Dodaj do ulubionych

zus i postepowanie kontrolne

20.11.04, 14:46
opisze pokrotce moja syt i prosze was o odpowiedzi. zostalam zatrudniona
kilka miesiecy temu w firmie szwagra (to samo nazwisko), pracowalam jakis
czas po czym okazalo sie ze jestem w ciazy, nie planowalam isc na zwolnienie
bo praca nie jest ciezka - biurowa i jakis czas nie szlam, ale okazalo sie ze
slabo wszystko znosze wymioty, zawroty itd, caly czas jestem na zwolnieniu i
najpewniej bede do konca, z zusu powinno mi juz przyjsc zasilek chorobowy
miesiac temu ale zamiast niego dostalam zawiadomienie ze sprawdzaja moj
przypadek i wszczeli postepowanie kontrolne, nie wzywaja mnie ale mam czekac,
az podejma decyzje. please powiedzcie mi co oni moga sprawdzac, przede
wszystkim nalezy mi sie ten zasilek, po drugie nie chce robic szwagrowi jakis
nieprzyjemnosc - po co mu kontrola zus no i dlaczego wzieli sie akurat za moj
przpadek. dodam ze wczesniej nie pracowalam nigdzie, bo caly czas koncze
jeszcze studia. napiszcie czy mialyscie takie przypadki i co oni przede
wszystkim moga kontrolowac.
Obserwuj wątek
    • linusia_75 Re: zus i postepowanie kontrolne 20.11.04, 14:56
      Zasadność zwolnienia lekarskiego oczywiście. A sprawdzają Cię, bo zatrudnienie
      i zajście w ciążę miało miejsce w podobnym terminie. Do tego rodzina
      zatrudniła... To klasyczny opis sytuacji przy wyłudzaniu świadczeń.
      Jak widać akcja "brzuszki" ma się dobrze.
      linusia
    • sylwiq No więc... 20.11.04, 16:21
      ZUS postanowil cie sprawdzic , poniewaz musieli sprawdzic ze jestes zatrudniona
      u szwagra. Wiele osob robi malwersacje typu: jesli kobieta jest bezrobotna i
      zachodzi w ciaze to idzie do jakiegos czlonka rodziny ktory ma swoja firme,
      zeby ja zatrudnil.Wtedy nawet jesli przepracuje pare dni, i pojdzie na
      zwolnienie to nalezy jej sie zasilek chorobowy.Wiele osob(pracodawcow) idzie na
      reke takiej kobiecie i pisze ze zarabiala ona np. 3000 na miesiac, i wtedy tyle
      tez ZUS musi jej wyplacic chorobowego.ZUs wiec sprawdza czy miala miejsce taka
      malwersacja w twoim przypadku, zeby uniknąć naciągania od oszustów.Pamietaj ze
      zeby cie o cokolwiek oskarzyc musza ci najpierw udowodnić, a jest to trudne.
    • kurova Re: zus i postepowanie kontrolne 20.11.04, 16:49
      Ja byłam kontrolowana przez zus jeśli miałam zwolnienie na MIESIĄC czasu, babka
      mi powiedziała ,że to komputer im wyłapuje.
      • agatha61 Re: zus i postepowanie kontrolne 20.11.04, 18:47
        dzieki za jakies glosy w tej sprawie. dodam ze nie bylam zarejestrowana na
        jakas bajonska sume tylko 1500 zl brutto co przy charakterze tej pracy jest
        czyms normalnym jak najbardziej. poza tym w przypadku takiej sytuacji na rynku
        pracy, jak ktos szuka pracownika, a moj szwagier kogos potrzebowal do
        prowadzenia biura, to chyba normalne jest ze najpierw sie proponuje komus w
        rodzinie , jesli ma sie do tej osoby zaufanie itd. ja tez nie mialam absolutnie
        zamiaru isc na zwolnienie - tak sie zlozylo ze zaszlam w ciaze no i w tym
        momencie dzidzius stal sie najwazniejszy. Przerazaja mnie wszelkie kontrole
        dlatego ta tez sie martwie, nie chcialabym zostac bez zasilku w obecnej
        sytuacji.
        • aurelia70 Re: zus i postepowanie kontrolne 22.11.04, 09:51
          Przechodziłam analogiczną sytuację w sierpniu, bo przeszłam na zwolnienie 2
          miesiące po zatrudnieniu, a zatrudniłam się w 3 miesiącu ciąży i to było
          podejrzane. ZUS zaczął od kontroli firmy: sprawdzali bilanse, dokumentację
          pracowniczą (podania, cv, badnia lekarskie!), kondycję firmy (czy np. nie
          zwalniają, a mnie przyjęli), nastepnie przesłuchali mojego szefa (pracuję jako
          jego asystentka) i kilka osób z firmy (co robię, gdzie siedzę, czy są jakieś
          ślady mojej pracy, np. dokumnety), a potem przyjechali do mnie do domu i
          wysłuchali moich odpowiedzi na mniej-więcej te same pytania. Pan zrobił raport
          i po 2 tygodniach dostałam kasę.
          Decyzja ZUSu jest niestety nieprzewidywalna, a żeby się od niej odwołać, trzeba
          iść do sądu, niestety. Mam nadzieję, że u Ciebie nie będzie takiej potrzeby i
          wszystko będzie dobrze, trzymam kciuki!
          • sylwiq Re: zus i postepowanie kontrolne 22.11.04, 10:14
            Współczuję wam tych ceregieli. U mnie też w sumie mogli sie przyczepić, bo
            zaraz po zatrudnieniu poszłam na zwolnienie( nie zrobiłam tego umyślnie), ale
            jakos mi sie upiekło.
            • agnieszka-wawa Re: Do aurelii i dziewczyn 22.11.04, 12:12
              Dziewczyny a co jeśli jesteś na zwolnieniu ZUS wstrzymuje wypłąte a ty idziesz
              w następnymmiesiacu do pracy?
              Soprsawa drugo do Aurelii - czy jak przysz;li do ciebie do domu to wcześniej
              sie jsakoś umówili czy znienacka?
              • aurelia70 Re: Do aurelii i dziewczyn 22.11.04, 12:37
                Zapowiedzieli się, zarówno do firmy (muszą mieć zgodę szefa na przeprowadzenie
                kontroli)i do mnie - pan zadzwonił dzień wcześniej i się umówił. Poza tym, nie
                jestem tam, gdzie jestem zameldowana, co jest zapewne dość częste, więc musiał
                się umówić.
                A mój szef się nawet ucieszył z kontroli (zapowiedzianej), bo teraz ma na parę
                lat spokój smile
                • agnieszka-wawa Re: Do aurelii i dziewczyn 22.11.04, 12:37
                  dzięki
          • justyhna zus i postepowanie kontrolne-do Aurelli i nietylko 26.11.04, 13:20
            Pytanie:co znaczy termin "ślady Twojej działaności w pracy?"tzn czy sprawdzali
            co robilas w czasie pracy czy co?
            Jestem troche rozżalona, bo pracuje ponad rok i wszystko na to wyglada ze czeka
            mnie tez ta nieszczesna kontrola Zusu.Juz na samą myśl cała jestem
            zestresowana, bo takie sytuacje doprowadzają mnie do szału. Dlaczego cżłowiek
            ktory pracuje uczciwie, i potem zajdzie w ciążę( na zwolnieniu jestem od 3-go m-
            ca wylądowałam w szpitalu-ciąża zagrożona teraz caly czas jestem na L4 i
            oczywiscie musieli sie przypieprzyc. mam dosc tego czy nie uwazacie ze
            narazanie nas na takie dodatkowe stresy w ciąży jest grubo nie w porządku?
            traktują cie co najmniej jak przestepcę.Mam nadzieje ze wszystko skonczy sie
            ok, poki co jest przeprowadzana kontrola w firmie, potem pewnie przyjda do
            mnie. Dlatego prosze napiszcie dokładnie o co Was jeszcze pytali i tak nie
            wiem czy jestem w stanie psychicznie sie do tego przygotowac.
            A do Aurelli-b.proszę odpowiedz na moje pytanie. pozdrawiam i nie zycze Wam
            takich przykrych doswiadczeń!!!!
            • loren1 Re: zus i postepowanie kontrolne-do Aurelli i nie 27.11.04, 00:06
              dziewczyny dajcie znać jak potoczyły się wasze historie
    • agatha61 Re: zus i postepowanie kontrolne 27.11.04, 15:55
      moja historia jest jak do tej pory nie wyjasniona tzn. nic sie nie dzieje,
      akurat mam taka syt ze maz pracuje i mamy z czego zyc, ale skad oni to wiedza?
      a dziewczyny dla ktorych zasilek to jedyne zrodlo to co maja czekac az zus
      laskawie podejmie jakiekolwiek kroki? przyslali pismo juz dwwa tyg temu ale
      narazie nic nie sprawdzaja ani mnie ani pracodawcy czyli mojego szwagra, jak
      tylko cos sie zmieni to dam znac
      • loren1 Re: zus i postepowanie kontrolne 27.11.04, 18:39
        z tego co wiem to każdy w zusie ma swojego opiekuna czy kontaktowałaś sie z nim
    • agata9911 Re: zus i postepowanie kontrolne 18.03.05, 13:44
      Hej, jestem dziennikarka, pisze dla pism kobiecych, tygodnik Chwila dla Ciebie
      zamowil u mnie artykul o klopotach kobiet ciezarnych z zusem. chodzi o
      kwestionowanie zasilkow, i opisanie konkretnego przypadku bardzo prosze o
      kontakt. pozdrawiam agata9911
    • e-myszka Re: zus i postepowanie kontrolne 18.03.05, 14:39
      a po ilu dniach zwolnienia Zus moze przyslac wezwanie na kontrole? Po 33 bo
      wtedy Zus wyplaca juz pieniadze?
      • gonia07 Re: zus i postepowanie kontrolne 18.03.05, 20:24
        O jejku...Teraz to się zaczełam bac. sad Do porodu zostały mi 4 m-ce, ale od 1
        kwietnia miałam sie zatrudnić u ojca w firmie , bo zamykam własną działalność,
        a pracować gdzieś muszę, bo nie mam sponsora . Teraz to sie boję, ze zostane
        bez grosza... Sczerze to własnie chciałam coś takiego zrobić, zeby naciągnąc
        zus , ale nie jest mi z tego powodu wstyd , bo przez rok płaciłam tak
        koszmarnie wysokie składki , a mimo tego ze byłam w ciązy zagrozonej i
        poroniłam jednoz blizniąt jakie miały być, to zus odmówił mi uznania moich
        prawdziwych a nie naciąganych zwolnień. Bałam sie, ale pracowałam. Teraz
        chciałam sie pozbyć chociaż jednego stresu i zaczac być pracownikiem , a nie
        zestresowanym pracodawcą, a tu takie rzeczy czytam... Dziewczyny powiedzcie
        prosze czy sa jakies szanse na to zeby jednak sie to jakos udało? Ojciec chciał
        mnie zatrudnic i napisac ze otzrymuje ok 1800 zł wynagrodzenia. Czy na 100%
        czeka mnie kontrola zusu ? Dodam, ze mam poważną wade kręgosłupa do tego i
        niestety tak jak mnie lekarz zapewniał tera to daje o sobie znac potwornym
        bólem pleców i biodra sad Ja chyba sie szczęśliwych dni nie doczekam sad( Ciągle
        coś :
        (

tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;0;28/st/20050723/dt/6/k/12c3/preg.png
    • falka32 Re: zus i postepowanie kontrolne 18.03.05, 21:02
      a ja mam takie pytanie - pracuję w mojej firmie rok, jestem w 3 miesiącu,
      połowę pensji mam na umowie a połowę na zlecenie z firmy - córki. Jest cień
      szansy, ze moze uda mi się wywalczyć, aby całą pensję przepisali mi na umowę
      (czyli dostalabym w papierach podwyżkę o 100%) jeżeli musiałabym pójść na
      zwolnienie. Teraz widzę, ze ZUS i do tego się moze przyczepić i zamiast
      dostawać z ZUS-u tyle pieniedzy, ile faktycznie powinnam, mogę nie dostać nic i
      jeszcze być posądzona o wyłudzenie, czy dobrze myślę?
      • madziaost Re: zus i postepowanie kontrolne 18.03.05, 21:23
        WTRĄCĘ TYLKO JEDNO: ZARÓWNO ZASIŁEK CHOROBOWY JAK I MACIERZYŃSKI JEST WYLICZANY
        Z PENSJI Z OSTATNICH 6 LUB W NIEKTÓRYCH PRZYPADKACH 12 MIESIĘCY. NIE ŁUDŹCIE
        SIĘ, ŻE DOSTANIECIE 100% TEGO, CO PO PODWYŻCE. POZDRAWIAM. MAGDA.
    • molica Re: zus i postepowanie kontrolne 18.03.05, 22:58
      Te 100% to się tylko nazywa 100%, bo oni coś tam sobie odliczają od pensji
      brutto, przeliczają wszystko na stawkę dzienną i w efekcie zawsze wychodzi ci
      miesięcznie mniej o jakieś 100-200zł.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka