Dodaj do ulubionych

CYTOMEGALIA A CIĄŻA

18.01.05, 12:38
Witam.
Jestem w 14 tygodniu ciąży. Mam wirusa cytomegalii, jestem tym przerażona, co
miesiąc powtarzam badania, ale spadek jest minimalny. Lekarka pociesza mnie
abym sie tak nie przejmowała bo według niej ciąża przbiega prawidłowo.
Chciałam zrobić jakieś szersze badania, np. prenatalne ale lekarka mi odradza
twierdzac, że wykrywaja one tylko choroby genetyczne a nie np. wady wrodzone,
na które narażone jest moje dziecko i które mozna wykryć dopiero po urodzeniu
dziecka. Czytałam, że cytotegalia powoduje uszkodzenie płodu. Jakie jest
prawdopodobieństwo, że dziecko będzie chore i czy można to wykryć przed
urodzeniem, będąc jeszcz w ciąży?? Czy jest jakaś kobieta, która jest w
podobnej sytuacji? Nie wiem na co sie nastawiać, mam bardzo pesymistyczne
mysli. Sama świadomość, że coś jest nie tak, wpedza mnie w rozpacz. Jest to
moja pierwsza ciąża, bardzo wyczekiwana.
Obserwuj wątek
    • sprezyna23 Re: CYTOMEGALIA A CIĄŻA 18.01.05, 12:46
      JEST MI BARDZO PRZYKRO, ZE MUSISZ PRZEZYWAC TAKI STRES. NAJLEPIEJ WEJDŹ NA
      JAKĄŚ STRONĘ ZWIĄZANĄ Z CIĄŻĄ, NP.www.noworodek.pl I ZNAJDŹ LINK ZAKAŻENIA W
      CIĄŻY. PRZECZYTASZ CO NIECO O CYTOMEGALII, A MOŻE I KTOŚ Z FORUM MA PODOBNY
      PROBLEM, TO PEWNIE CHĘTNIE CI ODPOWIE.
      BĄDŹ DOBREJ MYŚLI I STARAJ SIĘ BYĆ OPTYMISTKĄ!!!
    • szwedka_kredka Re: CYTOMEGALIA A CIĄŻA 18.01.05, 12:48
      poszukaj na tym forum w starych postach za pomocą wyszulwiarki,
      były tu dwie lub trzy dziewczyny z podobnym problemem, chyba już po szczęśliwym
      rozwiązaniu
      może skontaktujesz się z nimi mejlowo?
    • blablatka Re: CYTOMEGALIA A CIĄŻA 18.01.05, 12:54
      Nie możesz się tak zamartwiać...ku pokrzepieniu znalazłam takie słowa w jednej
      z książek o ciąży:"...chociaż 1 na 100 dzieci rodzi się z wirusem, to tylko
      mały procent z nich wykazuje obecnie jakiekolwiek objawy choroby..."Myślę, że
      najważniejsze, że lekarz zbadał Cię w kierunku cytomegalii (wielu lekarzy nie
      zleca tego badania) i wiedząc na czym stoi może podjąć odpowiednie kroki, więc
      głowa do góry!!!pozdrawiam, Beata i Mikołaj (38 tyg.)
    • mpenzi Re: CYTOMEGALIA A CIĄŻA 18.01.05, 13:15
      Cześć
      Dużo czytałam na temat cytomegalii bo mnie z koleji groziła reaktywacja wirusa
      w czasie ciąży. Jednak z tego co wyczytałam to chociaż jest to groźny wirus
      procent zakażonych płodów jest mały. Nawet jeśli dziecko się zarazi może nie
      wykazywać żadnych objawów. Jeśli już dojdzie do zakażenia dziecku można podawać
      preparaty zwiększające szanse na zdrowy rozwój jakas imunoglobulina , nie podam
      dokładnej nazwy, mogłam przekręcić ale lekarz na pewno będie wiedział o co
      chodzi. Trzymam kciuki.
      • madeyowa Re: CYTOMEGALIA A CIĄŻA 18.01.05, 14:53
        Miałam taki sam problem, z tym że z toksoplazmozą. Synek urodził się zdrowy,
        czego i Tobie życzę. Pozdrawiam serdecznie. Trzymaj się. Wszystko będzie
        dobrze.
    • magdulka26 Re: CYTOMEGALIA A CIĄŻA 18.01.05, 15:01
      Mam taki link poczytaj sobie ,będzie dobrze nie zamartwiaj się .

maluchy.pl/artykul/140?PHPSESSID=5c050c505372a4c94da956ad661738af
    • dorotakatarzyna Re: CYTOMEGALIA A CIĄŻA 18.01.05, 22:19
      Ja zachorowałam na cytomegalię około 26 tygodnia ciąży. Pojawiło się
      wielowodzie, łożysko kuliste, trafiłam do szpitala i tam zdiagnozowano cmv.
      Robiono mi szczegółowe usg, bo mogło się pojawić u dziecka np. wodogłowie i
      inne wady. Inne badania zrobiono małej dopiero po porodzie. Chociaż lekarze nie
      dawali jej szans, jest całkowicie zdrowa, ma już dwa lata. Cuda się zdarzają...
      • s-y-l-l-a Re: CYTOMEGALIA A CIĄŻA 19.01.05, 06:22
        zależy kiedy złapałaś wirusa. jeśli w czasie ciąży to jest baaaardzo duże
        prawdopodobieństwo, że dzidzia będzie całkowicie zdrowa. ja też miałam cyto w
        pierwszej ciąży sad
        ale w tej chwili rozmawiam na gg z dziewczyną, u której w czasie ciąży również
        wykryto cyto. w tej chwili jest już w 7 /??/ miesiącu, porobiła masę badań i
        jest wszystko ok smile jeśli chcesz spytam się jej czy miałaby coś przeciwko
        temu, abym dała Ci Jej namiary na gg.

Nie martw się smile

ps. wejdź na prywatne forum: trudna ciąża, tam na pewno więcej się dowiesz...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka