olkaaaa Re: SERCE W CIĄZY 27.01.05, 22:36 wyobraż sobie zę ja też tak mam nie wiem czemu ale mam wrażenie czasami jakbym mocną kawe wypiła Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: SERCE W CIĄZY 28.01.05, 08:58 Ukł.krążenia w czasie ciąży jest obciążony,a to dlatego,że wzrasta objętość minutowa,co powoduje przyspieszenie tętna,zwiększenie objętości wyrzutowej i pojawienie się szmerów związanych z przepływem krwi. Przyspieszenie akcji serca o ok. 20 uderzeń/min.,wzrost ciśnienia żylnego 3 krotnie spowodowane uciskiem ciężarnej macicy,wzrasta przepływ krwi przez macicę oraz zwiększa się przemiana materii. Duszności w ostatnich miesiącach ciąży są wywołane naciskiem dna macicy na przeponę.Pozycja półsiedząca z podłoąeniem poduszek bardzo ułatwia oddychanie,umożliwia lepszy i dłuższy sen. A więc to co opisujecie to normalna reakcja Waszych organizmów na ciąże.Ciąża obciąża wszysktie układy w organiźmie- ukł.krążenia,ukł.moczowy,ukł.od dechowy,metabolizm,ukł.pokarmow y.Nie macie powodu do obaw pozdrawiam Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
pipsztok Re: SERCE W CIĄZY 30.01.05, 21:58 Serdeczne dzieki za kompetentne podejscie do tematu i fachowe wyjasnienie kwestii nurtujacej wiele z nas. Asia i Dzidzia 34 Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: SERCE W CIĄZY 30.01.05, 22:32 Bardzo proszę i ewentualnie służę na przyszłość.Pozdrawiam Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
pipsztok Re: SERCE W CIĄZY 30.01.05, 22:37 Na pewno chetnie skorzystam. Lubie takie konkretne, merytorycznie wartosciowe posty; w koncu, chyba w tym celu powstalo takie forum. Choc niektorzy niestety maja chyba inne zdanie na ten temat i zamiast wymieniac cenne info, pomagac sobie nawzajem, zwyczajnie kloca sie ze soba i (sorry)zasmiecaja forum nikomu niepotrzebnymi postami. Pozdrawiam Pa Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: SERCE W CIĄZY 30.01.05, 22:44 Odbiegając trochę od tematu dlatego między innymi nie biorę udziału lub rzadko odpisuję na kontrowresyjne lub zaczepne wątki i jest mnie z tym dobrze.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: SERCE W CIĄZY 30.01.05, 22:51 Aha mogę jeszcze dodać ciekawostkę,że pod koniec ciąży przez macicę przepływa w ciągu mninuty ok 600ml.krwi,a przez nerki ok.1200 ml.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
majka.majka Re: SERCE W CIĄZY 28.01.05, 10:09 Ja też tak mam. ale to dopiero początek ciąży. Na razie zaobserwowałam, że znacznie te objawy się nasilają po wypiciu herbaty (nie mówiąc już o kawie). Trochę mnie uspokoiłyście, ale w przyszłą sobotę idę do gina i mam nadzieję, że objawy się nie nasilą, to się go zapytam co i jak z tym secem. Pozdrawiam (9 tydz. się kończy) Odpowiedz Link Zgłoś
geoewa Re: SERCE W CIĄZY 28.01.05, 12:12 czesc! Wczoraj pytalam o to lekarza, powiedzial, ze jezeli to sie zdarza od czasu do czasu to nie ma obaw, ale jesli na stale puls utrzymuje sie na poziomie 110-120 uderzen na minute to najlepiej wtedy zrobic jonogram, zeby sprawdzic poziom sodu, potasu itd. Tak wiec mysle, ze nie zawsze mozna to ignorowac bo to w koncu duze obciazenie dla serca... Pozdrawiam Ewa i Bobo 32tyg Odpowiedz Link Zgłoś
sylka75 Re: SERCE W CIĄZY 30.01.05, 20:47 Ja tez mam czesto takie "kolatanie serca". Pytalam o to mojej gin na ostatniej wizycie (12 tc) i powiedziala, ze to normalne. Spytala tylko, czy nie mam czasem nadczynnosci tarczycy. Wiec jesli masz lub mialas kiedys problemy z tarczyca to chyba potrzebne sa jakies dodatkowe badania. Odpowiedz Link Zgłoś