wg mnie bakterie sa, grozne?? W srode mam do rodzinnego,
Obserwuj wątek
    • miacasa Re: bakteriuria 05.01.15, 19:49
      co do zasady w ciąży leczy się każdą infekcję dróg moczowych, nawet tę bezobjawową
      • buzka25 Re: bakteriuria 05.01.15, 22:25
        Te bakterie spowodowane sa przewleklymi stanami zapalno-grzybicznymi' leczonymi oczywiscie' po ost kuracji gin zalecil posiew moczu i ew wizyte u rodzinnego zeby do gina miesiac nie czekac' robie wszystko jak sie nalezy a ta grzybica powraca non stop ,
        • melancho_lia Re: bakteriuria 06.01.15, 08:21
          A jaka bakteria? Bo to tez ma znaczenie. Materiał na posiew pobralas prawidłowo? (po umyciu, wytarciu papierowym ręcznikiem i ze środkowego strumienia)
          • buzka25 Re: bakteriuria 06.01.15, 13:04
            Wg mnie prawidlowo pobrane' pisze tylko bakteriuria' zadnej nazwy bakterii' i to mnie wlasnue zastanawia.
            • melancho_lia Re: bakteriuria 06.01.15, 14:21
              Po pierwsze 10 do 3 to nie jest dużo, moze nie napisali bo wyszla tzw. Flora mieszana. Antybiogramu na posiewie pewnie tez nie ma? Czyli możliwe ze to zanieczyszczenie próbki. W badaniu ogólnym wszystko ok? Ja bym powtorzyla ten posiew, jak masz możliwość to w labie, który robi posiewy na miejscu a nie wozi nie wiadomo gdzie. Kiedys mojej córce wyszedl jakiś straszny syf w posiewie (zero objawów), lekarz w szpitalu popatrzył na wynik i na młoda ktora roznosiła IP i kazał powtórzyć ten posiew w szpitalnym labie. Wyszedł jalowy, wiec tamten poprzedni zostal zanieczyszczony w labie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka