Dodaj do ulubionych

Badania prenatalne

07.02.15, 10:46
Witam

Wczoraj byłam na badaniach prenatalnych to co lekarz zbadał to ok wszystkie narządy są NT1,6mm kości nosowej nie zbadał bo maleństwo było tyłem i nie chciało się obrócić w opisie jeszcze mam napisane, że zastawka trójdzielna prawidłowa i tu to się troszkę boję bo lekarz w trakcie badania w ogóle się nie odzywał powiedział tylko że zastawki nie ma szans zbadać bo jest obrócone a tyłam albo to było co innego. Mam nadzieję że lekarz tak sobie nie wpisał że prawidłowe. Może mi się przesłyszało i to nie chodziło o zastawkę i tu mam pytanie czy tą zastawkę można zbadać jak dziecko jest obrócone tyłem

Z góry dziękuję
Obserwuj wątek
    • zama-zama Re: Badania prenatalne 07.02.15, 13:13
      jesli czujesz sie niepewnie- idz do innego lekarza
    • mk271 Re: Badania prenatalne 07.02.15, 14:21
      jak robiłam prenatalne usg to lekarz kazał mi chodzić do momentu aż mały się obróci tak że może go zbadać ze wszystkich stron. udało się chyba za 4 razem, zeszło mi w sumie jakies 3 godziny. może idz do innego
      • adgj102 Re: Badania prenatalne 07.02.15, 18:20
        A byłyście na kasę czy prywatnie bo ja byłam teraz na kasę w poniedziałek idę do mojego lekarza prywatnie i mu powiem o wszystkich moich obawach i jak mi zaproponuje żebym poszła jeszcze raz gdzie indziej to pójdę bo do tego samego już nie mogę termin mam na 2 badanie 10.04. W ogóle dziwne to było bo zamiast mi powiedzieć teraz nie ma sensu badać proszę przyjść za chwilę przyjmę inną pacjentkę ja sama proponowałam że pochodzę ale kazał leżeć i oczywiście w opisie napisał że warunki trudne jakaś masakra ale może wyszukuję czegoś na siłę wszyscy mi mówią że za bardzo panikuję bo to w sumie nie o zastawkę chodzi tylko o przepływy w zastawce trójdzielnej no i mówią jakby było coś nie prawidłowo to by to napisał
        • mk271 Re: Badania prenatalne 07.02.15, 19:43
          prywatnie - opłaca mi medicover przez zakład pracy, więc bezpośrednio lekarz kasy ode mnie nie dostaje
        • zuleyka.z.talgaru Re: Badania prenatalne 07.02.15, 23:06
          Lepiej idź prywatnie do lekarza z cerfyfikatem FMF.
    • diablica.diablica Re: Badania prenatalne 09.02.15, 13:53
      Proponuję iść do innego lekarza. To badanie jest bardzo ważne. Moje badanie twało godzinę, bo synek własnie był wypięty. Chodziłam po gabinecie dopóki się nie odwrócił.
    • cosmopszczolka Re: Badania prenatalne 09.02.15, 16:39
      Podzielam- dla pewności idź do innego lekarza, jeśli do tego nie masz zaufania. Z drugiej strony nie przejmuj się tak, pierwsze badanie owszem jest bardzo ważne, ale różne rzeczy i tak się mogą wyjaśnić/okazać na dalszym etapie ciąży. U mnie na pierwszym i połówkowym badaniu było wszystko oki, a w 24 tc przy kolejnym badaniu pojawiła się mała arytmia u maleństwa, która mam nadzieje ustąpi bo lekarz uspokajał mnie, że takie arytmie się zdarzają i najdalej powinny ustąpić po porodzie jeśli nie ma wrodzonej wady serca.
      • adgj102 Re: Badania prenatalne 10.02.15, 10:26
        zadzwoniłam dzisiaj do kliniki gdzie miałam badania i powiedziałam i swoich obawach, że tak nie powinno być, że powinno być wszystko zbadane, że wywiadu lekarskiego nie miałam a mam tu wszystko opisane łącznie z tym że ciąża naturalna a tak nie jest, o tej zastawce że lekarz ciągle mi mówił że nie można zbadać a tu jest że wszystko prawidłowo.
        Pani na dzień dobry tylko powiedziała że może mnie przeprosić w imieniu kliniki, i dała mi pielęgniarkę a ta mnie umówiła do innego lekarza za dwa dni.
        • pudelek09 Re: Badania prenatalne 10.02.15, 11:00
          a w jakim miescie,przychodni bylas?Ja z racji wieku(powyżej 35l) dostałam skier na usg-to w 13tyg,test pappa,biochemie i usg polowkowe na fundusz,jest jakiś program.Moj lekarz pow jasno do tej lekark(wroclaw),jak nie bdz terminow to żeby nie isc przypadkiem do jej meza-podobno przychodzily już załamane od niego pary,ze z niewyraźnymi zdj,niezrozumialymi opisami, a potem jak u nas w przychodni powtarzali było wszystko ok.
          Pojechalam,pow ze konkretnie do tej lekarki,pani się nagadala ,nawypisywala a na końcu dala karteczke na wizyte u jej meza.Myslalam ze się zagotuje,pow ze rezygnuje i wyszłam wsciekla
          Zapisalam się do swojego lekarza i od razu jestem spokojna,mam do niego pelne zaufanie,zaplace 550zl,ale wiem ze on zrobi wszystko jak należy i o to chodzi!
          • mandolinka.bramborova Re: Badania prenatalne 27.02.15, 13:11
            Czy ta lekarka, do której się chciałaś dostać, ma inicjały GJ, a jej mąż ŁJ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka