bianka1234 02.10.04, 15:29 Troszke mi wstyd pytac ale czy mozecie mi powiedziec czym jest ciaza pozamaciczna, czy sie charakteryzuje itp Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fiordilligi Re: Ciaza pozamaciczna 02.10.04, 16:29 Ciąża pozamaciczna jest wtedy, gdy zapłodnione jajeczko nie zagnieździ sie w macicy, lecz w innym miejscu, najczęściej w jajowodzie. Rosnący zarodek niszczy jajowód. Ciąża taka objawia się bolem w podbrzuszu, krwawieniami, w skrajnym już przypadku, kiedy doszło do naderwania jajowodu odczuwa sie bol barków.Ciąże pozamaciczną stwierdza lekarz w badaniu USG, najczęściej zarodka nie ma w macicy pomimo testu dodatniego z HCG. Na usg widoczne zazwyczaj są powiększone jajowody. Ciąże ektopową usuwa się operacyjnie z jajowodu. Ciąża ektopowa występuje częściej u kobiet , które leczą niepłodnośc i wspomagają się metodami farmakologicznymi, u kobiet z endometriozą i powikłaniami pooperacyjnymi lub z wadami narządów rodnych. Miałam podejrzenie o ciążę pozamaciczną więc trochę czytałam. Mój dzidzio nie pokazał się w macicy przez okrągłe sześć tygodni. Odpowiedz Link Zgłoś
bianka1234 Re: Ciaza pozamaciczna 02.10.04, 16:56 Wlasciwie nadal nie wiem Czy w takim przypadku rozwija sie dzidzius i normalnie dochodzi do porodu czy po prostu nalezy taka ciaze usunac? Wiem ze moje pytanie moze wydawac sie Wam smieszne a nawet glupie ale uwierzcie ze nie wszystko sie wie Odpowiedz Link Zgłoś
marzek2 Re: Ciaza pozamaciczna 02.10.04, 16:59 Każda ciąża pozamaciczna kwalifikuje się niestety do usunięcia i to jak najszybszego ( w przeciwnym razie mogłoby dość do krwotoku, pęknięcia jajowodu, bo byłoby realnym zagrożeniem życia kobiety. Dzidziuś poza macicą nie ma szans się rozwijac niestety. Odpowiedz Link Zgłoś