mania25 05.02.05, 11:26 lekarka przepisala mi furagine...niewiem czy zazywac bo jeszcze nie skonczylam 3 miesiaca a ulotka informuje ze nie wolno trego zazywac w i trymestrze.Mam pytanie ktos zazywal???pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nupik Re: furagina??? 05.02.05, 11:40 ja zazywalam, wlasnie w pierwszym trymestrze, jesli nie ufasz swojej lekarce to ja zmien czym predzej, bo to nie ma sensu, skoro przpisala to znaczy trzeba brac. zakazenie drog moczowych jest bardzo niebezpieczne prezz cala ciaze nie mowiac juz o pierwszym trymestrze. Ja probowalam uroseptu , wszytskich innych srodkow, analizy dalej byly zle wiec wzielam furagin i jestem przekonana ze zapobieglam dalszym komplikacjom. Zakazenie jest duzo bardzioej niebezpieczne niz jakiekolwiek leki!!!!!!!pamietaj o tym, jeszcze moze sie zdarzyc ze dostaniesz antybiotyk, nie moge czytac jak dziewczynom przepisali a one sa madrzejsze od lekarzy i nie bira. Nie chce cie straszyc ale jedna z nas , lilkaa poronila wlasnie dlatego ze nie wyleczyla zapalenia drog moczowych , nie wziela lekow i stracila dziecko, blagala potem na forum zeby pod zadnym pozorem nie zrobic takiej glupoty jak ona. To juz informacja z pierwszej reki wiec mocno sie zastanow. pozdrawiam (dodam ze wyleczylam zakazenie, jestem w 31tygodniu i nosze zdrowego synka w brzuchu) aga Odpowiedz Link Zgłoś
roxanne1 Re: furagina??? 05.02.05, 13:16 ja biore na zakarzenie bakteryjne drog moczowych.zaczelam wlasnie 19 tc.wczesniej byly globulki,i inne tabletki ale nie pomogly!!! a!!! nie wiem jak inne ale ja po tych antybiotykach(tzn w czasie ich brania) mialam i mam pomaranczowe siuski...tabletki maja taki kolor i sa wydalane z moczem... wszystko bedzie dobrze!!! zaufaj awojej gince.moja mi mowi ze mam sie nie denerwowac a opna jest od tego zeby cos zaradzic na te paskudztwa... pozdrawiam aga Odpowiedz Link Zgłoś
beata1232 Re: furagina??? 05.02.05, 14:19 Ja tez bralam ten lek na 2 razy, pierwszy raz w 12 tygodniu - ale mialam po tym straszne mdlosci i wymioty, tak ze nie bylam w stanie skonczyc leczenia i bakterie zostaly. Drugi raz tydzien temu, jedno opakowanie - w tym tygodniu ide na badania zobaczyc, czy tym razem pomoglo. Odpowiedz Link Zgłoś
agnes721 Re: furagina??? 09.02.05, 20:29 Radzę brać.Zakażenie dróg moczowych może być groźne dla dziecka przy porodzie. Moja córka dostała zkażenia przy porodzie i w pierwszej dobie życia musiała być leczona antybiotykiem. Radzę dokładnie się wyleczyć i powtarzać badanie moczu. Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynka_bez_zapalek Re: furagina??? 09.02.05, 20:44 ja dostałam furagin do brania 3 razy dziennie po 2 tabletki bo mam białko w moczu i lekarka mi kazała brać ... jestem w 18t i mam nadzieje pozbyć się tego choć żadnych zewnetrznych dolegliwości nie mam przy tym ... Odpowiedz Link Zgłoś
rybalon1 Re: furagina??? 09.02.05, 20:48 lepiej weż , my tez musielismy zostac 7 dni w szpitalu z malym bo mial infekcję podobno przez to ze mialam bakterie w moczu jak byłam w ciązy pojawiały sie i znikały na poczatku brała ten ziołowy lek urosept chyba a potem furagin ale to chyba juz 6 m-c był albo 7 , maly po urodzeniu miał podwyzszony wynik CRP i dostawal 7 dni antybiotyk ale na szczęście potem wszystko wróciło do normy Odpowiedz Link Zgłoś
viola_27 Re: furagina??? 10.02.05, 09:53 Ja też brałam w 9 tygodniu ciąży, na jakiś czas ten lek mi pomógł, ale niestety teraaz znowu muszę brać (16 tydzień). No cóż mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze, o ile wiem to ciąża przebiega prawidłowo. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_lukaszka Re: furagina??? 10.02.05, 10:17 Bierz furagin. Ja brałam trzy razy w pierwszym trymestrze. Teraz jestem już w 28 tygodniu i wygląda na to, że mam w brzuszku zdrowego chłopaka. Zakażenie dróg moczowych jest bardzo groźne i grozi poronieniem. Mój kolega jest lekarzem i przeczytał mi opis działania furaginu: ten lek jest prawie w 100% wydalany z moczem i na tym polega jego działanie, więc ilość przenikająca przez łożysko do dziecka jest znikoma. Oczywiście lepiej w I trymestrze nie brać żadnych leków, w ulotce producenci piszą, żeby nie brać na początku ciąży bo w ten sposób unikają ewentualnych spraw o odszkodowanie. Furagin jest dużo bezpieczniejszy od antybiotyków. życzę zdrówka mama łukaszka i brzuszka Odpowiedz Link Zgłoś
ariadna10 Re: furagina??? 10.02.05, 12:55 Miałam podobny dylemat...Lekarz prowadzący przepisał mi furagine a byłam wówczas w ostatnim tygodniu pierwszego trymestu (zostały jakies 3 dni). Zdecydowałam się brać urosept ktory rowniez mialam przepisany no i wspierałam się "domowymi metodami": sok żurawinowy; mandarynki; duzo wody z cytryną - generalnie witaminki C ...no i przede wszystkim od razu powtórzyłam badania ogólne moczu (często gorsze wyniki badań są spowodowane mylnym obrazem analizy próbki moczu - przed podbraniem probki dokladnie sie umyj i wytrzyj najlepiej recznikiem jednorazowym albo czystym recznikiem. Zanim aczniesz siusiac lekko rozsun palcami wargi stromowe. Do buteleczki zbierz srodkowy strumien moczu). U mnie szybko wykonane kolejne badanie dało ogromną poprawę wyników - ostatecznie nie brałam furaginu; dokonczylam urosept i do dzis nie rozstaje sie z woda i sokiem zurawinowym (oczywiscie jesli zle wyniki by sie powtorzyly nalezy wziac furagine i stosować ją wg. zalecen lekarki uzupełniając ww. "metodami domowymi"). Nie martw się, wiele kobiet ma podobne problemy z bakteriami, które są często powtarzajaca sie przypadloscia w ciazy. Poza tym nie jest krytycznym momentem decyzja ktore leki wziac (bo wziac warto i trzeba) - krytyczna moze być dopiero sytuacja gdy żadne z nich nie pomogą. Głowa do góry i powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś