Dodaj do ulubionych

Imię dla syna !!!! pomocy

05.07.17, 21:08
Nasza sytuacja wygląda tak, że nie możemy dojść do porozumienia z imieniem dla syna, generalnie nic się nam nie podoba... Miał być Mikołaj, ale nie wzięliśmy pod uwagę, że tu gdzie obecnie mieszkamy, tubylcy nie będą w stanie go wymówić i będą przeinaczać co zapewne będzie nas irytować (Belgia). Szukamy międzynarodowego, miękkiego imienia. Mamy naszą czarną listę na której jest Oliwier, Maksymilian, Emil, Dawid, Daniel, Aleksander, Wiktor, Bartek , Brajan, Sebastian itp.. Mąż nie jest przekonany ani do Antoniego ani do Adama dla mnie by uszły ,ale bez szału... Zależy nam na polskiej pisowni nic zagranicznego nie wchodzi w grę. Podoba nam się jedynie Julian ale mamy już 8letnią córkę Julię... Mogę rodzić w każdej chwili i ciągle nie podjęliśmy decyzjicrying
Obserwuj wątek
    • iziula1 Re: Imię dla syna !!!! pomocy 05.07.17, 22:59
      Widzę ,że lubicie imiona z 10 najpopularniejszych imion.
      Z tych które wymieniła podoba mi się tylko Sebastian.

Spróbuj zapytać na forum "wszystko o imionach" . Dziewczyny chętnie pomogą.
      forum.gazeta.pl/forum/f,12924,Wszystko_o_imionach.html
      • karolonka Re: Imię dla syna !!!! pomocy 06.07.17, 00:21
        nam się właśnie nie podoba....
      • kornelia_sowa Re: Imię dla syna !!!! pomocy 06.07.17, 22:55
        widzisz, ale nie do końca- "czarna lista- to imiona, które się NIE podobają"
    • pyzarogata Re: Imię dla syna !!!! pomocy 06.07.17, 10:28
      A dlaczego nie Julian.. fajnie byście wołali na nich Julkaaaaa! Juleeeek! smile
      Znam już bliźniaki Jacek i Agatka, Jaś i Małgosia, więc Julka i Julek też są ok.

A z innej beczki, jak Wasza córka zareagowała na wieść o ciąży? Kiedy i jak jej powiedzieliście?
      Mało tu jest mam które mają taką dużą różnicę wieku, wydaje mi się że małym dzieciom łatwiej powiedzieć , nie rozumieją jeszcze wszystkiego, przyjmują co się im powie.
      Przede mną poinformowanie 8-latka i bardzo się boję wink
      • karolonka Re: Imię dla syna !!!! pomocy 06.07.17, 11:05
        Ona bardzo chciała mieć rodzeństwowink, oczywiście chciała siostrzyczkę, ale z braciszka też się cieszy. Jest bardzo zaangażowana we wszystkie zakupy, wybór żłobka itp. 8latki to już duże dzieciaki, najważniejsze, żeby nie czuły się odtrącone i były zaangażowane. Jula zaznaczyła, że pieluch zmieniać nie będzie ale chciałaby karmić i wozić w wózku. Jak na razie wszystko idzie dobrze, zobaczymy jak będzie po porodzie...
        • mallgosia76 Re: Imię dla syna !!!! pomocy 06.07.17, 15:54
          Tylko nie Brajan i Oliwier!!!!!!!!!!!
          Ja stawiam na Bartusia lub Olusia( Aleksandra)
          • karolonka Re: Imię dla syna !!!! pomocy 06.07.17, 16:06
            Czytajcie ze zrozumieniem czarna lista to znaczy nigdy przenigdy!
            • iziula1 Re: Imię dla syna !!!! pomocy 06.07.17, 21:13

Chyba nie tylko ja zrozumiałam,że czarna lista to taka rezerwa smile
              Nie denerwuj się, tylko wyjaśnij spokojnie.

Proponuje Tymon, Samuel, Piotr, Nataniel, Patryk.
          • 3-mamuska Re: Imię dla syna !!!! pomocy 27.07.17, 02:44
            mallgosia76 napisała:

> Tylko nie Brajan i Oliwier!!!!!!!!!!!
            > Ja stawiam na Bartusia lub Olusia( Aleksandra)

Jaki kurna Oluś!!!!! Ojp. Aleksander Aleks a nie Oluś?
            Gdzie tam jest choć cień olusia?
            Poza tym co za okroone imie Oluś.
      • mallgosia76 Re: Imię dla syna !!!! pomocy 08.07.17, 08:10
        Nie brzmi fajnie Julia i Julian
        Może Maciej,Piotr, Jakub?
    • lidek0 Re: Imię dla syna !!!! pomocy 06.07.17, 21:01
      "Zależy nam na polskiej pisowni nic zagranicznego " , i sądzisz, że typowo polskiego imienia nie przekręcą ? "tu gdzie obecnie mieszkamy, tubylcy nie będą w stanie go wymówić" . Dałabym coś w stylu Aleksandra. Ale skoro jest na czarnej liście to po co w ogóle pytasz???
      • karolonka Re: Imię dla syna !!!! pomocy 06.07.17, 21:53
        Gdyby było łatwo to bym nie pytała bym nazwała Alex czy Max i by było
        • lidek0 Re: Imię dla syna !!!! pomocy 07.07.17, 07:05
          Ma być polskie a jednocześnie wiesz, że cudzoziemcy nie wymówią, wiec nie rozumiem o jakie imię Ci chodzi? W internecie pełno jest stron z imionami smile
    • iziula1 Re: Imię dla syna !!!! pomocy 06.07.17, 21:22
      I jeszcze:
      Leonard, Bruno, Tobias, Milan, Lucjan, Feliks.
      • karolonka Re: Imię dla syna !!!! pomocy 06.07.17, 21:54
        Dziękuję bardzo za porady zdecydowaliśmy z mężemwink
    • karolonka Re: Imię dla syna !!!! pomocy 07.07.17, 09:08
      Nie wiem tylko czy Julia i Julian nie brzmi troszkę głupio, mężowi się podoba
      • pyzarogata Re: Imię dla syna !!!! pomocy 07.07.17, 11:10
        Nie przejmuj się jak brzmi. W przyszłości i tak nie będą razem mieszkać, będą mieli swoje własne życia. Ważne żeby Wam się podobało.
        • pyzarogata Re: Imię dla syna !!!! pomocy 07.07.17, 11:11
          Zresztą moim zdaniem nie brzmi głupio. Już głupiej brzmi Jaś i Małgosia np .
          • kfffiatek Re: Imię dla syna !!!! pomocy 11.07.17, 00:03
            Julek i Julka całkiem spoko. Była nawet taka seria książeczek dla dzieci. A Jaś i Małgosia to moi rodzice i nigdy nie uważali że to głupie wink
    • karolonka Re: Imię dla syna !!!! pomocy 11.07.17, 17:22
      to może tak Leon zamiast Juliana
      Leon i Julia chyba nie najgorzej
    • karolonka Re: Imię dla syna !!!! pomocy 20.07.17, 12:25
      w końcu wybraliśmy Piotrusiawink
      • iziula1 Re: Imię dla syna !!!! pomocy 26.07.17, 13:43
        karolonka napisał(a):

> w końcu wybraliśmy Piotrusiawink

Piękne imię wybraliście dla synka. Jedno z najpiękniejszych, uniwersalnych i nieśmiertelnych. Niech mu się je dobrze nosi smile
        • finka9 Re: Imię dla syna !!!! pomocy 26.07.17, 23:08
          iziula1 napisała:

> karolonka napisał(a):
          >
          > > w końcu wybraliśmy Piotrusiawink
          >
          > Piękne imię wybraliście dla synka. Jedno z najpiękniejszych, uniwersalnych i ni
          > eśmiertelnych. Niech mu się je dobrze nosi smile
          >
          >
          Piękne smile Piotr -brzmi dumnie ,Piotruś -to mały słodki chłopczyk a Piotrek- to po prostu najlepszy kumpel jakiego można mieć. Wszystkiego dobrego dla maluszka.smile
    • agisk Re: Imię dla syna !!!! pomocy 21.07.17, 20:33
      My mieliśmy podobny dylemat. Lista z 10 imionami powędrowała z nami na porodówkę. Po urodzeniu córki podjęliśmy decyzję - dopasowując imię do twarzyczki smile Wszystkiego dobrego
    • ewablaszynska Re: Imię dla syna !!!! pomocy 21.07.17, 21:43
      miałam napisać Juliusz/Julian/Giuglio/Giulian.... ale skoro jest Julia, to przepada? A może nie przepada? Właściwie czemu nie? A jeśli Wy macie na imię Patryk i Patrycja to w czymś to przeszkadza? wink Powodzenia i zdrówka dla maluchów smile)))
    • pani_libusza Re: Imię dla syna !!!! pomocy 21.07.17, 23:48
      Może Henryk?
    • mer-llink Re: Imię dla syna !!!! pomocy 21.07.17, 23:56
      Andrian!!! Tylko Andrian!!!

P.S> Choć Antoni też całkiem smacznie! Antoni nas obroni. A to w kraju, w którym jest siedziba naczalstwa NATO może być ważne.
    • anuski Re: Imię dla syna !!!! pomocy 22.07.17, 05:08
      Jak sie miala urodzic moja coreczka przez cala ciaze myslalam o imienu, w koncu je wybralam i koniec koncow nie jestem bardzo zadowolona. Przy drugim dziecku zmienilam taktyke. Zaczelam sie zastanawiac dopiero po porodzie i jak moj synek mial dwa dni to nadalismy mu imie smile bardzo do niego pasuje. Nie przejmuj sie tak smile
      • finka9 Re: Imię dla syna !!!! pomocy 26.07.17, 23:05
        Ja będąc w ciąży kiedy już poznałam płeć wybrałam imię a po porodzie zmieniłam i jestem zadowolona.
        Ps. Może Igor , Wiktor ? Mam słabość do takich twardych męskich imion.
    • 3-mamuska Re: Imię dla syna !!!! pomocy 27.07.17, 02:47
      Moze zamist Aleksandra , Alex krótko i fajnie.
      Franek . Leon. Jan. Natan.
    • misiaczek2016 Re: Imię dla syna !!!! pomocy 04.08.17, 17:05
      Stanisław , Staś zdrobniale , bardzo ładne . ja mam syna Szymona .
    • naan10 Re: Imię dla syna !!!! pomocy 04.10.17, 13:37
      Damian smile
      • karolonka Re: Imię dla syna !!!! pomocy 06.10.17, 19:37
        wybraliśmy Piotrawink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka