elciaj 08.01.05, 18:53 Czy wiecie może ile dostaję opieki ojciec nad żoną po CC? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agulka99 Re: ILE OPIEKI DLA OJCA PO CC 08.01.05, 21:12 Ja słyszałam na szkole rodzenia, że 2 tygodnie przysługują tacie. Odpowiedz Link Zgłoś
mazuba Re: ILE OPIEKI DLA OJCA PO CC 08.01.05, 22:39 Tacie?? czy mezowi?? czy zeby dostac te dwa tygodnie musi byc mezem czy tylko uznac dziecko? i czy podobnie jest po porodzie naturalnym?? dzieki za info pozdr serdecznie magda, 27 tc Odpowiedz Link Zgłoś
iwo777 Re: ILE OPIEKI DLA OJCA PO CC 09.01.05, 00:15 po porodzie naturalny ojcu dziecka przysługuje 2 dni urlopu, co do CC nic nie wiem, ale jestem tym zaineresowana może ktoś udzieli więcej informacji na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
dominika8 Re: ILE OPIEKI DLA OJCA PO CC 09.01.05, 00:45 ja przed porodem ( cc) słyszałam 2 opcje, albo Tata dostaje od lekarza ginekologa na opiekę nad żoną, albo od pediatry na opiekę nad dzieckiem. My wybraliśmy tą drugą opcję. Chyba nie muszę Was przekonywać, że to bardzo potrzebne, choć ja 3 dni po porodzie śmigałam po mieście Odpowiedz Link Zgłoś
yola13 Re: ILE OPIEKI DLA OJCA PO CC 09.01.05, 10:24 Bez względu na to czy rodzisz normalnie czy przez cc, mąż może skorzystać z 14 dni opieki(płatne 80%), plus dodatkowo 2 dni urlopu okolicznościowego. Odpowiedz Link Zgłoś
elciaj Re: ILE OPIEKI DLA OJCA PO CC 10.01.05, 12:20 Nie wiem ile dostaje ojciec po porodzie normalnym opieki ale na 100% nie tyle samo co po CC. Po cesarce zawsze jest więcje.. A co do pytania czy musi to być mąż to wydaje mi się że nie Odpowiedz Link Zgłoś
71gosik Re: ILE OPIEKI DLA OJCA PO CC 10.01.05, 13:13 Nie ma specjalnego zwolnienia ani urlopu dla ojca po porodzie matki. Może wziąć maksymalnie 14 dni opieki na członka rodziny (80%płatne), jedni lekarze dają chętniej inni mniej. Mnie chciano dać tylko 7 dni, bo "przeciez pani nie jest obłożnie chora", choć trzymali mnie 12 dni po porodzie (gestoza). Ale mąż dostał 14 dni, a potem 2 dni urlopu okolicznościowego. Sądzę, że na dziecko można dostać więcej. Małgorzata Odpowiedz Link Zgłoś
malaika7 Re: ILE OPIEKI DLA OJCA PO CC 10.01.05, 13:39 A ja powiem Wam, że nie ma znaczenia czy jest się po porodzie naturalnym czy cesarce. Wszystko zależy od stanu zdrowia kobiety i dobrej woli lekarza. Przysługuje mężowi 14 dni opieki nad członkiem rodziny i nieważne czy to dziecko czy żona. A ile tych dni lekarz da... to już -jak napisałam- od niego zależy. Odpowiedz Link Zgłoś