Dodaj do ulubionych

Skurcze macicy-24tc

30.11.04, 17:34
Jestem w 24 tc od tygodnia mam skurcze, twardnieje mi brzuszek na jakieś 10-
15 sekund. Takie skurcze pojawiają się 6 a nawet mniej razy dziennie. Lekarz
zalecił mi branie no-spy. Jak myslicie, czy jest to powód do niepokoju? Czy w
tym tygodniu to raczej normalne.
Agata
Obserwuj wątek
    • aaala1 Re: Skurcze macicy-24tc 30.11.04, 17:50
      Całkiem to normalne, ja tak mam od 20tygodnia, biorę nospę i już teraz jest
      dużo lepiej.Zaczynam 29tydzień. Czasami w ciagu dnia ani razu mnie skurcz nie
      łapie.
      Jeśli lekarz zbadał Cię i z szyjką jest ok to nie masz powodów do niepokoju.
      Dużo odpoczywaj i oszczędzaj się. To całkiem normalne, macica ćwiczy sobie
      przed porodem, kilka takich skurczów dziennie to całkiem normalne.
      Gdyby jednak towarzyszył przy skurczu ból to skonsultuj sie z lekarzem.
      Pozdrawiam!!
      • badrak Re: Skurcze macicy-24tc 01.12.04, 10:23
        Moja szyjka jest krótka-2,9, ale najwazniejsze, ze jeszcze się nie skraca.
        Napisz mi prosze jak bierzesz no-spę?
        Pozdrawiam
        agata
        • aaala1 Re: Skurcze macicy-24tc 01.12.04, 10:28
          Nospe forte brałam 3 razy dziennie, jak sie zaczęły skurcze. Teraz juz mam ich
          mniej,nawet bardzo zadko i teraz biore 2 razy dziennie. Ja jestem na zwolnieniu
          w domu, dużo leżę więc dlatego u mnie te skurcze są już sporadyczne.
          pozdrawiam
          • badrak Re: Skurcze macicy-24tc 01.12.04, 10:34
            Ja od początku ciąży biore Asmag. Tez jestem na zwolnieniu i właściwie całą
            ciązę leżę i nic nie robię, ale to z innych powodów. Mam do Ciebie jeszcze
            jedno pytanko, czy wiesz może jaka ilość skurczy dziennie jest dopuszczalna?
            Agata
            • aaala1 Re: Skurcze macicy-24tc 01.12.04, 10:53
              Oj tego to nie wiem na 100%, ale jak pisłaś ze masz około 6 to jest napewno
              dobrze, nawet 10 to chyba w normie, ale liczeniem sie nie przejmuj tak bardzo,
              jeśli nie jest to kilka skurczów jeden po drugim to jest ok.

Ja na zwolnieniu tez od poczatku i właściwie też nie tylko z powodu skurczów.
              Tez leże i nic nie robiesmile)) Obiadki gotuję a reszta dnia leżenie.

Postaram sie jeszcze poszukać jak z tymi skurczami ile jest dopuszczalne.
              • aaala1 Re: Skurcze macicy-24tc 01.12.04, 10:57
                Zdaje się że do 15 skurczów na dobę jest jeszcze dopuszczalne.
                • badrak Re: Skurcze macicy-24tc 01.12.04, 12:47
                  Dzięki bardzo.
                  • edytafg1 Re: Skurcze macicy-24tc 01.12.04, 12:52
                    Skurcze normalne? ja jestem w 25 tyg i nie mialam nigdy...
                    • aaala1 Re: Skurcze macicy-24tc 01.12.04, 13:37
                      Te skurcze są normalne, czyli zdarzają się w ciąży i to nic nowego. Ale nie
                      każda musi mieć te skurcze. Tak jak mdłości są normalne w ciąży a nie każda
                      kobieta ma ta dolegliwość.

Jak Ty nie masz to super tylko sie cieszyć.
                      Pozdrawiam
                      • celka_s Re: Skurcze macicy-24tc 01.12.04, 16:14
                        Ja kończe 29 tc. i skurcze mam dosyć częste, na początku nie wiedziałam, ze to
                        własnie skurcze. Na wizycie pani doktor robila mi USG i stwierdziła, ze mam
                        strasznie napiety brzuch. Dotknełam i powiedziałam, ze zawsze taki jest :0.
                        Teraz ze wzgledu na to, ze nie mam mozliwosci na lezenie biore 3 razy dziennie
                        no-spe i 3razy po 2 tabletki magnezu.
    • iwona271 Re: Skurcze macicy-24tc 01.12.04, 16:26
      A moze masz po prostu skurcze Braxtona-Hicksa? Takie 'probne' skurcze macicy
      przed porodem, calkiem normalne pod koniec ciazy i bez powodu do niepokoju..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka