Dodaj do ulubionych

Ile paczek pieluch i jaki rozmiar na początek?

01.02.05, 13:42
Ogladalam w sklepie Pampersy New Born pakowane po 44 szt. i nie wiem czy
wystarczy 1 opakowanie czy 2. Czy po zrobieniu kupki za kazdym razem zmienia
sie pieluszke, bo podobno te pampersy wchlaniaja tez rzadkie kupki.Ile
pieluszek schodzi srednio na dzien maluchowi?
Obserwuj wątek
    • wingus Re: Ile paczek pieluch i jaki rozmiar na początek 01.02.05, 13:59
      Witaj, nie wiem czy planujesz uzywac wylacznie pampersow. Powiem jak ja
      robilam. W dzien wylacznie pieluch tetrowe, dzidzia robi praktycznie za kazdym
      razem kupke! Musialam tych tetrowek miec najmniej 40 sztuk, zeby maz z praniem
      nadazyl. Pampersy, tak, ale tylko na noc, wtedy z reguly dzieci spia dluzej i
      lepiej sie czuja majac sucho. W dzien to nie mialo sensu bo zauwazylam, ze
      przynajmniej moja pociecha nie robila sobie nic z mokrej tetrowki czy kupki w
      niej umieszczonej. Znam wiele niemowlat, ktorym takze to nie przeszkadzalo.
      Jesli bedziesz uzywala tylko pampersow to na dzien pewnie min. 10 sztuk idzie.
      Ja teraz uzywam tylko pampersow, ale corcia ma 3 misiace i idzie mi na dobe
      (cala noc przesypia wiec nie przewijam) okolo 6 sztuk. No a wiadomo, noworodek
      czesciej robi kupki nic wieksze niemowle. mam ndzieje, zepomoglam. Pozdrawiam.
    • klubiale1 Re: Ile paczek pieluch i jaki rozmiar na początek 01.02.05, 14:03
      Ja używałam tylko jednorazowych pieluch. Na początku dziecko przewija się przed
      każdym karmieniem i jak zrobi kupkę, wychodzi ok 10szt pieluch na dobę. Owszem
      Pampersy dobrze chłoną rzadkie kupki, ale i tak dziecko trzeba przewijać
      często, bo skórka jest bardzo delikatna i może dojść do odparzeń.
      Na początek kup 1 paczkę Pampersów Newborn. Potem bedziesz mogła dokupić w
      szpitalnym sklepie lub ktoś Ci doniesie. Powody:
      - moze się okazać ,że dziecko ma uczulenie na daną firmę i trzeba bedzie kupić
      innej firmy
      - newborny są dość małe, więc jeśli dziecko urodzi się duże mogą nie starczyć
      na zbyt długo
      Dokładnie nie pamiętam, ale chyba Newbornów wyszło mi ok 5 paczek, potem
      przeszłam na 1. Synek urodził się z wymiarami 55cm i 3300g.
      pozdr
    • kulka50 forum NIEMOWLĘ 01.02.05, 14:24
      dziewczyny, w sprawie pieluch, czy ubranek radzę zadawać pytania na forum
      NIEMOWLĘ
      tam odpowiedzą mamy z włąsnego doświadczenia, a nie z teorii
      oczywiscie tu też odpowiadają mamy, ale w znacznie mniejszej ilości smile
      na NIEMOWLĘ byłokilka fajnych tematów, jakich błędów unikać przy zakupie
      ubranek, co kupować a czego nie, również jeśli chodzi o kosmetyki
      zapraszam
    • zzz12 Re: Ile paczek pieluch i jaki rozmiar na początek 01.02.05, 14:41
      Zalezy, jak duze bedzie Twoje dziecko. U mnie przy pierwszym dziecku (waga
      urodzeniowa 4kg) ledwo zdazylam zuzyc 2 sredniej wielkosci paczki pieluch 3-
      6kg, bo maly blyskawicznie z nich wyrosl. Kolejna moja pociecha zdazyla zuzyc
      bodajze 4 duze paczki pampersow 2-5kg. Warto zwrocic uwage, ze jesli na
      opakowaniu pisza, ze pieluchy sa dla dzieci np. do 6 kg wagi, to juz 5-
      kilogramowemu maluchowi bedzie w nich ciasno, itd (pieluchy 4-9 kg starczaja do
      8 kg dziecka). Najbezpieczniej kupic 1 paczke pieluch newborn, chyba ze wedlug
      usg okaze sie, ze dzidzius ma wazyc ok. 4kg, to wowczas lepiej od razu kupic
      pieluchy 3-6kg lub wrecz 4-9kg.
    • madziaru Re: Ile paczek pieluch i jaki rozmiar na początek 01.02.05, 15:54
      pierwsze pieluszki ktore kupilam to pampersy najmniejsze. po wyjsciu ze
      szpitala przeszlismy na pieluszki ktore sa dwa razy tansze i jest ich dwa razy
      wiecej. (tip realowski) polecam. polozne w szpitalu wszystko ci powiedza.
      dziennie idie ok 10 sztuk. czy li opakowanie 72 starcza na caly tydzien i
      kosztuje 27 zl. rozmiar od 4-9 kg
    • mamamartusi Re: Ile paczek pieluch i jaki rozmiar na początek 01.02.05, 20:47
      Mam pytanie: czy w polskich szpitalach nie ma jednorazowych pieluch? Nie ma
      sensu kupowac dwoch paczek, bo nie wiadomo,jak juz ktos wspomnial, jaki duzy
      dzidzius bedzie. Pampersy niby wchlaniaja kupke dziecka, ale tylko "wodnista"
      czesc. Reszta kupki zostaje, wiec tak czy siak, zawsze musisz zmienic jak jest
      kupka. Co do ilosci zuzywania, to jest roznie. Moja mala robila jeden raz kupke
      w ciagu dnia, wiec schodzilo mi cztery lub piec sztuk plus jedna na noc. Zalezy
      od malucha.
      Pozdrawiam
    • fey Re: Ile paczek pieluch i jaki rozmiar na początek 01.02.05, 21:57
      Ja kupiłam na początek paczkę Pampersów Newborn. Do szpitala wzięłam połowę. A
      moje cudo iurodziło się 4620 i prawie nie mieściło się w te pieluszki, więc po
      powrocie do domu i tak używaliśmy większych. Także moja rada - na początek 1
      paczkę, potem wyślesz kogoś po nową paczkę takich samych albo innych. A w
      szpitalach generalnie i tak dają.
      Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka