Dodaj do ulubionych

Krótka szyjka macicy

09.11.04, 08:33
Witajcie!
Jestem prawie w 33 tc, termin mam na 4 stycznia. Lekarz mi wczoraj
powiedział, że moje szyjka macicy jest krótsza i muszę isć na zwolnienie,
żeby wczesniej nie urodzic! Tak naprawdę nie wiem co to znaczy? Moze któras z
as też tak miała. Czekam z niecierpliwością na odzew z Waszej strony!
Ula i Pawełek 33 tc
Obserwuj wątek
    • o1la Re: Krótka szyjka macicy 09.11.04, 08:48
      ja mam krotka szyjke..tylko nie wiem czy dobrze zrozumialam _masz taka budowe
      czy ci sie zaczela skaracac/skrocila?
      mi zostal tydzien do terminu,wczesniej nie urodzilam...a na pewno nie lezalamsmile
      • okulewiczu Re: Krótka szyjka macicy 09.11.04, 09:16
        Nie, nie mam takiej budowy, ona mi się skróciła, na ostatniej wizycie 11
        października było wszystko o.k.. Dopiero teraz jest krótsza.
        • cation Re: Krótka szyjka macicy 09.11.04, 09:58
          U mnie bylo identycznie. Mialam lezec w domu, ze nie urodzic za wczesnie,
          tymczasem zalatwialam tysiace spraw w ziazku z budoowa domu. Treaz zaczynam 39
          tydzien, nadal bardzo aktywna i nic sie nie dzieje.
          Musisz pamietac, ze po 30 tyg szyjka skraca sie fizjologicznie, bo dzidzius
          jest ciezki i na nia b. naciska. Tym niemniej jak tylko mozesz- odpoczywaj!~

Kation + Zoska 39 Hbd)
          • sosenka7 Re: Krótka szyjka macicy 09.11.04, 10:06
            Ja mam termin na 3 stycznia.
            Miałam dość wyraźne skurcze macicy. Bolesne nie były ale przyjemne też nie.
            Lekarka stwierdziła że zaczyna mi się skracać szyjka macicy i jest miękka więc
            wysłała mnie na zwolnienie.
            Teraz odpoczywam sobie i skurcze powoli znikają. Tak na prawdę to
            odpowiedzialne za nie było chyba zmęczenie i stres w pracy (nie rzadko musiałam
            zostawać po godzinach - bo sprawa była taaaaaaaaaaaka WAŻNA jak cho..........a)
            • magnnes Re: Krótka szyjka macicy 09.11.04, 20:49
              Też mam termin na 3 styczniasmile i szyjkę 16 mm. W 31tc załozyli mi szew na
              szyjce, co ma przeciwdziałać przedwczesnemu urodzeniu. Podobno majac taki szew
              mozna w miarę normalnie funkcjonować, ale lekarz po kontroli i tak kazał mi
              prowadzić oszczedny tryb zycia tzn. leżeć jak najwiecej. Więc przez wiekszość
              dnia leżę i umieram z nudów. A tyle rzeczy jeszcze muszę załatwić.
              • sosenka7 Re: Krótka szyjka macicy 10.11.04, 14:19
                A gdzie będziesz rodzić - może się spotkamy.
                Ja planuję w św. Zofii w Warszawie - to dlatego że też mam na imię Zofia i mam
                tam bardzo blisko.
    • jaworka Re: Krótka szyjka macicy 09.11.04, 10:03
      Witam1
      Mnie w 20 tc szkjka też się skróciła. Lekarz powiedział, ze grozi to
      przedwaczesnym porodem. Założeł mi w szpitalu szew McDonalda. i niby miąłm
      leżeć, ale nie z moją naturą. I tak nbyłam za zwolnieniu, po prostu się
      oszczędzałam. donosiłam ciąże i urodziłam w 39tc. Szew zdjął mi w 37tc.
      Gorąco pozdrawaim.
      Ania
      • baby5 Re: Krótka szyjka macicy 09.11.04, 10:31
        Niestety tak to już jest, ze czasami zbyt częste i mocne skurcze moga
        spowodować zmiękczenie i skracanie się szyjki macicy ale chyba najgorszy etap
        jest wtedy, gdy pojawia się jakiekolwiek rozwarcie.
        Sama trafiłam do szpitala ze skurczami w 25tc. Dostałam leki przez 4dni - potem
        odstawiono mi je i teraz już jest w porządku. Szyjka ma 4cm i kanał jest
        całkowicie zamknięty. Ważne jest aby nie bagatelizować zbyt częstych i mocnych
        skurczy. Z tego, co lekarka mi mówiła do 10 skurczy na dobę jest ok - to
        fizjologiczna praca macicy ale powyżej tej liczby nalezy zasięgnąć już porady
        lekarza. Dużo chyba jednak prawdy jest w tym - że odpoczynek, lezenie to
        najlepsze lekarstwo (wiem to po sobie).

Pozdrawiam wraz z 30-tygodniowym Filipkiemsmile
        www.TickerFactory.com/ezt/d/1;19;17/st/20050121/dt/7/k/8ced/preg.png
    • nika23 Re: Krótka szyjka macicy 09.11.04, 11:00
      ja wlasnie wczoraj dowiedzialam sie ze mam skrocona szyjke a do tego otwiera mi
      sie ujscie a to dopiero 21 tydz. Mam duzo odpoczywac, wizyta za dwa tyg i moze
      zaloza mi szew. Tyle tylko ze nie mam zadnych skurczy wiec sie zastanawiam skad
      te problemy. Faktem jest ze do wczoraj za bardzo sie nie oszczedzalam, nosila
      siaty z zakupami, biegalam po sklepach i po budowie (za miesiac sie
      przeprowadzamy) Chyba trzeba bedzie zluzowac. Mam nadzieje ze donosze synka bez
      problemow
      Pozdrawiam
    • malaika7 Re: Krótka szyjka macicy 09.11.04, 11:54
      W 21 tc. leżałam w szpitalu ze skurczami, rozwarciem na 1,5 cm i skróconą
      szyjką. Dostałam leki i nakaz leżenia. Teraz jestem w 33 tc., rozwarcie nadal
      mam, nie leżę plackiem, ale staram się oszczędzać, szyjkę mam skróconą od
      połowy ciąży. Kiedy mam skurcze, biorę no-spę i mój lekarz twierdzi, że to
      wystarczy. Też rozważano założenie mi szwu, ale w końcu do tego nie doszło.
      Wczoraj na wizycie lekarz stwierdził, że szyjka powoli zaczyna dojrzewać do
      porodu, ale mały musi wytrzymać w brzuchu jeszcze 5 tygodni. Na początku
      panikowałam z powodu rozwarcia, krótkiej szyjki itd., ale wrzuciłam na luz. I
      jest mi o niebo lepiej...
      Pozdrawiam smile
      • baby5 Re: Krótka szyjka macicy 09.11.04, 12:13
        Z szyjka jest niestety tak, ze jej skracanie jest bezbolesnesad Nie zawsze
        skurcze muszą temu towarzyszyć. Ja np dość często miewam skurcze a szyjka jest
        twarda, zamknięta i ma 4cm. Dlatego najlepiej nic nie dźwigać i sporo
        odpoczywać - to najlepsze lekarstwosmile

Pozdrawiam wraz z 30-tyg. Filipkiemsmile
        www.TickerFactory.com/ezt/d/1;19;17/st/20050121/dt/7/k/8ced/preg.pngv
        • magnnes Re: Krótka szyjka macicy 09.11.04, 20:52
          Z tą bezboleśnością nie zawsze tak jest. Ja miałam bóle z krzyża i takie
          wrażenie jak bym miała dostać okres. Po wizycie u lekarza nastepnego dnia
          wylądowałam w szpitalu.
    • zabeczka73 Re: Krótka szyjka macicy 09.11.04, 13:34
      Z tego co mi powiedział lekarz ginekolog to szyjka powinna się skracać ok. 37
      tyg. ciąży. Wtedy jest to norma. Wszelkie wcześniejsze tego typu zachowania
      wymagają leżenia.
      zabeczka
    • neti87 Re: Krótka szyjka macicy 09.11.04, 13:45
      a mnie lekarz powiedział, że gorsze od skracającej się szyjki jest jej
      rozwieranie. Tak więc czasem dziewczyny mają krótszą szyjkę, ale zwartą i
      zamkniętą i wszystko jest wtedy OK.
    • roxana2001 Re: Krótka szyjka macicy 09.11.04, 13:51
      Ja również mam skróconą szyjkę macicy (2,5 cm). Jestem w 34 tc. Lekarz kazał mi
      oczywiście leżeć "plackiem". Jednak mam tyle obowiązków..., poza tym to leżenie
      jest tak męczące.... Mam nadzieję , że dotrwam do końcasmile.
      • okulewiczu Re: Krótka szyjka macicy 09.11.04, 16:39
        Jeszcze raz dzięki za wszystkie odpowiedzi. Jesteście kochane. W sumie nie
        wiedziałam, ze z tą szyjką to taka powazna sprawa. Na szczęście rozwarcia
        jeszcze nie mam, a i skurcze mi nie dokuczają, a więc chyba nie jest tak xle.
        Mam zamiar iśc od przyszłego tyg na zwolninie i bardzo się oszczędzać. Zresztą
        marzę o tym za każdym razem kidy dzwoni rano budzik. Poza tym jest tak brzydko
        na dworze, 7 rano to prawie noc, ale już niedługo
        pozdrawiam jeszcze raz
        Ula i Pawełek
        • fryta84 Re: Krótka szyjka macicy 10.11.04, 18:19
          czesc dziewczyny! ja tez mam taki sam problem jak wy. obecnie jestem w 32 tc a
          w 30 dowiedzialam sie ze moja szyjka jest dlugosci naparstka (choc nawet nie
          wiem ile to jest) tez musze lezec i mam skurcze (nieczesto ale jednak) czasem
          sa nawet bardzo bolesne, takie ze nie moge sie ruszyc. biore fenoterol 4 razy
          dziennie po pol tabletki. mam nadzieje ze wszystko bedzie dobrze i ze nie
          urodze wczesniej, chciaz caly czas nie leze bo przynajmniej raz dziennie ide na
          kruciutki spacerek albo chciaz do sklepu. przeciesz musze nabrac sil bo
          przydaja mi sie w czsie porodu a jak bede lezec to napewno oslabne. termin mam
          na 9 stycznia. to jest moj numer gg 2512038 jakbyscie chcialy sie podzielic
          swoimi problemami. czekam na dalsze doswiadczenia z którymi napewno chetnie sie
          podzielicie na forum

pozdrawiam!!!
          monika i kamilek 32tc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka