marta_1976 19.01.05, 15:17 Bardzo proszę o pomoc, kiedy można zastosować znieczulenie? ile cm rozwarcia szyjki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mpenzi Re: zneiczulenie zewnątrzoponowe - ile cm rozwarc 19.01.05, 15:27 Nie umiem ci powiedzieć do ilu cm stosuje się znieczulenie ale ja miałam 5 cm gdy je dostałam. Odpowiedz Link Zgłoś
salma75 Re: zneiczulenie zewnątrzoponowe - ile cm rozwarc 19.01.05, 15:36 Ja czekałam jak na zbawienie na te magiczne 3 cm. Wymęczyłam się zdrowo zanim te 3 osiągnęłam. Znieczulenie podane zbyt wcześnie może zahamować postęp porodu. Pozdrawiam. Magda Odpowiedz Link Zgłoś
misialski Re: zneiczulenie zewnątrzoponowe - ile cm rozwarc 19.01.05, 15:56 zzo raczej przyspiesza poród. Jesli skurcze są bardzo silne a szyjka ma 1 cm tez można je podac. Dr. Jedrasiak juz o tym pisał. Odpowiedz Link Zgłoś
salma75 Re: zneiczulenie zewnątrzoponowe - ile cm rozwarc 19.01.05, 16:09 U mnie poród się zatrzymał na tych 3 cm, leżałam następne 8 godzin i nic...Myślę, że zbyt szybko wyprosiłam to zzo. Wszystko zakończyło sie cc. Odpowiedz Link Zgłoś
moniek76 Re: zneiczulenie zewnątrzoponowe - ile cm rozwarc 19.01.05, 16:14 ja dostałam przy 5 cm rozwarciu Odpowiedz Link Zgłoś
misialski do Salmy 20.01.05, 09:41 Przeczytałam całą grubą książke o porodzie. To ze rozwarcie zatrzymuje sie na jakims etapie na dłuższy czas to normalne. Poród to nie szwajcarski zegarek gdzie wszystko idzie jak trzeba co do sekundy. Ciało czasem odpoczywa i to wcale nie znaczy ze nagle trzeba wciskac pacjentce oksytocynę aby "pogonic" szyjkę do rozwierania. Tak samo moze byc ze po ustaleniu sie całkowitego rozwarcia macica odpoczywa przez godzinę i nie ma żadnych skurczów partych. To tez norma. Ciało przygotowuje sie do najwazniejszego etapu czyli wyparcia dziecka. Jesli stan mamy i malucha jest o.k nie ma powodu do wymuszania szybkiego porodu, jak to robia czesto położnicy. Stąd tez tak jak napisał dr. Jedrasiak to ze szyjka zatrzymuje sie np. na 3 cm to fizjologia a nie patologia po zzo. Znieczulenie nie ma na to wpływu. Odpowiedz Link Zgłoś
edytafg1 Re: do Salmy 20.01.05, 10:15 Poprosze o tytuł książki- czytam teraz wszystko z gatunku porod, ciaza etc) Odpowiedz Link Zgłoś
darekjedrasiak Re: zneiczulenie zewnątrzoponowe - ile cm rozwarc 19.01.05, 19:17 Twój poród przebiegał nieprawidłowo i bez względu na to, czy byłoby zzo czy nie, to zakończyło by się tak samo czyli cięciem cesarskim. Nie obciążaj metody, która nie ma wpływu na rodzaj zakończenia porodu, bo za chwilę dojdziemy do wniosku, że powodem cięcia może być przelatująca koło sali porodowej wrona. Pozdrawiam Dariusz Jędrasiak Odpowiedz Link Zgłoś