Dodaj do ulubionych

Liczenie tygodni

29.12.04, 20:34
Cześć!
Proszę mi powiedzieć jak się liczy tygodnie ciąży. Dotąd myślałam, że liczę
od dnia poczęcia. Skoro kochałam się z mężem 24 list., to powinnam być teraz
w około 5 tyg. Ale przeczytałam w jednej wypowiedzi, że liczy się od
pierwszego dnia ostatniej miesiączki. Więc jak to jest? Do lekarza idę 3 st.,
więc od niego nie mam jeszcze informacji na ten temat. Przez to co
przeczytałam, to już się zakręciłam. Proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • trzyrazynie Re: Liczenie tygodni 29.12.04, 20:54
      Najbardziej popularne jest liczenie od pierwszego dnia ostatniej miesiaczki.
      Czyli jezeli dziewczyny na tym forum pisza ze sa w 25tc naprzyklad, to znaczy
      ze ich dzidzie naprawde zostaly poczete +/- dwa tygodnie pozniej. Wedlug tej
      metody jestes napewno dalej niz 5tc. Pewnie cos kolo 7tc, +/- oczywiscie smile))
      No i gratuluje smile))
      • patyczako Re: Liczenie tygodni 29.12.04, 23:04
        bo to jest metoda zblizona gdyz nie kazda kobieta wie dokladnie kiedy zaszla w
        ciaze...
    • komika Re: Liczenie tygodni 29.12.04, 23:23
      Ty liczyłaś tygodnie według "tygodni płodu".Tak jak napisała Patyczako, nie
      każda kobieta wie dokładnie kiedy zostało poczęte jej dzicko, więc dla pewnego
      porządku wprowadzono uniwersalny system liczenia tygodni ciążowych począwszy od
      1 dnia ostatniej miesiączki.Czyli jesteś w 7 tygodniu ciąży, a twoja fasolka ma
      5 tygodnismileGratuluję i pozdrawiam!!!!
      • ania28.1 Re: Liczenie tygodni 29.12.04, 23:31
        zgadzam sie z przedmowczyniami, najczesciej do zapolodnienia dochodzi w ok 14
        dniu po miesiaczce takze liczac od miesiaczki jestes w 7 tygodniu a liczac od
        zaplodnienia w 5 tygodniu.
        U mnie, np. poniewaz pamietam kiedy sie kochalam tez wychodzi liczac od OM 33
        tydzien a wedlug zaplodnienia 31. Natomiast jedno co mi nie daje spokoju i
        dziwi, (i chociaz na wszystkie sposoby probowalam to wyjasnic) to to, ze za
        kazdym razem kiedy robilam badania usg to wielkosc pechrzyka i pozniej plodu
        odpowaida albo wielkosci plodu (liczac od OM czyli 2 tyg. do przodu) albo
        jeszcze wiecej. nigdy w badaniu nie wyszlo ze jest to 2 tygodnie mniej...
    • siostrakrwi Re: Liczenie tygodni 30.12.04, 09:18
      A jak to jest z miesiącami.
      Skoro ciąża trwa 38-40 tygodni od początku ostatniej miesiączki to jak się
      liczy pierwszy , drugi i trzeci trymesrt? Jesli przyjmie się, że miesiąc to 4
      tygodnie to pierwszy trymestr kończy się w 12 t.c.? Wtedy ciąża trwałaby 36
      tygodni? Czy wiecie jak to jest?
      • komika Re: Liczenie tygodni 30.12.04, 15:49
        Ciąża trwa 9 miesięcy-księżycowych!!!Od pełni do pełni księżyca to 1 miesiąc
        księżycowy!A te miesiące nie są równe tygodniom,miesiącom ustalonym przez
        człowieka-jest różnica kilku dni.I stąd ta niezgodność.Pozdrawiam!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka