Dodaj do ulubionych

Czy serce w ciąży moze nie wyrabiać?Pomóżcie pilne

18.09.04, 10:43
dziewczynki jestem w 22 tc i czuje sie tragicznie.Caly czas jest mi
słabo,duszno,kreci mi sie w gowie...juz nie moge normalnie funkcjonować,to
chyba nie jest normalne.Wlasnie wrocilam z zakupow i ledwo co doszlam,nie
nadaje sie nawet zeby chodzic,bo tak sie mecze.Slyszalam,ze serce w ciazy
moze nie wyrabiac,czy to moze byc to?Bylam u gina i stwierdzil ze to w ciazy
normalne,co mam robic,bo tak byc nie moze.
Obserwuj wątek
    • yola13 Re: Czy serce w ciąży moze nie wyrabiać?Pomóżcie 18.09.04, 11:01
      A może to nadciśnienie? mierzysz sobie czasami? czasami też stres powoduje
      takie objawy, ale mimo wszystko powinnaś zwrócić się do lekarza i to
      niekoniecznie do gina, ale po prostu do internisty, może on Cię gdzieś
      skieruje.Pozdrawiam i życzę zdrówka.
      • jowa20 Re: Czy serce w ciąży moze nie wyrabiać?Pomóżcie 18.09.04, 11:40
        cinienie bardzo niskie,mierze caly czas(100_60),po kawie troche mi sie poprawia.
    • sonnja1 Owszem, to normalne 18.09.04, 13:51
      Tez tak mialam i nadal mam (32tc. Nie ma powodow do zmartwienia, tylko uwazaj
      na siebie po prostu, nie przeciazaj sie.pozdr.
    • asiula14 Re: Czy serce w ciąży moze nie wyrabiać?Pomóżcie 18.09.04, 15:13
      Ja właściwie czuję się tak od początku ciąży, mam strasznie wysokie tętno 110 jak siedzę jakieś 140 jak wykonuję jakiś ruch, do tego pobolewa mi serce. Mogę cię tylko pocieszyć, że byłam u kardiologa i nie dostałam żadnych leków, chociaż chciałam, wszystko jest niby dobrze. Teraz jestem w 32 tc i z powodu wiadomego nacisku czuję się nie najlepiej. Myślę jednak,że u ciebie to w dużej mierze sprawa niskiego ciśnienia. Ze swojego doświadczenia wiem też, że takie sytuacje potęgują lęk a więc pogarszają sytuację, dlatego najlepiej starać się zachować spokój. Trzymaj się, na pewno wszystko będzie dobrze a zawsze morzesz udać się do lekarza.
      • maja.maja Re: Czy serce w ciąży moze nie wyrabiać?Pomóżcie 19.09.04, 16:05
        Ja mam podobne objawy,serce mi wali (ok 100 - 110 uderzeń na minutę), szybko
        się męczę, czasem kręci mi się w głowie. Jestem w 34 tc. Najgorzej było w 30 -
        32 tc. Rzeczywiście przeczytałam że w tych tygodniach serce przepompowuje
        największą ilość krwi i w związku z tym jest bardzo obciążone - w ogóle ciąża
        to ogromne obciązenie dla serca. Moja lekarka poradziła pić dużo soku
        pomidorowego (potas)i zrobić badanie elektrolitów w organiźmie.Ich niedobór
        może powodować takie objawy.Ale najważniejsze żeby się nie przemęczać - dużo
        wypoczywaj i nie stresuj się, wszystko będzie dobrze!
        Pozdrawiam
        Maja
    • agga1976 Re: Czy serce w ciąży moze nie wyrabiać?Pomóżcie 18.09.04, 18:16
      pewnie, ze mozesz sie tak czuc, w koncu teraz serce ma wiecej krwi do
      przepompowania, bo wzrasta objetosc osocza

pozdrawiam
      Agga + 37tyg Malenstwo smile
    • matania Re: Czy serce w ciąży moze nie wyrabiać?Pomóżcie 19.09.04, 13:13
      ja bym tego nie bagatelizowała,powinnaś o tym porozmawiać z lekarzem,może masz
      złą morfologię,np niedobór żelaza,magnezu,potasu,może pojawiła się nadczynność
      tarczycy.w podręcznikach pisze się o tym,że w III trymestrze pojawiają się
      problemy z oddychaniem ale jeśli Tobie jest permanentnie słabo to dziecko może
      być też niedotlenione a to już bardzo źle,nie chcę Cię straszyć ale załamują
      mnie tu takie posty,przecież od tego jest lekarz a nie my wszystkie znachorki z
      forum!
      • sonnja1 Re: Czy serce w ciąży moze nie wyrabiać?Pomóżcie 19.09.04, 14:01
        Jak to bylo w statystykach? Ze 50 % Polakow nie rozumie czytanego tekstu?

"powinnaś o tym porozmawiać z lekarzem"

autorka postu juz porozmawiala z lekarzem i jego opinie przytoczyla na forum.
        poczytaj sobie jeszcze raz, co?
        • jowa20 dziekuje Wam jestescie kochane!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 19.09.04, 19:00
          bardzo mnie pocieszylyscie tymi postami,bardzo Wam dziekuje....juz przestalam
          sie tak matrwic.Serdecznie Was pozdrawiam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        • matania Re: Czy serce w ciąży moze nie wyrabiać?Pomóżcie 19.09.04, 20:41
          nie mam problemów ze zrozumieniem tekstu,który czytam za to mam problem ze
          zrozumieniem,że dziewczynie,która rzekomo jest zdrowa,odczuwa niepokoje
          sercowe,sama miałam takie objawy i okazało się,że mam problemy z tarczycą więc
          radzę jej,żeby poszła do lekarza,być może do innego,zamiast radzić się nas
          tutaj,plus uwaga ogólna,że często tu się zdarzają posty informujące o poważnych
          problemach zdrowotnych tak,jakby tu czatowali specjaliści,no niestety,możemy
          sobie tu powymieniać doświadczenia,po poważną radę trzeba iść do lekarza.
          • magdaaa73 Ekg!!!!! 20.09.04, 09:39
            Ja od 20tc informowałam lekarza o złym samopoczuciu-badania ok.Nikt nie
            wiedział co to-foru tez zostało bez echa.W 30tc lekarz jednak zaczął się
            niepokoić(do tej pory niby uroki ciąży).Ekg wykryło tachkardię-dostałam isoptin
            w bardzo małej dawce(wolno stosowac w ciąży)i biorę go od 4 dni.Samopoczucie
            tylko trochę lepsze a dla mnie to już wiele!!!!!!Lekarzowi można też coś
            zasugerować-lekarz ogólny nie wierzył,że warto robić ekg-po wynikach zmienił
            zdanie.
            • swkrzemien Re: Ekg!!!!! 20.09.04, 11:14
              Gorsze samopoczucie w ciąży występuje najczęściej okolo 28 tyg.ciąży( następuje
              szybki przyrost osocza i spada stężenie hemoglobiny we krwi; wzrasta też
              znacznie obciążenie serca, utrzymujące się do rozwiązania).Zdrowe
              pacjentki,wytrenowane,gimnastykujące się też w czasie ciąży, znoszą to
              dobrze.Ekg u większości pacjentek(>80%)wykazuje zmiany ,dla niewprawnego
              lekarza, sugerujące niedokrwienie serca- ale jest to tak zwana "fizjologia"
              ciąży.W usg u większości zdrowych pacjentek wystepuje niedomykalność zastawki
              dwudzielnej,też "fizjologia" ciąży.Fizjologią jest też obniżanie się ciśnienia
              krwi,szczególnie rozkurczowego( wpływ hormonów ciążowych) Jeśli występuje
              tachykardia >100 należy to zdiagnozować aczkolwiek nadczynność tarczycy, na
              szczęście, występuje rzadko.Ważne jest utrzymywanie prawidłowgo stężenia
              potasu,magnezu i unikanie objadania się pustymi kaloriami (słodycze! nadmiarne
              iłości chleba0.Przybytek wagi w ciąży powinien oscylować max w ok.15
              kg.Pozdrawiam i powodzenia.
              • magdaaa73 Re: Ekg!!!!! 20.09.04, 11:19
                Dzięki serdeczne.Staram się z tym życsmile) Tarczyca wykluczona, wysportowana (w
                miarę) jestem .Wiem,że taki urok ciąży i staram sięjakoś sobie radzić,
                tylko ,że własnie teraz 30tc -nasiliło się znacznie -tak ,że poruszanie się w
                domu stanowi problem(a jeszcze pracuję i nie chcę iśc na zwolnienie).Poza tym
                lepiej wiedziec ,że coś się dzieje niż martwić się nieświadomie.
                • swkrzemien Re: Ekg!!!!! 20.09.04, 11:30
                  Piszę w cudzysłowie fizjologia,bo ja osobiście uważam,że ciąża jest to ogromne
                  przeciążenie ustroju i z fizjologią mężczyzn nie mająca nic współnego.Dlatego
                  smieszą mnie opinie,że nie ma po co kobietom w porodzie pomagać ( chodzi m.in.
                  o zo), bo poród jest fizjologią.A jest to wysiłek ustroju porównywalny z
                  wysiłkiem maratończyka -50km.Proszę mi pokazać przecietnego mężczyznę, który
                  pokona taki dystans bez następstw(nie mówię o sportowcach).Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka