mary211 23.11.04, 21:08 Cykle@ trwają 35 dni.Od kiedy dni płodne?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
loren1 Re: Dni płodne 23.11.04, 22:47 ponoć sie dzieli na pól i wtedy ma sie dni płodne najlepiej zrobić usg jajeczkowania ja miłam cykl co 28-31 dni i okazało się że w ciążę zaszłam 13 dc na 10dc gin mi robił usg powiedział by wstrzmać sie ze stosunkiem na 13 dzień cyklu i udało się jestem w 15 tc a przez okrągły rok próbowaliśmy i nic.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
franula Re: Dni płodne 23.11.04, 23:17 tego sie da okreslic ze skoro cykle trwaja 35 dni to dni plodne sa na pewno wtedy i wtedy. Po pierwsze przy takich cyklach mozliwe że często zdarzają sie i takie bez jajeczkkowania czyli cale niepłodne, po drugie nigyd nie masz gwarancji że w następnym cykl;u nei będzie inaczej (musisz to wziac pod uwage szcegolnie jesli pytasz w celu antykoncepcyjnym). Gdybym chciala przy takich cuklach zajść w ciążę to "na oko" owulacja jesli wystepuje to ok. 20-22 dnia cyklu. pozdrawiam Franula Odpowiedz Link Zgłoś
imbirka Re: Dni płodne 24.11.04, 09:37 Na szczęście są prostsze i tańsze sposoby określania dni płodnych, niż USG za kilkadziesiat złotych. Monitoring cyklu raczej zaleca się po wyczerpaniu innych mozliwości, czyli mierzenia podstawowej temperaury ciała i obserwacji śluzu. Odpowiedz Link Zgłoś
fenka Re: Dni płodne 24.11.04, 08:50 Zajrzyj na forum "Naturalne Planowanie Rodziny"- tam znajdziesz wiele informacji na temat tego, kiedy wystepują dni płodne, jak je rozpoznawać po objawach. Odpowiedz Link Zgłoś
instruktor.npr Re: Dni płodne 25.11.04, 20:01 Odpowiedź na to i inne pytania znajdziesz na stronach o naturalnym planowaniu rodziny. Najlepsze polskie strony o npr: www.npr.prolife.pl/ www.embrion.pl/ www.lmm.pl/npr/index.html www.woomb.org/index_pl.html Pozdrawiam serdecznie DK Odpowiedz Link Zgłoś
loren1 Re: Dni płodne 27.11.04, 18:45 co do ciepłoty ciała i śluzy jak osobiście to sprawdzałam i wychdziły mi paranoje Odpowiedz Link Zgłoś
anolia Re: Dni płodne 27.11.04, 21:13 jeśli masz cykle 35 dni to ksiażkowo powinnaś odjąć 14 i to jest dzień jajeczkownia (21 dzień)sześć dni przed tym dniam i dwa dni po tym jesteś w dniach płodnych ale to nie zawsze tak bywa bo być może masz krótką drugą faże i wtedy wszystko się zmienia. Teoretycznie jednak powinnaś być płodna od 16 do 23 dnia cyklu w twoim przypadku Odpowiedz Link Zgłoś
instruktor.npr Re: Dni płodne 01.12.04, 19:41 Dni płodnych się nie oblicza!. Kalendarzyk małżeński to już historia, a dla młodych ludzi wręcz prehistoria - o kalendarzyku przeczytaj na stronie: www.npr.prolife.pl/NPR_wprowadzenie.htm (link "kalendarzyk"). Kalendarzyk istnieje tylko w świadomości ginekologów i redaktorów pism dla młodzieży i dla kobiet. Widocznie są niedouczeni i dlatego lansują "wiedzę", uznaną za przestarzałą już 40 lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
nordynka1 Re: Dni płodne 01.12.04, 21:22 tak właśnie jest obliczenia czyli tzw kalendarzyk są nazywane "metodami naturalnymi" co jest po prostu NIEPRAWDĄ. Dni płodne wyznacza się na podstawie obserwacji swojego ciała - ja mam cykle zwykle 27 dniowe ale dni największej płodności przesuwają mi sie między 12 a 16 dc. I jak to obliczysz? w ogóle. Dni płodne rozpoznaje się po obserwacji podstawowej temperatuy ciała, śluzu i/lub samobadaniu szyjki macicy. Jeśli komuś "wychodziły bzdury" to niech dokładnie się przyjrzy sposobom w jaki prowadzi obserwacje. Bzdury wychodzą temu kto zna metody obserwacji pobieżnie, albo pobieżnie je stosuje. Organizmu nie oszukasz. Dzięki mierzeniu temp upewniłam się, że mam jajeczkowanie choć miła pani gin usiłowała mi zalecić kuracje hormonalną na jego brak. polecam strony www podane przez instruktor.npr albo wręcz kontakt z tą osobą powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś