monika.turlej 09.11.04, 15:14 Pomocy nie mogę sobie poradzić z grzybicą pochwy. Jestem w 19 t.c. Lekarze przepisują mi lekarstwa, ale pomagają przez krótki okres czasu!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
neti87 Re: Grzybica!!!!!!!!!! w ciąży 09.11.04, 15:16 a co stosujesz? Podobno bardzo skuteczna jest Nystatyna. Poza tym powinnaś może zrezygnować ze słodkich rzeczy i troszkę się pozakwaszać. A jak już się podleczysz to warto brać Lactovaginal. Może przeprasuj też gorącym żelazkiem bieliznę i ręczniki. Odpowiedz Link Zgłoś
marhab13 Re: Grzybica!!!!!!!!!! w ciąży 09.11.04, 15:32 Hej, dzieki, ja też mam problemy z grzybicą. Nie pomyślałam o tym zakwaszaniu.... Ale jak tu zrezygnowac ze słodkości????? A tak poważnie mnie pomaga podmywanie się po każdym siusianiu. Nystatyna jest rewelacyjna, po 3 dniach jest ok, tylko,ze niestety wraca po jakims czasie.... Odpowiedz Link Zgłoś
neti87 Re: Grzybica!!!!!!!!!! w ciąży 09.11.04, 15:41 a próbowałaś brać Lactovaginal po skończonej kuracji Nystatyną? Lactovaginal niczego nie leczy, ale zapobiega grzybicy i jej nawrotom. Czasem wystarczy co drugą noc brać ten lek. Odpowiedz Link Zgłoś
monika.turlej Re: Grzybica!!!!!!!!!! w ciąży 09.11.04, 15:45 Dzięki. Co prawda nie jem dużo słodyczy, ale nie wiedziałam, że mogą mieć na to wpływ. Odpowiedz Link Zgłoś
isma Re: Grzybica!!!!!!!!!! w ciąży 09.11.04, 15:47 Zdecydowanie dieta ;-(((. Slodkosci, hmmm, poza tym, ze sprzyjaja rozowjowi grzybkow, pozostana potem w postaci slusznych bioderek ;-(((. Odpowiedz Link Zgłoś
neti87 Re: Grzybica!!!!!!!!!! w ciąży 09.11.04, 15:50 zaleca się też picie kefirów i jogurtów naturalnych, kwaszone ogóreczki, kapustkę kiszoną i niesłodzone soki owocowe. Odpowiedz Link Zgłoś
iwona271 Re: Grzybica!!!!!!!!!! w ciąży 09.11.04, 15:54 O, dzieki za temat! Wlasnie wczoraj odebralam wyniki, ktore wskazuja, ze jestem 'hostem' grzybka. Czy powinnam umowic sie jak najszybciej do gina (na wizyte jestem zapisana w przyszlym tygodniu), czy moge spokojnie poleczyc sie 'domowymi' sposobami, bo nie jest to zagrozenie dla dziecka (przynajmniej do porodu). Co sadzicie? Pozdrawiam Iwona Odpowiedz Link Zgłoś
neti87 Re: Grzybica!!!!!!!!!! w ciąży 09.11.04, 15:57 moim zdaniem w ciąży grzybicę trzeba leczyć od razu. Nie jest bezpiecznie czekać i leczyć się po swojemu. Teraz będzie długi weekend i dobrze by było, gdybyś już była leczona. Leki na grzybicę są na receptę, Lactovaginal na chorobę nic nie pomoże, bo on jest od zapobiegania a nie od leczenia. Mozesz też podmywać się Tantum Rosa, ale to też tylko pomaga i łagodzi objawy, jednak nie leczy. Odpowiedz Link Zgłoś
iwona271 Re: Grzybica!!!!!!!!!! w ciąży 09.11.04, 16:33 masz racje neti, nie ma co narazac Malenstwa - juz sie umowilam, dzieki! Odpowiedz Link Zgłoś
somsom Re: Grzybica!!!!!!!!!! w ciąży 09.11.04, 16:32 Absolutnie nie czekaj do następnej wizyty. Wszystkie infekcje w ciąży należy leczyć natychmiast! Chyba nie chcesz aby infekcja rozwinęła się jeszcze bardziej aż w końcu osłabi cały układ immunologiczny. Sama miałam ledwie przedsmak infekcji grzybiczej, a jednak odczuwałam już dyskomfort i natychmiast, bez czekania przyjęto mnie do gina. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
kortis Re: Grzybica!!!!!!!!!! w ciąży 09.11.04, 19:51 Dołączam sie w/w opinii - trzeba leczyć. U mnie zaczął sie 39 tc a grzybica co i rusz sie pojawiała mimo wielu środków zapobiegawczych.Brałam w 5 tc Cloytrimazolum, później dwa razy Macmiror, teraz dostałam Nystatynę i nie wiem czy jeszcze czegoś nie będę musiała zażywać. Uzywałam też maści Clotrimazolum, Tantum Rossa. Ja wierzę mojemu lekarzowi, a on twierdzi że leczyć trzeba. Nie wiem jak to będzie podczas porodu z tym , przepraszam za wyrażenie ,"świństwem".Mam nadzieję, że ok. Spytam lekarza na najbliższej wizycie. Odpowiedz Link Zgłoś
anna.p2 Re: Grzybica!!!!!!!!!! w ciąży 09.11.04, 20:25 Ja właściwie z innym pytaniem? Skąd wiadomo (nie będąc u lekarza), że ma sie grzybicę? Odpowiedz Link Zgłoś
somsom Re:do Anny.p2 09.11.04, 21:02 > Ja właściwie z innym pytaniem? Skąd wiadomo (nie będąc u lekarza), że ma sie > grzybicę? Najpierw swędzenie sromu tylko przy wycieraniu się papierem toaletowym,potem ciągłe swędzenie, palenie,pieczenie nie do wytrzymania, obrzęknięcie i zaczerwienienie sromu mogące doprowadzić do specyficznej "twarożkowatej" wydzieliny z pochwy ! Brrrr.... Odpowiedz Link Zgłoś
akaka Re:do Anny.p2 09.11.04, 21:33 Cóz, nie zawsze sa takie objawy. Mi zdarzylo sie to dwa razy (jak na razie, do 30 tc) i nigdy nie bylo zadnych objawów - zadnego swedzenia, pieczenia, nic. Moze jedynie nieco gestsza wydzielina, ale to przeciez nie jest od razu objaw grzybka - i dopiero lekarka przy okazji wizyty kontrolnej stwierdzla, ze cos sie dzieje i leczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
anna.p2 Re: Grzybica!!!!!!!!!! w ciąży 09.11.04, 21:50 Dzięki za odpowiedź. Ja jestem w 33 tc i miałam również grzybicę, ale właściwie żadnych objawów. Dopiero na kontroli lekarz mnie pionformował, stąd moje pytanie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
celka_s Re: Grzybica!!!!!!!!!! w ciąży 10.11.04, 07:42 Ja leczyłam się na grzybice na poczatku ciąży. Nic mnie nie swędziło, nie piekło. Teraz nie wiem czy mam pytać lekarza, ale mam taką zółtawą wydzieline. Znowu mnie nic nie swędzi. Moze to byc ponownie grzybica??? Odpowiedz Link Zgłoś
szyszunia75 Re: Grzybica!!!!!!!!!! w ciąży 10.11.04, 10:15 Koniecznie powiedz o tym lekarzowi i niech ci zrobi wymaz i posiew. Zakażenie może być nie tylko grzybicze, ale i bakteryjne, taka żółtawa wydzielina bywa przy bakteryjnych. Trzeba to zdiagnozować, leczyć według antybiogramu (tylko takie lecenie może dać skutek, bo wiesz czym masz leczyć). Kobiety w końcówce ciąży powinny miec koniecznie robiony wymaz, bo czasem załapie się coś, co przebiega bezobjawowo, ale może przejść na dziecko (przed lub podczas porodu). U mnie wykryto w ten sposób bezobjawowoego ale bardzo groźne go dla dziecka paciorkowca (Streptococcus agalactiae), ale zdążyliśmy w z leczeniem przed porodem i dzieki Bogu nic się nie stało. A grzybica w ciąży to jak walka z wiatrakami - ciągle nawraca, bo narządy rode są w tym czasie szczególnie podatne na zakażenie. Ale walczyć trzeba, tylko nie na własną rękę i nie w ciemno! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
iwona271 Re: Grzybica!!!!!!!!!! w ciąży 10.11.04, 10:48 Problem polega na tym, ze wydzielina sie w ciazy zmienia w porownaniu z przed ciaza. U mnie nie bylo jakis wyraznych objawow, ze cos jest niedobrze. Po prostu poprosilam lekarza o zrobienie wymazu. Nawet nie bardzo chcial, ale go 'zmusilam'. I slusznie jak sie okazalo! O tym, ze koniecznie trzeba lekarzy namawiac na robienie wymazu z szyjki (to nie jest cytologia) duzo pisaly dziewczyny na forum Trudna ciaza. Pozdrawiam Iwona Odpowiedz Link Zgłoś