Dodaj do ulubionych

Ciaza pozamaciczna

02.10.04, 15:29
Troszke mi wstyd pytac ale czy mozecie mi powiedziec czym jest ciaza
pozamaciczna, czy sie charakteryzuje itp
Obserwuj wątek
    • fiordilligi Re: Ciaza pozamaciczna 02.10.04, 16:29
      Ciąża pozamaciczna jest wtedy, gdy zapłodnione jajeczko nie zagnieździ sie w
      macicy, lecz w innym miejscu, najczęściej w jajowodzie. Rosnący zarodek niszczy
      jajowód. Ciąża taka objawia się bolem w podbrzuszu, krwawieniami, w skrajnym
      już przypadku, kiedy doszło do naderwania jajowodu odczuwa sie bol barków.Ciąże
      pozamaciczną stwierdza lekarz w badaniu USG, najczęściej zarodka nie ma w
      macicy pomimo testu dodatniego z HCG. Na usg widoczne zazwyczaj są powiększone
      jajowody. Ciąże ektopową usuwa się operacyjnie z jajowodu.
      Ciąża ektopowa występuje częściej u kobiet , które leczą niepłodnośc i
      wspomagają się metodami farmakologicznymi, u kobiet z endometriozą i
      powikłaniami pooperacyjnymi lub z wadami narządów rodnych.
      Miałam podejrzenie o ciążę pozamaciczną więc trochę czytałam. Mój dzidzio nie
      pokazał się w macicy przez okrągłe sześć tygodni.
      • bianka1234 Re: Ciaza pozamaciczna 02.10.04, 16:56
        Wlasciwie nadal nie wiemsmile Czy w takim przypadku rozwija sie dzidzius i
        normalnie dochodzi do porodu czy po prostu nalezy taka ciaze usunac? Wiem ze
        moje pytanie moze wydawac sie Wam smieszne a nawet glupie ale uwierzcie ze nie
        wszystko sie wiesmile
        • marzek2 Re: Ciaza pozamaciczna 02.10.04, 16:59
          Każda ciąża pozamaciczna kwalifikuje się niestety do usunięcia i to jak
          najszybszego sad( w przeciwnym razie mogłoby dość do krwotoku, pęknięcia
          jajowodu, bo byłoby realnym zagrożeniem życia kobiety. Dzidziuś poza macicą nie
          ma szans się rozwijac niestety.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka