Dodaj do ulubionych

SERCE W CIĄZY

27.01.05, 22:25

Obserwuj wątek
    • olkaaaa Re: SERCE W CIĄZY 27.01.05, 22:36
      wyobraż sobie zę ja też tak mam nie wiem czemu ale mam wrażenie czasami jakbym
      mocną kawe wypiła
    • malgosiek2 Re: SERCE W CIĄZY 28.01.05, 08:58
      Ukł.krążenia w czasie ciąży jest obciążony,a to dlatego,że wzrasta objętość
      minutowa,co powoduje przyspieszenie tętna,zwiększenie objętości wyrzutowej i
      pojawienie się szmerów związanych z przepływem krwi.
      Przyspieszenie akcji serca o ok. 20 uderzeń/min.,wzrost ciśnienia żylnego 3
      krotnie spowodowane uciskiem ciężarnej macicy,wzrasta przepływ krwi przez
      macicę oraz zwiększa się przemiana materii.
      Duszności w ostatnich miesiącach ciąży są wywołane naciskiem dna macicy na
      przeponę.Pozycja półsiedząca z podłoąeniem poduszek bardzo ułatwia
      oddychanie,umożliwia lepszy i dłuższy sen.
      A więc to co opisujecie to normalna reakcja Waszych organizmów na ciąże.Ciąża
      obciąża wszysktie układy w organiźmie-
      ukł.krążenia,ukł.moczowy,ukł.od dechowy,metabolizm,ukł.pokarmow y.Nie macie
      powodu do obaw pozdrawiam Gosia
      • pipsztok Re: SERCE W CIĄZY 30.01.05, 21:58
        Serdeczne dzieki za kompetentne podejscie do tematu i fachowe wyjasnienie
        kwestii nurtujacej wiele z nas.
        Asia i Dzidzia 34
        • malgosiek2 Re: SERCE W CIĄZY 30.01.05, 22:32
          Bardzo proszę i ewentualnie służę na przyszłośćsmile.Pozdrawiam Gosia
          • pipsztok Re: SERCE W CIĄZY 30.01.05, 22:37
            Na pewno chetnie skorzystam. Lubie takie konkretne, merytorycznie wartosciowe
            posty; w koncu, chyba w tym celu powstalo takie forum. Choc niektorzy niestety
            maja chyba inne zdanie na ten temat i zamiast wymieniac cenne info, pomagac
            sobie nawzajem, zwyczajnie kloca sie ze soba i (sorry)zasmiecaja forum nikomu
            niepotrzebnymi postami.
            Pozdrawiam Pa
            • malgosiek2 Re: SERCE W CIĄZY 30.01.05, 22:44
              Odbiegając trochę od tematu dlatego między innymi nie biorę udziału lub rzadko
              odpisuję na kontrowresyjne lub zaczepne wątki i jest mnie z tym dobrzesmile.Gosia
              • malgosiek2 Re: SERCE W CIĄZY 30.01.05, 22:51
                Aha mogę jeszcze dodać ciekawostkę,że pod koniec ciąży przez macicę przepływa w
                ciągu mninuty ok 600ml.krwi,a przez nerki ok.1200 ml.Gosia
    • majka.majka Re: SERCE W CIĄZY 28.01.05, 10:09
      Ja też tak mam. ale to dopiero początek ciąży. Na razie zaobserwowałam, że
      znacznie te objawy się nasilają po wypiciu herbaty (nie mówiąc już o kawie).
      Trochę mnie uspokoiłyście, ale w przyszłą sobotę idę do gina i mam nadzieję, że
      objawy się nie nasilą, to się go zapytam co i jak z tym secem.
      Pozdrawiam (9 tydz. się kończy)
    • geoewa Re: SERCE W CIĄZY 28.01.05, 12:12
      czesc!
      Wczoraj pytalam o to lekarza, powiedzial, ze jezeli to sie zdarza od czasu do
      czasu to nie ma obaw, ale jesli na stale puls utrzymuje sie na poziomie 110-120
      uderzen na minute to najlepiej wtedy zrobic jonogram, zeby sprawdzic poziom
      sodu, potasu itd. Tak wiec mysle, ze nie zawsze mozna to ignorowac bo to w koncu
      duze obciazenie dla serca...
      Pozdrawiam
      Ewa i Bobo 32tyg
    • sylka75 Re: SERCE W CIĄZY 30.01.05, 20:47
      Ja tez mam czesto takie "kolatanie serca". Pytalam o to mojej gin na ostatniej
      wizycie (12 tc) i powiedziala, ze to normalne. Spytala tylko, czy nie mam
      czasem nadczynnosci tarczycy. Wiec jesli masz lub mialas kiedys problemy z
      tarczyca to chyba potrzebne sa jakies dodatkowe badania.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka