Dodaj do ulubionych

Zwolnienie po 40tc

16.10.04, 13:37
Jak to jest z tym zwolnieniem?
Byłam wczoraj u gina, a ten poinformował mnie, że
jeśli nie urodzę do terminu porodu, który mam na 24.10
to żadne zwolnienie mi nic nie pomoże, bo od 25.10 ZUS
i tak mi je zabierze na poczet urlopu macierzyńskiego.
Czy to nie jakaś bzdura?
Słyszałam, że w takich przypadkach najlepiej udać się do internisty
i że takie zwolnienie nie będzie "zabrane" przez ZUS.
Czy ktoś może pomóc?

Pozdr,
Justyna
Obserwuj wątek
    • malaika7 Re: Zwolnienie po 40tc 16.10.04, 14:31
      Myślę, że liczy się data faktyczna porodu, a nie jakiś termin wyznaczony przez
      lekarza. Na pewno Ci nic ZUS od 25 nie zabierze na poczet macierzyńskiego.
      Macierzyński zaczniesz wtedy, jak naprawdę urodzisz. Do tego czasu możesz mieć
      zwolnienie, które "liczy się" dla ZUSU.
      • monikaaa29 Re: Zwolnienie po 40tc 16.10.04, 15:44
        ty się ciesz, bo ja od 2 tyg. jestem na macierzynskim, chociaz jeszcze nie
        urodziłam.. mój ginekolog stwierdził, że tak musi być!!!ogólnie chamstwo, bo
        co, potem 3 miesięczne dziecko zostawię i do pracy?
        • agata48 Re: Zwolnienie po 40tc 16.10.04, 15:55
          NIE DAJCIE SIĘ NABIERAĆ LEKARZOM NA WCZEŚNIEJSZE MACIERZYŃSKIE.Jestem po
          terminie 5 dni i dalej na zwolnieniu lekarskim. Oczywiście nie obeszło się bez
          problemów, ale zażądałam od lekarza podstaw prawnych jeśli chce mnie wyśłać
          wcześniej, oczywiście ich nie ma. Macierzyński jest tylko i wyłącznie na Twój
          wniosek a nie lekarza. Jeśli nie chce dać zwolnienia to spytaj się czy weżmie
          odpowiedzialność za to że wócisz do pracy i czy wystawi Ci zaświadczenie o tym
          że do pracy jesteś zdolna. A poza tym poinformowałam lekarza że kontaktowałam
          się z prawnikiem który potwierdził to co piszę wcześniej. Jak widać poskutkowało
          jestem na zwolnieniu, a macierzyński wykorzystam do tego, że będę się cieszyć
          swoim bobaskiem.
          • x109887 Re: Zwolnienie po 40tc 16.10.04, 21:30
            Tak, trzeba tego pilnować. Ja przy pierwszej ciąży poszłam do szpitala w
            momencie kiedy był wyznaczony termin, i pomimo tego,że nie urodziłam, zaczęli
            mi liczyć macierzyński.
            Iza
    • fenka Re: Zwolnienie po 40tc 17.10.04, 08:45
      Cześć Justynko wink
      nie denerwuj się i idź koniecznie do internisty po zwolnienie - niech Ci
      wystawi na np. 2 tygodnie, a jeśli urodzisz w trakcie tych 2 tygodni, to
      zwolnienie zostanie przekwalifikowane na urlop macierzyński. Ja nie mam zamiaru
      dać się wrobić we wcześniejszy macierzyński. Termin wyliczony z OM czy USG jest
      tylko teoretyczny!!
      Zaraz napiszę Ci coś na priva, zajrzyj do skrzynki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka