Dodaj do ulubionych

kontrola ZUS Warszawa

04.01.05, 14:13
Dziewczyny z Warszawy,
czy któraś z Was miała już jakieś wieści od Zus? Jakąś kontrolę itp...? Jak
to wygląda w Warszawie? Na zwolnieniu z powodu zagrożonej ciąży jestem już 4
miesiąc, plackiem leżeć nie muszę, pracuje u dużego pracodawcy.
Bardzo proszę podzielcie się swoimi doświadczeniami, pls.

Pozdrawiam
Fulvia
Obserwuj wątek
    • constancja Re: kontrola ZUS Warszawa 04.01.05, 14:36
      Cześć
      Jestem z Warszawy, na zwolnieniu jestem od sierpnia z powodu zagrożonej ciąży,
      do tej pory cisza, mam nadzieję, że tak zostanie bo rodze za 3 tygsmile
      Pozdrawiam
      Consta & 35tyg Kacper
      • maniekme Re: kontrola ZUS Warszawa 04.01.05, 14:53
        Cześć tez pracuje w duzej firmie kadrowa w dobrej wierze powiedziała mi ze
        jeżeli jestem ciągiem na zwolnieniu 180 dni to mam obowiązek sama sie zgłosic
        zo ZUS na komisję bo jezeli nie to przestaną Ci płacić. Mam cicie w Zusie
        sprawdzilam to odrazy i tak jest wiec za 2 tyg ide na komisję. Pozdrawiam Iwona
        26t.
        • ania28.1 Re: kontrola ZUS Warszawa 04.01.05, 15:32
          ja tez jestem ciagiem na zwolnieniu i przekroczylam 180 dni. Mi lekarka
          zapisala ze mam lezec wiec na kontrole nie moge isc osobiscie. A swoja droga
          ciekawe jak to bedzie bo w papierach mam adres zameldowania a niedawno sie
          przeprowadzilam...
          • fulvia16 Re: kontrola ZUS Warszawa 04.01.05, 15:42
            Niezbyt rozumiem, nie słyszałam żeby samemu się zgłaszać na komisję. Przecież w
            dużej firmie płaci firma i potem ściąga od Zusu. Wiem, że wypełnia się jakiś
            formularz jak minie 180 dni zwolnienia, a dostaje się go chyba z firmy lub
            zusu? Nic już nie rozumiem, czy ktoś może pomóc?
            F.
            • ania28.1 Re: kontrola ZUS Warszawa 04.01.05, 15:48
              Zgadza sie , jak przekroczysz 180 dni to lekarz i firma wypelniaja formularz kt
              wysylasz do Zusu. Wtedy oni ustalaja czy przysluguje ci dalej zwolnienie i oni
              beda placic jesli podejma decyzje ze tak. A do tego jest potrzebna komisja i
              ty. Jesli lezys lub masz tak wpisane w karcie to logiczne jest ze nie pojdziesz
              na komisje a jesli nie to oni cie wezwa. Ja mam problem z ty adresem, czy
              ktoras z was miala podobnie?
              • fulvia16 Re: kontrola ZUS Warszawa 04.01.05, 15:56
                czyli na razie powinnam czekać na jakieś druki z zusu bądź z zakładu pracy,
                jeśli to on jest płatnikiem. Mija mi ok 100 dni zwolnienia na razie. Ten druk
                wypełniam ja z moim lekarzem i wysyłam do zusu, a oni albo wzywają na komisję
                (mam na zwolnieniu, że mogę chodzić) albo od razu przedłużają zasiłek?
                Ciekawi mnie co się dzieje na takiej komisji, czy ktoś mnie będzie badał i czy
                powinnam się o ten druk upominać?
                czy zus sam z siebie może mnie wzywać wcześniej na komisję etc?
                F.
                • edka05 Re: kontrola ZUS Warszawa 04.01.05, 16:10
                  Mnie przesłali druki o przedłużenie zasiłku po 180 dniach a potem kazali
                  przesłać kopię karty ciązowej , nic więcej nie chcieli. Wydali decyzję zaocznie
                  o przedłuzeniu wypłaty zasiłku chorobowego. W karcie nie było napisane, że mam
                  lezec, na zwolnieniach też nie. Do lekarza chodziłam prywatnie, pracowałam w
                  małym zakładzie, w więc potencjalnie powinni mnie wezwac na komisje, ale tego
                  nie zdrobili.
                  • ania28.1 Re: kontrola ZUS Warszawa 04.01.05, 17:47
                    ja nie dostalam druku z zusu- wzielam z pracy (i to ja o tym pamietala...)
                    dalam swojemu lekarzowi do wypelnienia i wyslalam do zusu.
                    • sylwia.ax Re: kontrola ZUS Warszawa 04.01.05, 18:46
                      Od koleżanki kadrowej, która niedoawno urodziła po dłuższym zwolnieniu i z
                      własnego doświadczenia, wiem że w W-wie zwykle nie wzywają na komisję mam,
                      które mają ponad 30-tkę (swoją drogą zastanawiam się, czy wiek jest tu
                      czynnikiem ryzyka wink. Ale jak się ma mniej niż 30 lat i przekroczy 180 dni
                      zwolnienia, to niestety mogą wezwać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka