Dodaj do ulubionych

badanie KTG - pomóżcie

27.10.04, 09:08
Dziewczyny powiedzcie proszę o czym świadczy badanie KTG. Wiem że jeden zapis
to tętno płodu i prawidłowe jest między 110 a 160. Drugi to skurcze macicy.
Jestem 2 dni po terminie i miałam to badanie. W ciągu 20 minut wykazało 2
skurcze 50%. O czym to świadczy ? Czy skurcze porodowe to 100% ? Czy to w
ogóle mówi coś o tym "jak daleko" to porodu ? Tydzień wcześniej badanie nie
wykazało żadnych skurczy. Proszę, jeżeli któraś coś wie niech mnie oświeci.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • ewelsia Re: badanie KTG - pomóżcie 27.10.04, 09:18
      witam. badanie ktg nie określa, ile jeszcze czasu zostało do porodu, tak mi
      się wydaje. pokazuje, czy skurcze występują i jaka jest ich regularność. na
      pewno wiesz, że skurcze porodowe są bolesne i w miarę upływu czasu przybierają
      na sile i stają się regularne. Powiem Ci moja historię. W 37tc znalazłam się w
      szpitalu ( zemdlałam w miejscu publicznym i karetką mnie dowieziono do
      szpitala). po podłączeniu do ktg przez dobrych kilka godzin maszyna pokazywała
      skurcze ponad 50%, regularne, a często były i takie blisko 80-100%. Ja
      odczuwałam to jako twardnienia brzucha , niebolesne zresztą. podawali mi leki
      na wstrzymanie porodu ( chociaż on i tak nie miał się zacząć, takie skurcze
      miałam od 32tc, brałam fenoterol), ale tylko przez kilkanaście godzin. Potem
      wszystko wróciło do normy, w szpitalu pozostałam tydzień, do rozpoczęcia 38tc,
      robili mi dwa razy dziennie ktg, pojawiały się jakieś skurczyki, takie
      bylejakie.Synka urodziłam 5 dni po terminie. Moim zdaniem ktg to nie jest
      jakieś super miarodajne badanie.
      pozdrawiam.
      • monikaj1 Re: badanie KTG - pomóżcie 27.10.04, 10:52
        ewelsia napisała:

Moim zdaniem ktg to nie jest
        > jakieś super miarodajne badanie.

Zgadzam się. KTG obrazuje sytuację w danej chwili, tylko w trakcie badania. Nie
        można na jego podstawie snuć żadnych prognoz. Tak mi tłumaczył ostatnio lekarz,
        kiedy jakieś nadgorliwe babsko z izby przyjęć chciało mnie zostawić w szpitalu
        w związku ze zbyt wielką aktywnością mojej małej (na jednym badaniu ruszała się
        jak szalona, a drugie smacznie przespała). To samo ponoć dotyczy skurczy.
        • krolik_80 Re: badanie KTG - pomóżcie 27.10.04, 11:54
          Zatem dalej nic nie można powiedzieć, o tym kiedyś mały zechce do nas przyjsć :
          (. Dziękuję za informację.
          • maniakow Re: badanie KTG - pomóżcie 27.10.04, 13:20
            Cześć.
            Opowiem Ci moją historię: Nie wiem co ma to KTG wskazywać, ale u mnie jak
            leżałam na patologii to skurcze dochodziły do 80% i jakoś poród się nie
            zbliżał. Jak przyjechałam na porodówkę z bólami to KTG pokazywało skórcze 30 -
            40 %. Lekarze mówili, że to na pewno nie poród, ale jak się okazało po badaniu
            to miałam już rozwarcie 3,5 cm. Urodziłam 5 godz. później. wink)).
            Pozdrawiamy.
            Madzia i Emilka (06.04.2004)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka