senga26 17.01.05, 22:01 Dziwczyny, chcę zrobić pierwsze usg (to będzie koniec 7 tc). Poradźcie gdzie lepiej czy w Lux Medzie czy na żelaznej w przychodni szpitalnej? A tak wogóle to czy już cos będzie widać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
senga26 Re: lepsze USG w Lux Medzie czy na Żelaznej w szp 18.01.05, 11:15 Czy naprawdę zadna z Was nic nie wie na ten temat... Odpowiedz Link Zgłoś
marianka.m Re: lepsze USG w Lux Medzie czy na Żelaznej w szp 18.01.05, 11:23 Nie wiem, gdzie lepiej, natomiast na tym etapie ciąży nie będzie widać tyle, ile za 5-6 tygodni. W 12-14 tyg. warto wybrać się do dobrego lekarza z dobrym ultrasonografem. To wtedy można wykluczyć ryzyko najważniejszych wad. W 7 tygodniu zobaczysz małą fasolkę i bijące serduszko. W 12-14 będziesz już widziała dzidzię machającą rączkami i nóżkami, obracającą się, gładzącą się rączką po buzi... ))) Odpowiedz Link Zgłoś
senga26 Re: lepsze USG w Lux Medzie czy na Żelaznej w szp 18.01.05, 11:25 Dzięki Marianka, tylko jak tu wytrzymać do 10-12 tyg kiedy cały czas myślisz czy wszystko jest ok, czy dzidzia rośnie w dobrym miejscu, wiesz jak to jest... Odpowiedz Link Zgłoś
marianka.m senga 18.01.05, 12:46 Oj, ale ja nie miałam na myśli, że masz czekać do 12 tc i nie robić USG teraz. Chciałam Ci tylko napisać, że to, co zobaczysz w 12-14 tygodniu będzie wspaniałe, po prostu. Ja miałm pierwsze USG robione w 9 tc, w przychodni. Monitor za głową, lekarz nic mi nie powiedział, musiałam go ciągnąć za język. Poszłam prywatnie w 12 t i 1 d i wtedy się uspokoiłam i nastroiłam dobrze na najbliższe tygodnie. Następne USG za dwa miesiące, nie mogę się doczekać. Odpowiedz Link Zgłoś
monika277 Re: lepsze USG w Lux Medzie czy na Żelaznej w szp 18.01.05, 11:26 ja bylam na pierwszym usg w 9 tygodniu w lux-medzie na chmielnej u doktora Chlebowicza. To bardzo dobry doktor. Widac bylo raczki, glowke, nozke i bijace serduszko. Moze poczekaj jeszcze chwilke? I tak jak sie zapiszesz teraz to nie na nastepny dzien bo nie ma miejsc. Odpowiedz Link Zgłoś
dusik7 Re: lepsze USG w Lux Medzie czy na Żelaznej w szp 18.01.05, 15:07 Jak masz abonament i skierowanie od ginekologa w Lux medzie to zrob tam - ja robilam u dr. Krolinskiego na Pulawskiej, polecam, b. kompetentny. Dusia i dzidzia 22 tc Odpowiedz Link Zgłoś
martaglowacka Re: lepsze USG w Lux Medzie czy na Żelaznej w szp 18.01.05, 15:20 Tu się nie zgodzę - ten lekarz nie jest kompetentny. W 12 tc nastraszył mnie przodującym łożyskiem i zajął się oecnianiem "starości" łożyska, choć na tym etapie nie jest jeszcze wykształcone łożyszko, tylko trofoplast (chyba tak to się nazywa) czyli to z czego łożysko będzie Wczoraj z kolei robiłam USG u Rokickiego z Lux medu rownież i wizyta trwała 2 minuty. Poza tym, że wszystko OK niczego się nie dowiedziałam. Tak więc dziś idę prywatnie na wizytę do specjalisty polecanego na tym forum. Z drugiej strony w 7 tygodniu USG ma na celu określenie czy jajo płodowe jest pełne, czy jest serduszko i czy bije i czy Dzidzia jest jedna - to raczej stwierdzi każdy lekarz i wszędzie. warto do specjalisty iść właśnie, jak pisała koleżanka, w 12-13 tygodniu, bo to ważne USG. Pozdrawiam serdecznie Marta Odpowiedz Link Zgłoś