Dodaj do ulubionych

zneiczulenie zewnątrzoponowe - ile cm rozwarcia?

19.01.05, 15:17
Bardzo proszę o pomoc, kiedy można zastosować znieczulenie? ile cm rozwarcia
szyjki?
Obserwuj wątek
    • mpenzi Re: zneiczulenie zewnątrzoponowe - ile cm rozwarc 19.01.05, 15:27
      Nie umiem ci powiedzieć do ilu cm stosuje się znieczulenie ale ja miałam 5 cm
      gdy je dostałam.
    • salma75 Re: zneiczulenie zewnątrzoponowe - ile cm rozwarc 19.01.05, 15:36
      Ja czekałam jak na zbawienie na te magiczne 3 cm. Wymęczyłam się zdrowo zanim te
      3 osiągnęłam. Znieczulenie podane zbyt wcześnie może zahamować postęp porodu.
      Pozdrawiam.
      Magda
      • misialski Re: zneiczulenie zewnątrzoponowe - ile cm rozwarc 19.01.05, 15:56
        zzo raczej przyspiesza poród. Jesli skurcze są bardzo silne a szyjka ma 1 cm
        tez można je podac. Dr. Jedrasiak juz o tym pisał.
        • salma75 Re: zneiczulenie zewnątrzoponowe - ile cm rozwarc 19.01.05, 16:09
          U mnie poród się zatrzymał na tych 3 cm, leżałam następne 8 godzin i
          nic...Myślę, że zbyt szybko wyprosiłam to zzo. Wszystko zakończyło sie cc.
          • moniek76 Re: zneiczulenie zewnątrzoponowe - ile cm rozwarc 19.01.05, 16:14
            ja dostałam przy 5 cm rozwarciusmile
          • misialski do Salmy 20.01.05, 09:41
            Przeczytałam całą grubą książke o porodzie. To ze rozwarcie zatrzymuje sie na
            jakims etapie na dłuższy czas to normalne. Poród to nie szwajcarski zegarek
            gdzie wszystko idzie jak trzeba co do sekundy. Ciało czasem odpoczywa i to
            wcale nie znaczy ze nagle trzeba wciskac pacjentce oksytocynę aby "pogonic"
            szyjkę do rozwierania.
            Tak samo moze byc ze po ustaleniu sie całkowitego rozwarcia macica odpoczywa
            przez godzinę i nie ma żadnych skurczów partych. To tez norma. Ciało
            przygotowuje sie do najwazniejszego etapu czyli wyparcia dziecka. Jesli stan
            mamy i malucha jest o.k nie ma powodu do wymuszania szybkiego porodu, jak to
            robia czesto położnicy.
            Stąd tez tak jak napisał dr. Jedrasiak to ze szyjka zatrzymuje sie np. na 3 cm
            to fizjologia a nie patologia po zzo. Znieczulenie nie ma na to wpływu.
            • edytafg1 Re: do Salmy 20.01.05, 10:15
              Poprosze o tytuł książki- czytam teraz wszystko z gatunku porod, ciaza etcsmile)
      • darekjedrasiak Re: zneiczulenie zewnątrzoponowe - ile cm rozwarc 19.01.05, 19:17
        Twój poród przebiegał nieprawidłowo i bez względu na to, czy byłoby zzo czy
        nie, to zakończyło by się tak samo czyli cięciem cesarskim. Nie obciążaj
        metody, która nie ma wpływu na rodzaj zakończenia porodu, bo za chwilę
        dojdziemy do wniosku, że powodem cięcia może być przelatująca koło sali
        porodowej wrona. Pozdrawiam Dariusz Jędrasiak
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka