Dodaj do ulubionych

PIERWSZE OBJAWY CIĄŻY?

28.10.04, 12:42
WITAM! CHCIAŁABYM SIE DOWIEDZIEĆ OD WAS JUŚ DOŚWIADCZONYCH MAM, JAKIE SA
PIERWSZE OBJAWY CIĄŻY??PO JAKIM CZASIE MOGA POJAWIĆ SIE WYMIOTY??CZYTAŁAM W
INTERNECIE ŻE BÓL GŁOWY I LEKKIE BEKANIE MOŻE ŚWIADCZYĆ O CIĄŻY SA TO NIBY
PIERWSZE OBJAWY?CZY TO MOŻLIWE??PROSZĘ O SZYBKIE ODPOWIEDZI!Z GÓRY DZIEKI!!
Obserwuj wątek
    • fed1 Re: PIERWSZE OBJAWY CIĄŻY? 28.10.04, 13:21
      Witam
      Myślę ze nawet bardzo doświadczone mamy nie będą umiały precyzyjnie
      odpowiedzieć na Twoje pytanie. Jest to sprawa indywidualna – o bekaniu powiem
      szczerze że nie słyszałam a jeżeli chodzi o wymioty to raz są a raz ich nie ma.
      W moim przypadku wszyscy się kapneli po cycochach – zrobiły się sporo większe.
      A ja sama gdybym ciąży nie potwierdziła testem czy wizytą u lekarza to sama bym
      się nie zorientowała aż do jakiegoś 3 miesiąca. Moja odpowiedź jest taka.
      • kubbik1 Re: PIERWSZE OBJAWY CIĄŻY? 29.10.04, 18:12
        Witam
        U mnie było tak że po prostu któregoś dnia dopadła mnie okropna ochota na
        wielkiii tort z cała masą kremu i bakaliami ( a nienawidzę tortów i na sam widok
        tortu mnie mdli) na drugi dzień pognałam do apteki po test...i okazłao się ze
        zostane mamusiasmile))
        Pozdrówka
    • jalita Re: PIERWSZE OBJAWY CIĄŻY? 28.10.04, 13:28
      Witam moja droga - najlepszym objawem ciazy jest pozytywny test!!! A cala
      reszta na poczatku... na to nie ma zadnych regul. U mnie jedynym objawem byl
      rosnacy brzuch, malenstowo, ktore kolo 20go tygodnia zaczelo kopac, cimniejsza
      linia srodkowobrzuszna oraz sutki, wszystko to sa zupelnie normalne objawy w
      pozniejszej ciazy. Poza tym nie mialam zadnych, powtarzam zadnych
      nieprzyjemnych objawow. A coreczke (pierwsze dziecko) urodzilam majac 39 lat.
      Wiesz ... najwazniejsze, to nie mysl o tym wszystkim, wiekszosc tzw, objawow
      ciazy to urojenia kobiet i objawy histerii.
      Pozdrawiam i zycze milego czasu w ciazy.
      • wilma_flinstone Re: PIERWSZE OBJAWY CIĄŻY? 28.10.04, 14:10
        e tam testy,
        ja robilam test jak bylam juz w drugim miechu ciazy(o tym z bylam wtedy w ciazy
        dowiedzialam sie pozniej) i nic nie wykazal !!!
        nie mialam zednych objawow, poza tym ze piersi urosly o dwa rozmiary !!!

najlepiej posjc do ginekologa ...
    • lolka11 Re: PIERWSZE OBJAWY CIĄŻY? 28.10.04, 13:43
      Kamileczko, jak pisalo wiele kobiet na "Zdrowie kobiety", plemniki nie maja
      mozliwosci "przezyc" na rekach kilka dni, wiec ciaza nie masz sie co martwiec.
      Wiele kobiet nie ma wogole objawow ciazy, az do momentu w ktorym czuje ruchy
      dziecka.
      Naprawde, przestan sie zadreczac....

Dorota
      • kasia_j Re: PIERWSZE OBJAWY CIĄŻY? 28.10.04, 14:36
        Pierwszym objawem ciąży jest podwyższona temperatura ciała (ponad 37).
        Temperaturę mierzy się zara po obudzeniu, bez wstawania z łóżka zawsze o tej
        samej porze, termometr wkłada się do ust pod język na jakieś 5-10 min. Jeżeli
        wiesz kiedy była lub powinna być owulacja (w połowie cyklu miesiączkowego)to
        jeżeli podwyższona temeratura utrzymuje się dłużej niż 14 dni to jesteś w
        ciąży. Sprawdziłam to na sobie, ale ja planowałam ciążę i mierzyłam temperaturę
        codziennie przez kilka miesięcy. Ciążę stwierdziłam po 3 tygodniach od
        zapłodnienia (czyli 5 tydzień ciąży), potwierdziłam testem domowym, a później
        oczywiście wizytą u ginekologa i USG.
    • maugerka Re: PIERWSZE OBJAWY CIĄŻY? 28.10.04, 14:44
      Ja nie miałam żadnych objawów do momentu, gdy zaczął rosnąć brzuch, a potem
      mały zaczął kopać. Wszystkie znajome zazdrościły mi tak łagodnego przechodzenia
      ciąży. Z tym, że ja dziecko planowałam i wiedziałam dokładnie co i kiedy, więc
      w 5 tyg. zrobiłam test i po jego pozytywnym wyniku udałam się do lekarza. Ot i
      cała filozofia - lekarz!
    • umargos Re: PIERWSZE OBJAWY CIĄŻY? 28.10.04, 15:18
      Kiedyś usiadłam przed kompem i w wyszukiwarkę wpisałam "pierwsze objawy ciąży".
      No, akurat miałam podstawy przypuszczać, że jestem, ale było to jeszcze przed
      zrobieniem testu. Nieduzo znalazłam, ale podwyższona temperatura (37 C), u mnie
      również spadek cisnienia przy jednoczesnym wzroście szybkości bicia serca
      (upiornie męczące) - ciśnienie miałam 100/60, a puls 120. I najpierw wrażliwość
      i bolesność piersi, a potem ich powiększanie się (3-4 tydzień). I wrażliwość na
      zapachy - tak od 3 tygodnia. Mdłości i wymioty zaczęły mi się dopiero pod
      koniec 5 tygodnia.
      Najpierw poszalało cisnienie i temperatura...wyraźne stało się to już od
      początku 3 tygodnia...czułam się nieco chora.
      Pozdrawiam
      Ula
    • p_swiat Re: PIERWSZE OBJAWY CIĄŻY? 28.10.04, 21:27
      to wszystko jest tak indywidualne, ale np mnie bolały potworni piersi tak, ze
      nie mogłam ich dotknać i nawet biustonosz mi przeszkadzałsmile wymioty, bekanie
      nic z tych rzeczy ja przeszłam ciąże bez wymiotów i tylko potem brzuszek się
      powiększałsmile
      • p_swiat Re: PIERWSZE OBJAWY CIĄŻY? 28.10.04, 21:27
        a może jeszcze wstręt na mocne zapachysmile
    • saraanna Re: PIERWSZE OBJAWY CIĄŻY? 28.10.04, 23:58
      Moim pierwszym objawem ciazy bylo to ze pobieglam do sklepu zeby kupic 2 kg
      brukselki a nastepnie ja ugotowalam i zjadlam ze smakiem ( juz na samo
      wspomnienie mnie mdli) odrazu wiedzialam ze cos jest nie tak .
    • m.u.m.m.y Re: PIERWSZE OBJAWY CIĄŻY? 30.10.04, 11:36
      MOim pierwszym objawem ciązy była ogromna senność, cały czas chciało mi się
      spać, poza tym także powiększone piersi i lekkie poddenerwowanie. test zrobiłam
      2 tygodnie od zatrzymania okresu i już następnego dnia zaczęły się mdłości i
      wstęt do wszelkiego jedzenia, a przede wszystkim do pomidorów i ich zapachu, do
      jogurtów, chociaż je uwielbiam. zajadałam się jabłkami i piłam mnóstwo wody.
      • asia.mama.marcelego Re: PIERWSZE OBJAWY CIĄŻY? 31.10.04, 13:21
        ja podobnie - wstręt do pomidorów i jogurtów, a miłość do jabłek, wody i
        twarogu (przez 8 miesięcy codziennie na śniedanie)
    • mamaczarusia Re: PIERWSZE OBJAWY CIĄŻY? 02.11.04, 19:33
      To sprawa zupełnie indywidualna, chyba nie ma konkretnych stałych oznak.Ja nie
      miałam żadnych wymiotów, ale szarpalo mi żołądek i owszem pobekiwałam
      sobie.Miałam niskie ciśnienie, kładłam sie spać po dobranocce, wstawalam skoro
      świt, ale już od wczesnego popołudnia marzyłam o poduszce, wszystko mnie
      okropnie męczyło i czułam każdy zapaszek.Ale te objawy wystąpiły już po
      odczytaniu testu, który zrobiłam 4 dni po polanowanej miesiączce.pozdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka