kamilla78 26.09.04, 10:36 Czy na USG lekarz moze zobaczyc kolor wod plodowych? Jak to poznaje? Jestem w 33 tc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
martaglowacka Re: Kolor wód płodowych? 29.09.04, 10:55 Chyba nie może - ja miałam robione USG dwa dni przed porodem a w czasie porodu okazało się, że wody są zielono-czarne Odpowiedz Link Zgłoś
smallwitch Re: Kolor wód płodowych? 29.09.04, 12:07 Na pewno nie może przy pomocu USG, ale może w inny sposób - miałam sprawdzane wody płodowe pare razy gdy leżałam na patologii ciąży tuż przed porodem - lekarz wklkada jakby rurke przez pochwe, chyba zakończoną diodką, podświetla i może ocenić kolor wód wody dwa dni przed porodem mogą być czytściutkie, ich kolor może się zmienić nawet w trakcie porodu - jak są zielone lub czarne to znaczy, że dzidziuś zrobił kupke - często z niedotlenienia... Odpowiedz Link Zgłoś
iwoku Re: Kolor wód płodowych? 29.09.04, 11:18 Nie jest to możliwe. Zielone wody płodowe świadczą o infecji wewmnątrzmacicznej, która stwarza niebezpieczeństwo dla Malucha- co pośrednio można wychwycić w nieprawidłowym KTG (ale ginekolodzy rzadko robia je na tym etapie ciąży), symptomach porodu przedwczesnego, nietypowym zachowaniu dziecka (mało ruchów lub ruchy bardzo gwałtowne) Odpowiedz Link Zgłoś