Dodaj do ulubionych

nadciśnienie tętnicze w ciąży.

11.10.04, 09:04
Czy któraś z Was ma nadciśnienie? Jak wysokie, jakie leki Wam zalecono i jak
się po nich czujecie? Co powiedział Wam lekarz na temat wpływu leków na
dziecko?
Strasznie się boję o mojego małego. Mam ciśnienie ok 140/95 i, niestety,
muszę zacząć się leczyć...
gagga
Obserwuj wątek
    • kasiagaa Re: nadciśnienie tętnicze w ciąży. 11.10.04, 12:03
      Witam!
      Faktycznie ciśnienie jest za wysokie.Musisz się skonsultować ze swoim lekarzem
      prowadzącym.Ważne jest też czy temu podwyższonemu ciśnieniu towarzyszą obrzęki
      i białkomocz oraz w którym tyg, ciąży jesteś.Całościowa ocena może dać
      odpowiedź czy jest nadciśnienie pierwotne,pożne nadciśnienie ciążowe czy
      gestoza-zatrucie ciążowe(najtrudniejsze do opanowanie,pojawia się po 20
      tyg.ciąży).
      Ja miałam graniczne wartości ciśnienia już przed pierwszą ciążą(140/90) od
      połowy ciązy miałam już nadciśnienie(150/100)-leki brałam tylko sporadyczne
      (Dopegyt)-przy skoku ciśnienia,natomiast leżałam prawie cały czas(b.ważne)i
      stosowałam dietę ubogosolną.Ponadto łykałam magnez i oeparol(wyciąg z
      wiesiołka).Ciążę donosiłam do 39 tyg.ciąży-urodziłam dużą zdrową córkę.W 38
      tyg.dołączyło mi się zatrucie ciążowe gestoza-pojawił się białkomocz,miałam
      obrzęki,ale to już i tak była końcówka ciąży. OBecnie mam już utrwalone
      nadciśnienie pierwotne(bez uchwytnej przyczyny) i... szykuje się do drugiej
      ciąży.A po Dopegycie branym w ciązy czułam się zupełnie dobrze a ponadto
      wiadaomo,że ten lek nie ma szkodliwego wpływu na dziecko-wieloletnie badania
      (sama wyszukałam w internecie).

POzdrawiam Kasia

• a-g-n-i-e-sz-k-a Re: nadciśnienie tętnicze w ciąży. 11.10.04, 16:21
      Tez mam nadcisnienie i bralam dopegyt w ciazy. Na dopegycie mialam cisnienie 130
      \90, bez ok. 150\110. Ok. 30 tyg. i pod koniec ciazy mialam okresowe skoki
      cisnienia mimo lekow - bylam wtedy w szpitalu. Synek urodzil sie w 39 tyg -
      porod byl wywolywany wlanie ze wzgledu na cisnienie. Jest zdrowiutki. Lozysko
      tez bylo w bardzo dobrym stanie. Trzeba kontrolowac regulatnie cisnienie i w
      razie skoku jechac di szpitala. Wszystko bedzie dobrze. Acha, dodam jeszcze, ze
      mocz mialam caly czas dobry, a obrzeki nieduze i ustepujace po nocy, wiec to
      nie byla gestoza.
      • gagga1 Re: nadciśnienie tętnicze w ciąży. 11.10.04, 19:10
        Bardzo dziękuję. Mój lekarz jest niestety na miesięcznym urlopie... Chyba muszę
        zacząć działać zanim wróci.
        gagga
    • emilkorn nadciśnienie 11.10.04, 19:26
      Ja niestety tez mam i biore wlasnie dopegyt, czuje sie po nim dobrze.
      Lekarz twierdzi ze nie jest on grozny dla dziecka.
      Jestem w 10 tc.
      Pozdrawiam
    • olagruca Re: nadciśnienie tętnicze w ciąży. 11.10.04, 22:04
      czesc, jesli moge cos doradzic, to zglos sie do lekarza, bo miesiac to bardzo
      dlugo, szczegolnie dla dzidziusia. ja po niezbyt fajnych przejsciach,niestety,
      wszystkich wysylam do lekarza, bo u mnie tydzien mogl niebezpiecznie pogorszyc
      sprawe...nie mialam nadcisnienia, tylko chore nerki...
      ale cis to wazna sprawa, wiec poszukaj lekarza, najlepiej doswiadczonego.
      pewnie skonczy sie na zaleceniu wypoczynku i codziennym pomiarze cis, czego z
      serca zycze,
      a co do lekarstw, to nie mozna sie zbytnio martwic, podaja tylko te, ktore
      slabo przenikaja przez lozysko, i przynosza wiecej korzysci niz problemow.
      problem nadcisnienia w ciazy jest w dzisiejszych czasach raczej medycznie
      opanowany, tak wiec nie beda na Tobie eksperymentowac z lekarstwami...
      sama biore rozne swinstwa, i jestem dobrej mysli ze bedzie wszytko ok...
      pozdr
    • gagga1 Re: nadciśnienie tętnicze w ciąży. 12.10.04, 08:04
      Dziękuję wszystkim Paniom. Wczoraj zaczęłam stosować Dopegyt. Dziś trudno mi
      było uwierzyć... 95/67. Trochę mnie "przymuliło", ale w ciągu dnia mam zamiar
      dojść do siebie.
      A swoją drogą. Jak u Was z kawą? Jestem bardzo aktywnie pracującą ciężarówką,
      kiedyś nie zaczęłam dnia bez filiżanki kawy, a teraz odstawiłam nawet herbatę i
      piję tylko wodę i napary owocowe. Czy to nie przesada Waszym zdaniem?
      Serdecznie pozdrawiam,
      gagga
      • ania.silenter_exunruzanka Re: nadciśnienie tętnicze w ciąży. 14.10.04, 17:45
        gagga1 napisała:

> Dziękuję wszystkim Paniom. Wczoraj zaczęłam stosować Dopegyt. Dziś trudno mi
        > było uwierzyć... 95/67. Trochę mnie "przymuliło", ale w ciągu dnia mam zamiar
        > dojść do siebie.
        > A swoją drogą. Jak u Was z kawą? Jestem bardzo aktywnie pracującą ciężarówką,
        > kiedyś nie zaczęłam dnia bez filiżanki kawy, a teraz odstawiłam nawet herbatę
        i
        >
        > piję tylko wodę i napary owocowe. Czy to nie przesada Waszym zdaniem?

Nie przesada. U mnie nadciścienie było pierwszym zwiastunem gestozy i ciąża
        zakończyła się w 31 tyg. cesarkąsad. Ale, na szczęscie, dzidzio, mimo, że
        wcześniak ma się dobrze, a nawet bardzo dobrzesmile)). Może, gdybym dostała
        Dopegyt wcześniej (zażywałam dopiero po porodzie)donosiłabym.
        pozdrawiam i trzymam kciuki za szczęśliwe rozwiązaniesmile
    • iwonady Re: nadciśnienie tętnicze w ciąży. 12.10.04, 17:10
      Witaj!
      Ja mam po dzisiejszej wizycie ciśnienie 150/95 i niestety dostałam
      Dihydralazinum....nie wiem jak bede to znosiła, bo wezme pierwsza tabletke
      wieczorem....
      Wczesniej przy ciśnieniu 140/90 dostałam Dopegyt....i niestety absolutnie mi
      nie pomógł i nie doczuwałam zadnej różnicy przy jego braniu. Moje ciśnienie
      również.

No i mi lekarz zalecił diete bezsolną, ograniczenie płynów i zero stresów....z
      tym pierwszym jest najgorzej, bo musze kombinować co zamiast serów i wedliny...
      NIe mam białka w moczu, nie puchnę....nie mam żadnych objawów takiego wysokiego
      ciśnienia....a ono jedka utrzymuje sie...sad(((
      Głowa do góry....jakoś uda nam się wytrwać!!!!!
      • gosiaaa Re: nadciśnienie tętnicze w ciąży. 14.10.04, 14:22
        Witam, ja tez mam od niedawna problem z ciśnieniem, jestem w 39 tyg. i lekarz
        przepisał mi DIPROPHYLLINUM, troszke sie martwieo o maluszka, bo z twgo co
        wyczytałam to nikt nie brał tego leku. Chyba ze jest jakaś przyszła mama ktora
        tez go bieze? Pocieszcie mnie, pozdrawiam
        • mumisia Re: nadciśnienie tętnicze w ciąży. 14.10.04, 16:04
          hej
          ja nadcisnienie mialam dosyc spore zanim zaszłam wciąze i co dziwne na
          poczatku ciązy mimo ze odstawilam leki cisnienie było niskie Teraz jestem w 17
          tc iobserwuje wzrost cisnienia tyle ze u mnie skacze tylko to górne waha sie
          miedzy 130 a 150 dolne natomist zawsze jest na poziomie 70 kilka na dzis biore
          dopegyt jedna ranoi jenda wieczorkiem i duzo leze odpoczywam oczywscie nie
          mamowy o powrocie dopracy ( od miesiaca jestemna zwolnieniui bede do konca
          ciazy) Cisniniemierze kilka razy dziennie i bardzo sie martwie zeby nie
          skoczyło Ciekawa jestem po ile wy bierzecie Dopegytów? Milekarkapowiedziała ze
          w razie czego moge wprowadzic 3 tabletke i podbno mozna brac do 8 dziennie wiec
          pocieszam sie ze nawet jak mi skoczy moze dopegyt jakos pomoze Pozdrawiam
          • iwonady Re: nadciśnienie tętnicze w ciąży. 14.10.04, 17:30
            Witaj1
            Na mnie dopegyt nie działał..sad((( brałam 2xdziennie po 1 tabletce.
            Teraz dostałam Dihydralazinum też 2xdziennie....a jak ciśnienie nie obnizy sie
            do 130/80 to 3xdziennie mam brać....
            Dziś jest 2 dzień brania i rano było własnie 130/80 i pozostaję przy 1
            dawce....smile))
            Dipegyt znosiłam bardzo dobrze....ten lek jest chyba silniejszy it ak mi
            niedobrze po jego zażyciu..sad n ale w końcu efekt jest i obniżyło mi się
            ciśnienie....wiec te słabości jakoś zniosę....
    • agata186 Re: nadciśnienie tętnicze w ciąży. 15.10.04, 10:00
      cześc jam mam nadciśnienie ale miałam je juz przed ciążą.dzisiaj mam 170/115
      wczoraj było gorzej bo skoczyło aż do 180/120. jestem w 34 tygodniu ciąży i
      prawdopodobnie będzie cesarka. mam 18 lat i lekarz twierdzi ze powinnam miec
      120/80. zobaczymy jak to dalej będzie.lerzałam juz 4 razy na patologii ciąży
      dostawałam dopegyt 4razy dziennie i zazwyczaj obniżało sie do 160/100 niżej juz
      nie. pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka