Dodaj do ulubionych

ciąża a torbiel

12.12.04, 10:13
Witajcie przyszłe i obecne mamy. Wczoraj byłam na pierwszym USG i usłyszałam
dwie wiadomości: jedną dobrą, drugą złą. Rzeczywiście jestem w ciąży, 6
tydzień. Ponadto lakarz zobaczył na monitorze, torbiel jajnika wielkości
około 5 cm, umiejscowioną za macicą.
Czy któraś z Was miała podobny problem? Czy to może zagrażać życiu dziecka?
Pozdrawiam. Kasia
Obserwuj wątek
    • livja Re: ciąża a torbiel 12.12.04, 14:03
      Nie masz się czym martwić ! Ja miałam 2 torbiele na jajniku na początku ciąży.
      Początkowo powiększały się i w najgorszym okresie miały średnice: 6 cm i 4 cm,
      a potem zaczęły się zmniejszać i w 13 tygodniu już nie było po nich śladu.
      Muszę jednak przyznać, że odczuwałam je chwilami bardzo dotkliwie, często
      bolały (szczególnie przy wstawaniu), dlatego starałam się prowadzić bardzo
      oszczędny tryb życia i większość czasu leżałam. Na szczęście mogłam sobie na to
      pozwolić.
    • bzysia Re: ciąża a torbiel 12.12.04, 17:13
      czesc, nie masz sie czym martwic. W ciazy pojawiaja sie torbiele b. czesto na
      skutek zmian hormonalnych w organizmie. Po jakims czasie same znikaja tj.
      wchlaniaja sie lub pekaja. Mi lekarz wykryl torbiel na jajniku na miesiac przed
      zajsciem w ciaze. Ok 16 tyg torbiel sam pekl- troche bolalo, ale do zniesienia.
      • stachewicz Re: ciąża a torbiel 12.12.04, 17:42
        ja też mam torbiel 5,5 cm schowaną za macicą. jestem w 8tc i torbiel niewiele
        mi dokucza. lekarz kazał ją ignorować do 12 tc, jak potem nie zniknie to da mi
        jakieś leki. w pierwszej ciąży też miałam torbiel ale nie dlugo- w 5 tc pękła.
        no boleć boli ale nie jest to grożne
        • kasia9926 Re: ciąża a torbiel 12.12.04, 17:54
          Dziękuję za możliwość wymiany doswiadczeń. Widzę, że nie tylko ja mam taki
          problem. Ale teraz mogę spać spokojniej. Kasia
    • koma.edziecko Re: ciąża a torbiel 13.12.04, 10:42
      Jestem w 26 tygodniu ciąży i też mam torbiel 5,5 na 7,5 cm na jajniku który
      jest umiejscowiony w tej chwili za macicą, wszystko zależy od tego jakiego
      rodzaju jest to torbiel.
      Moja ma w środku gęstą konsystencję prawdopodobnie jest to potworniak i takie
      się nie wchłaniają,więc czeka mnie wycięcie go w połączeniu z cesarką.
      Mój lekarz twierdzi że ciąży on nie zagraża zresztą badania wychodzą narazie
      wszystkie dobrze, dzidziuś rozwija się prawidłowo,ale poród drogami natury jest
      niemożliwy dziecko nie będzie miało miejsca się przecisnąć.
      Pozdrawiam,Agnieszka mama Julki (2001) i drugiej dziewczynki (03/2005)
    • ikw1 Re: ciąża a torbiel 13.12.04, 10:57
      ja bujałam sie z torbielą na lewym jajniku juz pare lat wczesniej jak byłam na
      hormonach - znikała , bez hormonów rosła i była dosc bolesna; na początku ciązy
      jeszczxe mi dokuczała ale na ostatnim usg juz jej nie było - czego i Tobie
      zycze.Moj lekarz twierdzi ze ta torbiel to wynik hustawki hormonalnej i tego ze
      moj organizm "uwaza" ze za pozno wzielam sie za robienie dzieci [30l]
      iza
    • lara78 Re: ciąża a torbiel 13.12.04, 15:16
      Witaj Kasiu,
      ja miałam identyczną sytuację poszłam do lekarza po dobre wiadomości a tu jak
      obuchem w łeb, torbiel na lewym jajniku 6 cm. śr. i 6 tydz. ciąży. Nie bez
      powodu taka kolejność, właśnie tak powiedziała mi o tym moja ginekolog.
      Strasznie się przestraszyłam, leżałam nawet w szpitalu 2 tyg. z tego powodu,
      brałam tabletki Duphaston i nospę ale teraz jest już wszystko w porządku jestem
      już w 34 tyg ciąży i dzidzia rośnie a torbiela już dawno nie ma, nawet na usg
      nic nie widać. Lekrka powiedziała mi że to jajnik zaczął wariować na skutek
      zmian hormonalnych na początku ciąży. Więc dużo zdrówka, cierpliwości napweno
      wszystko będzie dobrze.
      Pozdrawiam
      Lara
    • kasia9926 Re: ciąża a torbiel 13.12.04, 18:01
      Dziękuję za słowa otuchy. Życzę szczęśliwego rozwiązania i dużo zdrówka.
      KASIA
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka