Dodaj do ulubionych

Skurcze macicy!

08.11.04, 13:24
Dokładnie od 20 tc, mam dziwne uczucie w brzuchu, taki jakby ciężki. Mam
wrażenie, ze jak wstaje to brzuch robi sie twrdszy, ale tylko wysoko i pod
pępkiem. Jak leżę wszystko jest ok, brzuch jest miękki. Czy to moga być
skurcze? Dodam, ze od niedawna mam problemy z pęcherzem i piję bardzo duzo
wody więc to może powoduje moje uczucie ciężkości. A może to rosnący Dzidzius
rozpycha brzuch dlatego tak mi jakoś dziwnie i inaczej niz zwykle. Napiszcie
proszę co o tym sądzicie. Wczoraj pojechałam do szpitala z nadzieją, ze
zrobia mi KTG, ale lekarz tylko mnie zbadał a w karcie ciąży napisał, że
macica jest miękka, kazał mi leżec. Ale nie powiedział konkretnie czy są to
skurcze czy tez nie.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mmala6 Re: Skurcze macicy! 08.11.04, 13:30
      jest to najprawdopodobniej tzw stawanie macicy, zaczyna sie wlasnie mniej wiecej w polowie ciazy. Macica sobie "cwiczy" skurcze do porodu i o ile nie jest to bolesne i zbyt czeste (mnie powiedziano ze moze byc nawet kilkanascie razy na dobe) to jest ok. Tez tak mam, teraz juz coraz czesciej (28tc)wlasnie w okolicy pepka. Moj maz wtedy lubi dotykac Dzidziusia bo sie gdzies w kaciku przykurcza i mozna go reka wyraznie wyczucsmile)
      • badrak Re: Skurcze macicy! 08.11.04, 13:32
        Ale jak leżysz to tez czujesz stawianie się macicy? Ja mam tylko tak jak
        wsatję, a jak się położe od razu mięciutko.
        • almerka1 Re: Skurcze macicy! 08.11.04, 13:35
          ja tez tak miałam i dostałam nospę od ginekologa
          • celka_s Re: Skurcze macicy! 08.11.04, 15:41
            Ja ostatnio byłam u gin. i powiedziala mi, ze ma strasznie twardy brzuch sad,
            często czuje jak twardnieje i boli mnie na samym sdole duzo nizej pepka czy to
            zle??suspicious
    • magdek2 Re: Skurcze macicy! 08.11.04, 15:51
      tez mi się tak wczoraj zrobiło wieczorem, myślałam że skóra mi pęknie, ale
      położyłam się wcześnie spać i dzisiaj jest ok.smile
    • jalawenda Re: Skurcze macicy! 08.11.04, 16:52
      Jezeli brzuch tylko czesciowo robi sie twardy, to nie jest nic zlego. Moze
      dzidzia sie wypina albo masz wzdecia. Ja tez tak mialam. jak stoich brzuch moze
      byc napiety (sily ciazenia). Jezeli masz watpliwosci- poloz sie i zobacz, czy
      brzuch jest taki sam jak udo (jezeli chodzi o miekkosc). Tak kazal mi testowac
      brzuch moj lekarz. Jezeli tak jest, to wszystko OK. Jezeli natomiast jest tak
      twardy jak kolano, to trzeba podziekic sie problemami z lekarzem. Skurcze,
      ktore moglyby byc dla Ciebie niebezpieczne, to takie ktore obejmuja caly
      brzuch. Jest on wtedy twardy jak kamien. Na tym etapie ciazy moze byc jeden
      taki skurcz na kilka dni. Czestsze wymagaja konsultacji lekarza. To wszystko to
      teoria, ktora podaje za moim lekarzem. Nie mialam problemow z przedwczesnymi
      skurczami. Teraz tez ich nie mam a jestem na koncowce 38tc. Pozdrawiam.
      • badrak Re: Skurcze macicy! 08.11.04, 20:55
        Dzięki, troche mnie pocieszyłaś. W środe mam wizytę u lekarza więc jeszcze sama
        dopytam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka