Dodaj do ulubionych

Badanie NIFTY

30.06.16, 00:51
Witajcie. Właśnie dostałam skierowanie na badanie NIFTY w 13 tygodniu ciąży. Wcześniej zrobiłam badanie PAPPA i usg i wyszło mi duże prawdopodobieństwo że dziecko przestanie się rozwijać przed 37 tygodniem. Oprócz tego znalazłam się w grupie ryzyka stanu przedrzucawkowego i zespołu Downa ale to już w mniejszym stopniu. Zalecono mi również podanie Acardu. Chciałabym się zorientować jakie są wasze doświadczenia z tym badaniem. Co o nim sądzicie itp. Niepokoje się bardzo. Moja lekarka spytała się mnie czy ewentualnie będę chciała usunąć płód, jednak nie potrafiłam udzielić jej odpowiedzi. Dopiero kiedy będę miała 100 % pewności wtedy podejmę decyzję. Ale i tak łatwo nie jest kiedy o tym myślę.
Będę wdzięczna za komentarze.
Obserwuj wątek
    • antypatyczka Re: Badanie NIFTY 01.07.16, 10:58
      Robiłam to badanie bez żadnych wskazań, więc moje doświadczenie nie będzie pomocne.
      To badania dające dość dużą pewność, w Polsce bardzo drogie.
      Jest nieinwazyjne, polega na pobraniu krwi matki.
      • natalia.194 Re: Badanie NIFTY 02.07.16, 00:22
        Dziękuję antypatyczka za odpowiedź.
    • mum2004 Re: Badanie NIFTY 05.07.16, 21:41
      Ale jak to skierowanie? To badanie płatne, każdy może sobie zrobić bez skierowania. I z tego co wiem - z twoich wątpliwości może wykluczyć tylko ZD, stanu przedrzucawkowego, braku rozwoju po 37 tc (?) to badanie wogole nie dotyczy
    • pannazwanny2 Re: Badanie NIFTY 06.07.16, 12:12
      Dokładnie tak jak pisze mum2004, z twoich obaw to badanie może wykluczyć tylko zespół Downa. Jakie masz obliczone ryzyko?
      Ja robiłam NIFTY bo miałam idealne USG ale bardzo złe wyniki krwi -"idealne" pod Downa. NIFTY mnie uspokoiło i mogę dalej cieszyć się ciążą. Obecnie jestem w 24 tyg. i dalej nie wiem co było powodem tak złej krwi, ponoć te wyniki mogą wskazywać właśnie na stan przedrzucawkowy, cukrzycę lub nadciśnienie, mogą też nie wskazywać na nic. Nie martw się na zapas, ale jak chcesz wydać 2400 zł to doczytaj najpierw o co chodzi.
    • hermenegilda_zenia Re: Badanie NIFTY 06.07.16, 22:33
      NIFTY jest już znacznie tańsze, bo jeszcze jakiś czas temu trzeba było prawie cztery tysiaki zapłacić. I w prawie każdym wątku o Harmony czy Nifty ktoś pisze, że test drogi, więc nie robi. Rozterki finansowe brzmią w kontekście zdrowia dziecka dość kuriozalnie, tym bardziej że większość tych samych mamuś hołubiących swoje fasolki za parę miesięcy bez zmrużenia oka wyda te 2 tysiaki na wózek i wtedy to już drogie nie będzie.
      Jeżeli miałabym robić cokolwiek poza Pappa, to właśnie nieinwazyjne jak NIFTY - niestety znam osobę, która po amniopunkcji straciła zdrową ciążę, więc nie ryzykowałabym.
      • natalia.194 Re: Badanie NIFTY 07.07.16, 11:46
        Dziekuje za odpowiedzi.
        W moim przypadku wyszlo mi ze jestem w grupie ryzyka
        zahamowania wzrastania plodu przed 37 tyg ciazy- 1:79,
        preeklampsja przed 34 tyg- 1:334
        oraz trisomia 21- 1:659.
        Dodatkowo przeziernosc karku wyszla mi 65,9 mm, a bialko PAPPA mialo bardzo male stezenie jak na 12 tyg- 1,06, gdzie powinnam miec 1,840 jednostek. Lekarz genetyk ktory wykonywal mi usg zalecil mi wykonanie badania NIFTY. Rowniez moja lekarka prowadzaca mi to doradzila. Przepraszam ze zle sie wyrazilam mowiac "skierowanie". Po prostu wzielam pod uwage opinie dwoch najlepszych specjalistow z mojego miasta i ich wysluchalam. Co do samego badania: nie wykonalam go natychmiast po otrzymaniu wynikow PAPPA i usg. Konsultowalam i dowiadywalam sie na rozne sposoby czy to badanie jest konieczne, czy nie. Jak pisze hermenegilda_zenia - wole byc spokojniejsza i zrobic to badanie niz martwic sie cala ciaze.
        Bardzo przepraszam za moja pisownie, mam nadzieje ze odczytacie bez wiekszych problemow.
        • iziula1 Re: Badanie NIFTY 07.07.16, 15:08
          Ryzyko trisomii 21 masz bardzo niskie. Poza granicą w której wykonuje się dalsze badania.
          I chyba pomyliłaś się podając wymiary przezierności? Podajesz chyba długość płodu.

Decyzja o Nifty oczywiście należy do Ciebie ale oszacowane ryzyko 1:659 jest bardzo niskie. Głowa do góry.
    • karolsz29 Re: Badanie NIFTY 11.07.16, 19:51
      Ja zrobiłam badanie NIFTY w 13 tygodniu ciąży ,NT 3,3mm. Test NIFTY w 13 tygodniu ciąży wyszedł prawidłowy. W listopadzie 2015 roku urodziłam córeczkę z zespołem Downa.
      NIFTY z 2015r. fałszywie ujemny.
      Karolina
    • ekspert_ginekolog Re: Badanie NIFTY 14.07.16, 10:55
      natalio.194,
      badanie NIFTY i inne testy oparte na analizie płodowego DNA krążącego we krwi matki (np.Harmony, IONA), to badania w kierunku zaburzeń genetycznych-pozwalają ocenić ryzyko zespołu Downa, innych trisomii (np. zepołu Patau i zespołu Edwardsa). Można na podstawie badania płodowego DNA określić płeć płodu, a także grupę krwi (to wykorzystuje się w diagnostyce konfliktu serologicznego). Istnieje także możliwość badania w kierunku innych dziedzicznych chorób genetycznych , co wykorzystuje się w określonych przypadkach. Badanie polega na pobraniu krwi od matki, a wiec nie niesie ze sobą żadnego ryzyka dla płodu, a na wynik oczekuje się około 10-14 dni. Niestety (bardzo rzadko!) zdarzają się wyniki fałszywie dodatnie (zły wynik u zdrowego dziecka) i fałszywie ujemne (dobry wynik u chorego dziecka), dlatego w Polsce przed decyzją o kontynuowaniu (lub nie) ciąży zaleca się weryfikację nieprawidłowego wyniku poprzez badanie inwazyjne.
      Badanie płodowego DNA nie ma zastosowania w przewidywaniu stanu przedrzucawkowego czy ryzyka zahamowania rozwoju wewnątrzmacicznego płodu.
      Warto żebyś przed wykonaniem badania jeszcze raz przedyskutowała to ze swoim lekarzem prowadzącym, żebyś miała świadomość jakich informacji możesz się spodziewać w wyniku badania, a jakich wątpliwości wynik nie rozwieje.
      Powodzenia!

• bittersweetpraline Re: Badanie NIFTY 06.09.17, 13:19
      NIFTY daje wiarygodny wynik - ok. 99,5% pewności - tylko na 3 podstawowe trisomie: 21, 13, 18. Zrobiłam NIFTY => wysokie ryzyko zespołu Turnera! Następnie zrobiłam amniopunkcję => kariotyp prawidłowy! Czyli otrzymałam z NIFTY wynik FAŁSZYWIE POZYTYWNY. Nifty potrafi wykryć zespół Turnera (monosomię X) tylko z 50% pewnością. Podobnie mała wiarygodność może być w przypadku innych aberracji. Pamiętajcie o tym i miejcie to na uwadze zanim zdecydujecie się na test, bowiem o tym się nie mówi głośno i wyraźnie sprzedając tę usługę. A po takim wyniku tak czy siak trzeba zrobić inwazyjną amniopunkcję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka