Dodaj do ulubionych

Grzybica!!!!!!!!!! w ciąży

09.11.04, 15:14
Pomocy nie mogę sobie poradzić z grzybicą pochwy. Jestem w 19 t.c. Lekarze
przepisują mi lekarstwa, ale pomagają przez krótki okres czasu!!!!
Obserwuj wątek
    • neti87 Re: Grzybica!!!!!!!!!! w ciąży 09.11.04, 15:16
      a co stosujesz? Podobno bardzo skuteczna jest Nystatyna. Poza tym powinnaś może
      zrezygnować ze słodkich rzeczy i troszkę się pozakwaszać. A jak już się
      podleczysz to warto brać Lactovaginal. Może przeprasuj też gorącym żelazkiem
      bieliznę i ręczniki.
      • marhab13 Re: Grzybica!!!!!!!!!! w ciąży 09.11.04, 15:32
        Hej, dzieki, ja też mam problemy z grzybicą. Nie pomyślałam o tym
        zakwaszaniu.... Ale jak tu zrezygnowac ze słodkości????? A tak poważnie mnie
        pomaga podmywanie się po każdym siusianiu. Nystatyna jest rewelacyjna, po 3
        dniach jest ok, tylko,ze niestety wraca po jakims czasie....
        • neti87 Re: Grzybica!!!!!!!!!! w ciąży 09.11.04, 15:41
          a próbowałaś brać Lactovaginal po skończonej kuracji Nystatyną? Lactovaginal
          niczego nie leczy, ale zapobiega grzybicy i jej nawrotom. Czasem wystarczy co
          drugą noc brać ten lek.
          • monika.turlej Re: Grzybica!!!!!!!!!! w ciąży 09.11.04, 15:45
            Dzięki.
            Co prawda nie jem dużo słodyczy, ale nie wiedziałam, że mogą mieć na to wpływ.
    • isma Re: Grzybica!!!!!!!!!! w ciąży 09.11.04, 15:47
      Zdecydowanie dieta ;-(((. Slodkosci, hmmm, poza tym, ze sprzyjaja rozowjowi
      grzybkow, pozostana potem w postaci slusznych bioderek ;-(((.
    • neti87 Re: Grzybica!!!!!!!!!! w ciąży 09.11.04, 15:50
      zaleca się też picie kefirów i jogurtów naturalnych, kwaszone ogóreczki,
      kapustkę kiszoną i niesłodzone soki owocowe.
    • iwona271 Re: Grzybica!!!!!!!!!! w ciąży 09.11.04, 15:54
      O, dzieki za temat! Wlasnie wczoraj odebralam wyniki, ktore wskazuja, ze
      jestem 'hostem' grzybka. Czy powinnam umowic sie jak najszybciej do gina (na
      wizyte jestem zapisana w przyszlym tygodniu), czy moge spokojnie poleczyc
      sie 'domowymi' sposobami, bo nie jest to zagrozenie dla dziecka (przynajmniej
      do porodu). Co sadzicie?
      Pozdrawiam
      Iwona
      • neti87 Re: Grzybica!!!!!!!!!! w ciąży 09.11.04, 15:57
        moim zdaniem w ciąży grzybicę trzeba leczyć od razu. Nie jest bezpiecznie czekać
        i leczyć się po swojemu. Teraz będzie długi weekend i dobrze by było, gdybyś już
        była leczona. Leki na grzybicę są na receptę, Lactovaginal na chorobę nic nie
        pomoże, bo on jest od zapobiegania a nie od leczenia. Mozesz też podmywać się
        Tantum Rosa, ale to też tylko pomaga i łagodzi objawy, jednak nie leczy.
        • iwona271 Re: Grzybica!!!!!!!!!! w ciąży 09.11.04, 16:33
          masz racje neti, nie ma co narazac Malenstwa - juz sie umowilam, dzieki!
    • somsom Re: Grzybica!!!!!!!!!! w ciąży 09.11.04, 16:32
      Absolutnie nie czekaj do następnej wizyty.

Wszystkie infekcje w ciąży należy leczyć natychmiast!
      Chyba nie chcesz aby infekcja rozwinęła się jeszcze bardziej aż w końcu osłabi
      cały układ immunologiczny.

Sama miałam ledwie przedsmak infekcji grzybiczej, a jednak odczuwałam już
      dyskomfort i natychmiast, bez czekania przyjęto mnie do gina.
      Pozdrawiam.
    • kortis Re: Grzybica!!!!!!!!!! w ciąży 09.11.04, 19:51
      Dołączam sie w/w opinii - trzeba leczyć. U mnie zaczął sie 39 tc a grzybica co
      i rusz sie pojawiała mimo wielu środków zapobiegawczych.Brałam w 5 tc
      Cloytrimazolum, później dwa razy Macmiror, teraz dostałam Nystatynę i nie wiem
      czy jeszcze czegoś nie będę musiała zażywać. Uzywałam też maści Clotrimazolum,
      Tantum Rossa. Ja wierzę mojemu lekarzowi, a on twierdzi że leczyć trzeba. Nie
      wiem jak to będzie podczas porodu z tym , przepraszam za
      wyrażenie ,"świństwem".Mam nadzieję, że ok. Spytam lekarza na najbliższej
      wizycie.
    • anna.p2 Re: Grzybica!!!!!!!!!! w ciąży 09.11.04, 20:25
      Ja właściwie z innym pytaniem? Skąd wiadomo (nie będąc u lekarza), że ma sie
      grzybicę?
      • somsom Re:do Anny.p2 09.11.04, 21:02

> Ja właściwie z innym pytaniem? Skąd wiadomo (nie będąc u lekarza), że ma sie
        > grzybicę?

Najpierw swędzenie sromu tylko przy wycieraniu się papierem toaletowym,potem
        ciągłe swędzenie, palenie,pieczenie nie do wytrzymania, obrzęknięcie i
        zaczerwienienie sromu mogące doprowadzić do specyficznej "twarożkowatej"
        wydzieliny z pochwy ! Brrrr....
        • akaka Re:do Anny.p2 09.11.04, 21:33
          Cóz, nie zawsze sa takie objawy. Mi zdarzylo sie to dwa razy (jak na razie, do
          30 tc) i nigdy nie bylo zadnych objawów - zadnego swedzenia, pieczenia, nic.
          Moze jedynie nieco gestsza wydzielina, ale to przeciez nie jest od razu objaw
          grzybka - i dopiero lekarka przy okazji wizyty kontrolnej stwierdzla, ze cos
          sie dzieje i leczymy.
    • anna.p2 Re: Grzybica!!!!!!!!!! w ciąży 09.11.04, 21:50
      Dzięki za odpowiedź. Ja jestem w 33 tc i miałam również grzybicę, ale właściwie
      żadnych objawów. Dopiero na kontroli lekarz mnie pionformował, stąd moje
      pytanie.
      Pozdrawiam
      • celka_s Re: Grzybica!!!!!!!!!! w ciąży 10.11.04, 07:42
        Ja leczyłam się na grzybice na poczatku ciąży. Nic mnie nie swędziło, nie
        piekło. Teraz nie wiem czy mam pytać lekarza, ale mam taką zółtawą wydzieline.
        Znowu mnie nic nie swędzi. Moze to byc ponownie grzybica???
        • szyszunia75 Re: Grzybica!!!!!!!!!! w ciąży 10.11.04, 10:15
          Koniecznie powiedz o tym lekarzowi i niech ci zrobi wymaz i posiew. Zakażenie
          może być nie tylko grzybicze, ale i bakteryjne, taka żółtawa wydzielina bywa
          przy bakteryjnych. Trzeba to zdiagnozować, leczyć według antybiogramu (tylko
          takie lecenie może dać skutek, bo wiesz czym masz leczyć). Kobiety w końcówce
          ciąży powinny miec koniecznie robiony wymaz, bo czasem załapie się coś, co
          przebiega bezobjawowo, ale może przejść na dziecko (przed lub podczas porodu).
          U mnie wykryto w ten sposób bezobjawowoego ale bardzo groźne go dla dziecka
          paciorkowca (Streptococcus agalactiae), ale zdążyliśmy w z leczeniem przed
          porodem i dzieki Bogu nic się nie stało.
          A grzybica w ciąży to jak walka z wiatrakami - ciągle nawraca, bo narządy rode
          są w tym czasie szczególnie podatne na zakażenie. Ale walczyć trzeba, tylko nie
          na własną rękę i nie w ciemno! Pozdrawiam!
          • iwona271 Re: Grzybica!!!!!!!!!! w ciąży 10.11.04, 10:48
            Problem polega na tym, ze wydzielina sie w ciazy zmienia w porownaniu z przed
            ciaza. U mnie nie bylo jakis wyraznych objawow, ze cos jest niedobrze. Po
            prostu poprosilam lekarza o zrobienie wymazu. Nawet nie bardzo chcial, ale
            go 'zmusilam'. I slusznie jak sie okazalo! O tym, ze koniecznie trzeba lekarzy
            namawiac na robienie wymazu z szyjki (to nie jest cytologia) duzo pisaly
            dziewczyny na forum Trudna ciaza. Pozdrawiam
            Iwona
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka