ewa.zaspiewa 24.01.05, 12:01 Mam pierwsze zwolnienie, 31 dni, pracodawcą jest mój mąż, więc wolałabym oczywiście, żeby jak najprędzej płacił ZUS. Jakie są zasady? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pimpek_sadelko Re: od kogo wypłata na zwolnieniu -ZUS czy pracod 24.01.05, 12:01 pierwszy miesiac placi pracodawca. potem zus. Odpowiedz Link Zgłoś
isia_50 Re: od kogo wypłata na zwolnieniu -ZUS czy pracod 24.01.05, 12:41 pierwsze 30 dni płaci zakład pracy, potem ZUS. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa.zaspiewa Re: od kogo wypłata na zwolnieniu -ZUS czy pracod 24.01.05, 12:51 a jeśli między jednym a drugim zwolnieniem jest przerwa, to liczy się od początku to 30 dni? Czy też chodzi o pierwszych 30 podczas całej ciąży i każde następne zwolnienie idzie na ZUS? Odpowiedz Link Zgłoś
pimpek_sadelko Re: od kogo wypłata na zwolnieniu -ZUS czy pracod 24.01.05, 12:51 po kazdej przerwie od poczatku. Odpowiedz Link Zgłoś
ggosiek do Ewa,zaśpiewa 24.01.05, 13:02 Pierwsza sprawa. Czy ty jesteś zgłoszona jako osoba współpracująca? Z tego co wiem żona nie może być zatrudniona w firmie swojego męża. Może być zgłoszona jedynie jako osoba współpracująca z osobą prowadzącą działalność gospodarczą i musi opłacać składki w takiej samej wysokości co mąż, czyli podstawy ustalanej co 3 miesiace przz ZUS. Poza aby mieć prawo do zasiłku chorobowego i zasiłku macierzyńskiego musisz wtedy opłacać dobrowolny chorobowy przez okres 6 miesięcy bez żadnych przerw i opóźnień. Wówczas chorobowy po tych 6 miesiącach masz płatne z ZUS-u od 1 dnia zwolnienia a nie od swojego męża bo mąż nie ma takiego obowiązku i prawa. Poza tym jeśli faktycznie nastąpiła taka sytuacja, że mąż zarejestrował ciebie jako pracownicę to leć szybko do ZUS-u wyjaśniać sytuację bo będziesz miała problem w wypłatami zasiłków. Lepiej to sprawdź. Mam nadzieję, że źle przedstawiłaś sprawę na forum. po drugie zwolnienia lekarskie wszystkie danej osoby liczy się w skali roku, czyli jeśli masz zwolnienie na 30 dni a później np 60 dni chodzisz do pracy i znowy masz zwolnienie to do tego 1- go zwolnienia dodaje się liczbędni poprzednich zwolnien w ciagu roku. inna sytuacja jest w przypadku zwolnień na przełomie roku ale to inna kwestia, Ewa.zaśpiewa odpisz, że się mylę i jesteś osobą współpracującą. Please. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa.zaspiewa ggosiek 24.01.05, 14:09 Dzięki serdeczne za wyczerpująca odpowiedź. Tylko, o rany, ja zielona jestem w tej sprawie. Porozmawiam z mężęm jak wróci, bo narazie nie ma go w Polsce a nie chciałabym tego przez telefon załatwiać. Mam zwyczajną umowę o pracę, czy to o czymś przesądza? Naprawdę nie można zatrudnić żony? W normalnej, dużej firmie? Bo rozumiałabym, że co innego jeśli to działalność jednoosobowa... Mają tam księgową dość rozsadną i nie mówiła, żeby miały być jakieś problemy. Czyli, jeżeli z formą zatrudnienia wszystko ok, a ja mam zwolnienie na 31 dni do lutego i go nie przedłużę, to ew. nastepne po przerwie będzie juz płacił ZUS, tak? Odpowiedz Link Zgłoś
ggosiek do Ewa Zaśpiewa 24.01.05, 14:53 Znam z praktyki takie przypadki w których ZUS kwestionował takie umowy. . Lepiej załatwcie to wcześniej bo naprawdę możecie mieć problemy z wypłatą zasiłków, jeśli się nie mylę. Dlatego też najlepiej jeśli byś zadzwoniła tak anonimowo do zus-u gdzie jesteście zgłoszeni i spytała się czy można zatrudnić małżonka lub małżonkę w swojej firmie, czy musi być zgłoszona jako osoba wsółpracująca, bo jeśli ja mam rację i jeśli jesteś już w 3 miesiącu to nici z twojego zasiłku chorobowego i macierzyńskiego. dotyczy to sytacji jeśli mąż prowadzi działalność jednoosobową. Może ty jednak jesteś zatrudniona w firmie prowadzonej w formie spółki z.o.o., bo wówczas pracodawcą nie jest twój mąż ale społka i wówczas możesz być zatrudniona jako zwykły pracownik, bo i twój mąż w ten sposób jest traktowany, i mam nadzieję że właśnie tak jest. Jeśli jest taka sytuacja to wówczas zakład pracy zapłaci ci za 31 dni i bedzie musiał ci zapłacić za 2 dni kolejnego zwolnienia i dopiero należy wysłać papiery do ZUS o zasiłek chorobowy(nawet jeśli to zwolnienie dostaniesz dopiero w marcu czy lipcu zakład pracy musi wyrównać ci jeszcze te dwa dni. Twoja księgowa będzie wiedziała jak to zrobić,aby to było dobrze pod względem papierkowym. Należy pamiętać, że to drugie zwolnienie musisz dostarczyć w ciągu siedmiu dni od daty wystawienia, bo inaczej ZUS będzie sobie potrącał odsetki za każdy dzień spoźnienia i dostaniesz mniej pieniążków. Więc jeśli twój mąż ma spółkę z o.o. lub akcyjną to przepraszam że cię postraszyłam. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa.zaspiewa Re: do Ewa Zaśpiewa 24.01.05, 15:49 uff ) ma spółkę z o.o. to wszystko przez to, że jestem niezorientowana. Ale dzięki serdeczne, teraz juz wiem więcej! Odpowiedz Link Zgłoś