Dodaj do ulubionych

jak radzicie sobie z zaparciami?

24.11.04, 14:10
Błagam dajcie wasze rady? Czy można zażywać błonnik jak już nic nie pomaga?
Jestem umówiona u lekarza dopiero za dwa tygodnie i chyba zwariuję do tego czasu.
Suszone śliwki nie pomagają; woda z miodem na czczo też nie, piję herbatę z aronii (a tam jest błonnik i też nic)
achsad((((
W pierwszej ciąży nie miałam tego problemu (zresztą to był jedyny okres w którym nie miałam z tym problemu)
Obserwuj wątek
    • magdulka26 Re: jak radzicie sobie z zaparciami? 24.11.04, 14:11
      Zapytaj w aptece o syrop Lactulosa .
    • mazuba Re: jak radzicie sobie z zaparciami? 24.11.04, 14:13
      otreby, musli + jogurt, kefir, codziennie dwa jablka, suszone sliwki i morele
      ale przed snem a rano na czczo szklanka przegotowanej wody+ sok z polowy
      cytryny.
      pozdr
      zycze poprawy
      magda
    • lukolka Re: jak radzicie sobie z zaparciami? 24.11.04, 14:15
      Zuzu, a próbowałaś zjeść kilka jabłek w ciągu dnia? Na mnie działają idealnie.
      Co do śliwek, to nie wiem w jakiej postaci je jadłaś, ale może spróbuj kilka
      śliwek zalewać wrzątkiem i potemje zjeść i wypić tą wodę (pseudokompocikwink))).
      Oprócz tego na początku ciąży pani doktor przepisała mi Lactulosum (to jest
      taki syrop na zaparcia), jednak na mnie bardziej działają te naturalne środki.
      Ale może Tobie pomożesmile
      Pozdrawiam cieplutko!
      ____
      Ola 22t.c.
      • grochalcia Re: jak radzicie sobie z zaparciami? 24.11.04, 18:45
        oj, a myslalam, ze tylko ja mam taki problem i nawet mialam wczoraj zaczac
        podobny watek, ale sie wstydzilam. Glupie, nie??Bo ja mam juz dosc tej meki.
        Jablka, powiadasz???Sprobuje i jablek i tego syropu. Mezul;ek juz zapisal
        nazwe. Pozdrawiam. Kasia i 22 tyg i 2 dniowy Szymek
        • lukolka Re: jak radzicie sobie z zaparciami? 24.11.04, 19:25
          Na mnie jabłka działają idealnie. A ostatnio jeszcze odkryłam, że mandarynki
          też dobrze działająwink)
          Pozdrawiam!!
          ___
          Ola 22t.c.
          • lukolka Re: jak radzicie sobie z zaparciami? 24.11.04, 19:29
            Jeszcze jedna rzecz mi się przypomniała!! Otręby granulowane z jabłkami i ze
            śliwkami (firmy Sante). Nie są tak suche i bezsmakowe jak zwykłe otręby. Są
            przepyszne, a do tego lekko słodkawesmile Polecam, bo to też działawink)
            ___
            Ola 22t.c.
            • grochalcia Re: mandarynki nie pomgaja 24.11.04, 21:30
              ola, jem akurat mandarynki od 3 dni, bo bardzo lubie. Zadnej poprawysad((((.
              Teraz siedze nad rodzynkami. jej, mozna sie wykonczyc. Kasia
              • lukolka Re: mandarynki nie pomgaja 25.11.04, 06:24
                Kasiu, a spróbuj zjeść przd snem 4-5 owoców kiwi. Mnie to pomagało jeszcze
                przed ciążą, bo niestety i takie sytuacje się zdarzały. Od dosłownie kilku dni,
                zaraz po wstaniu z łóżeczka sprawiam sobie naczczo zieloną herbatkę. I nie wiem
                czy to to czy coś innego, ale też nieźle działawink)
                Ola
    • zuzu1000 Re: jak radzicie sobie z zaparciami? 24.11.04, 14:26
      dzięki za radysmile
      spróbuję tą wodę z cytryną a jak nie to ten syropek
      dzięki dziewczyny
    • pampeliszka Re: jak radzicie sobie z zaparciami? 24.11.04, 17:12
      Ja poczytalam sobie rady dziewczyn i zjadlam pol torebki suszonych sliwek- i
      zadzialalo. Do tego odstawilam calkiem czekolade i zamiast bulek jem ciemne
      pieczywo.I jablka. Na razie (odpukac) jest ok.
    • magdek2 ja sobie juz nie radzę 24.11.04, 17:22
      po prostu sił mi brak, jem wszystko o czym napisałyście, piję wodę itd. i nic,
      spróbuję jeszcze tego syropu, może ktoś jeszcze coś doradzi, będę śledzić ten
      wątek smile
    • karotka74 Re: jak radzicie sobie z zaparciami? 24.11.04, 17:27
      Gorąco polecam otręby pszenne! Dodaje je do serków, kefirów, jogurtów i zup.
      Mysleże stanowczo nalezy też ograniczyc (wykluczyć) słodycze i białe pieczywo.
      Mnie pomaga smile
      powodzenia!!
    • joakal Re: jak radzicie sobie z zaparciami? 24.11.04, 21:46
      mi dzisiaj lekarka zaleciła codziennie grahamki, kiwi, buraka i suszone figi.
      Ponoć śliwki suszone nie są dobre bo zawieraja bardzo dużo cukru, mogą sprzyjać
      cukrzycy ciążowej i mam zakaz ich jedzenia (pomimo że pomagały).
      Jabłka też są dobre ale wzmagają apetyt (nie można przesadzać z jedzeniem).
      • ewucha28 Re: jak radzicie sobie z zaparciami? 26.11.04, 13:08
        joakal napisała:
        > Ponoć śliwki suszone nie są dobre bo zawieraja bardzo dużo cukru, mogą
        sprzyjać cukrzycy ciążowej i mam zakaz ich jedzenia (pomimo że pomagały).

Śliwki zawieraja fruktoze to troche inny cukier,ktory jest zalecany osobom
        chorym na cukrzyce więco nie prowadzi do niej.Zresztą suszone śliwki nie maja
        tej fruktozy w sobie duzo.Pamiętajcie aby owoce jeść przed posiłkami (ok 30
        min przed)a nie po jedzeniu.Takie jedzenie sprzyja lepszemu trawieniu,owoce
        najpierw zostana przetrawione,a nie beda fermentowac w brzuchu.Dzieki temu i
        zaparcia moga zniknąc i trawienie sie poprawi.
    • malaga_1 Re: jak radzicie sobie z zaparciami? 24.11.04, 22:39
      mnie troche pomaga kminek - nie przepadam za nim ale czasami
      dodaje go sobie do kanapek i pomaga
      najlepiej go toleruje z pieczywem chrupkim
      poza tym to co pisza dziewczyny: tj jabla
      i kawa - ale ja praktycznie wykluczylam ze swojej diety, zdarzylo mi sie ja pic
      moze tylko ze 2-3 razy , ale od razu byl efekt
      • pallatum Re: jak radzicie sobie z zaparciami? 25.11.04, 08:19
        zbawienne sa:
        - siemie lniane dodawane do jogurtow czy mleka z muesli (tak na sypko bez
        uprzedniego gotowania)
        - sliwki kalifornijskie podgryzane jako przekaska badz kompot ala wigilijny
        - buraczki w kazdej postaci
        - kefiry, maslanki, jogurty
        - espumisan
        Tez mnie wzdyma ale jak tylkooszczerze podjem sliwek czy buraczkow oczyszczenie
        murowane!!!! Poza tym wprowadz te produkty do codziennej diety i zajadaj
        systematycznie to omina cie zaparcia raz na zawsze !!!!!

Pozdrawiam
        Pallatum (Tusia lub Piotrus - 13tc)
    • zuzu1000 Re: jak radzicie sobie z zaparciami? 25.11.04, 08:15
      dziękuję za wszystkie odpowiedzi
      ja testuję dzisiaj wodę z cytrynąsmile))) zobaczymy
      pozdrawiam
      zuzu1000
      • osimek Re: jak radzicie sobie z zaparciami? 25.11.04, 10:23
        Witaj!
        Na mnie działa czarna syppana kawa, wiem ze nie wskazana w czasie
        ciaży,ale ... smile Uważam, ze raz na jakis czas czarna z cukrem, pomaga a nie
        zaszkodzi. Sprobuj.
        Pozdrawiam
        • yo_oo Re: jak radzicie sobie z zaparciami? 25.11.04, 11:38
          na mnie zawsze dzialalo to:
          moze miesznaka wybuchowa ale warto sprobowac
          zjedz ze 2 ogorki kiszone pozniej napij sie mleka UHT ale nie gotuj mleka,
          surowe.
          albo kapusta kiszona ona ma dodatkwo full witamin glownie C i mleczko
          oczywiscie.
          Nie znam nikogo kogo by to nie ruszylosmile
          jeszce popjcie jablka woda mnerajna niegazowną - surowa, nie gotownąsmile
    • mam6lat Re: jak radzicie sobie z zaparciami? 25.11.04, 15:09
      odpowiednia dieta to podstawa, ale mogę Ci poradzić coś na co sama szczęśliwym
      przypadkiem - profilaktycznie kupiłam i stosuję czopki (polecane dla kobiet
      przed i po porodzie) przeciw chemoroidom Aesculin (ok 12 pln); no i okazało
      się, że 15 min po zastosowaniu MUSZĘ iśc do toalety (idealne oczyszczenie
      jelit);
      gliceryna stanowiąca bazę czopka sprawę bardzo ułatwia smile
    • sabcia7 Re: jak radzicie sobie z zaparciami? 25.11.04, 17:42
      Droga zuzu1000.Jestem w 6 miesiacu ciazy i mialam ten sam problem do
      dzisiaj.Zwierzylam sie ze swojego problemu mojej mamie i ona znalazla na to
      stary sposob. kupujac dzisiaj w sklepie kapuste kiszoną z beczki poprosila
      sprzedawczynie o troche soku z kapusty.{mozesz wziasc ze sobą sloiczek}.I wiesz
      co? naprawde pomoglo.{tylko nie radze po wypiciu wychodzic z domu bo moze to
      potrwac nawet pare godzin zanim cie "pogoni" do WC i nawet nie wiesz w ktorym
      momencie moze Cie "zlapac"a potem zejdzie z Ciebie wszystko jak woda}. Naprawde
      polecam. Warto sprobowac!!!
      • sabcia7 Re: jak radzicie sobie z zaparciami? 25.11.04, 17:49
        chcialam dodac ze picie zielonej herbaty w ciazy NIEWSKAZANE
        • lukolka Re: jak radzicie sobie z zaparciami? 26.11.04, 07:29
          To zależy czy się pije w rozsądnych ilościach, czy hektolitrami. Moja ginka nie
          zabroniła mi picia zielonej, tylko powiedziała, żebym nie piła wiadrami, tylko
          przeplatała z herbatami owocowymi.
        • opieniek1 Re: jak radzicie sobie z zaparciami? 02.12.04, 10:51
          dlaczego niewskazane? Ja piję jedną na czczo i działa. Albo robie sobie rano
          dzbanek jakiejś innej dobrej herbatki. Generalnie na zaparcia najlepiej
          działają płyny. Trzeba pić duuużo. Nie jeść słodyczy, białych bułek itp.- to
          najskuteczniejsze "utwardzacze".
    • zuzu1000 Re: jak radzicie sobie z zaparciami? 26.11.04, 07:16
      witam
      jeszcze raz dziekuję za wszystkie rady.
      Wypiłam wczoraj raniutko wodę z cytryną a popołudniu zjadłam jogurt naturalny i
      nie wiem dokładnie co ale zadziałałosmile)))))
      Dzisiaj sprawdze jeszcze raz tą samą metodę i zobaczymy czy wczoraj to była
      zbieżność czy nie.
      Widzę jednak, że więcej osób ma ten nie miły problem. Wpisujcie wasze rady,
      może komuś innemu się przydadzą.
      A woda z kapusty kiszonej to naprawdę super sprawa. Jednak to musi być 100%
      naturalna kiszona woda.

pozdrawiam
      zuzu1000
      • grochalcia Re: jak radzicie sobie z zaparciami? 26.11.04, 09:21
        ja wczoraj wieczorem zjadlam 2 jablka i dzis rano odetchnelam z ulga. Tez nie
        wiem, czy to od jablek...
    • livja Re: jak radzicie sobie z zaparciami? 26.11.04, 11:48
      Dla mnie najlepszy sposób to codziennie jedno kiwi na czczo, przed śniadaniem.
      Pozbyłam się zaparć zupełnie. A co do dużych ilości błonnika - na mnie działały
      zawsze odwrotnie - okropnymi wzdęciami i zaparciami sad
    • kuhelkowa Re: jak radzicie sobie z zaparciami? 26.11.04, 16:11
      posluchala wczoraj wszystkich rad i na noc zjadlam paczke suszonych sliwek
      mandarynki ijablka wink cala noc zoladek nie dal mi spac i nic z tego ni wyszlo
      modlilam sie tylko zeby nie rodzic bo umarlabym ze wstydu wink zdaje sie ze na
      mnie juz nic nie podziala tylko porodwink
      pozdr
      aga +zuzia 40+2
    • zuzu1000 Re: jak radzicie sobie z zaparciami? 02.12.04, 10:16
      dziękuję Wam za rady.
      mi troszku pomaga ta woda z cytryną (ale nie tak jakbym chciała)
      dziś idę do lekarza i napewno pogadam z nim na ten temat.
      może spróbuję kiwi?
      pozdr.
      zuzu1000
      • grochalcia Re: polecam Lactulosum 03.12.04, 09:30
        Hej, kilka dzieczyn tutaj polecalo lactulosum. Pyszny syropek a jak pomaga,
        naprawde!!! do tego wieczorem 2 jabluszka!!!Pozdrawiam. Kasia
    • gosia.chb Re: jak radzicie sobie z zaparciami? 03.12.04, 13:42
      Witam! Polecam czopki glicerynowe 2 gramowe. Są one wykonane z subst., która
      nie wchłania się do krwioobiegu i nie wywołuje działania ogólnoustrojowego.
      Działa tylko w obrębie jelita grubego powodując zmiękczenie mas kałowych. Na
      mnie działają natychmiast, tzn. po ok. 5 min. Dlatego nie stosuję ich wieczorem
      tylko rano.
      • amjez HUSK 03.12.04, 13:49
        Dobry preparat na zaparcia: HUSK, zalecany m.in. na zatwardzenia ciążowe. Bez
        recepty!
        • grochalcia Re: HUSK 05.12.04, 22:16
          faktycznie, znalazlam informacje, ze moze byc stosowany przez kobiety w ciazy.
          jak mi sie skonczy moj syropek, to sprObuje tego. Nie jest bardzo drogi???Kasia
    • zuzu1000 Re: jak radzicie sobie z zaparciami? 06.12.04, 11:21
      byłam u lekarza i przepisał mi Duphalac .
      zobaczymy co będzie - w sobotę wypróbuję .
      Trochę mnie zaniepokoił zapis na ulotce, że w ciązyi przy karmieniu
      stosowac tylko z zaleceń lekarza. Ale skoro on mi to przepisał to chyba można.
      Zresztą sprawdzał w swojej książce "Lekarstwa stosowane w czasie ciązy"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka