Dodaj do ulubionych

Kiedy KTG?? Ważne

09.02.05, 11:02
własnie zaczełam 39 tyc ciązy termin mam na 23 lutego i dopiero tego dnia
lekarz kazał mi się stawić na Ktg w szpitalu czy wy tez tak miałyście czy
może powinnam isc wczesniej?? ten czas jest pełen niecierpliwosci i niepokoju
już nie moge się doczekać, a z drugiej strony nie chciałabym wyjsc na jakąś z
cierpliwioną, powiedzcie jak to było z wami
dzieki
Obserwuj wątek
    • mynia0 Re: Kiedy KTG?? Ważne 09.02.05, 11:09
      ktg nie jest rutynowym badaniem. zdarza się, że jest robione dopieo podczas
      porodu. ja akurat miałam od 38 tyg. co kilka dni.
      • illka1 Re: Kiedy KTG?? Ważne 09.02.05, 11:18
        Czy mogłybyście mi dokładnie okreslić co to jest badanie KTG?Dziękuję!
        • mynia0 Re: Kiedy KTG?? Ważne 09.02.05, 11:25
          proszę bardzo - ktg rejestruje czynność serca dziecka i czynność skurczową
          macicy / czasem są widoczne skurcze, których się nie czuje/. samo badanie
          wygląda tak:

kładziesz się na łóżku / zwykle na plecach, można też na boku/, przypinają Ci
          pasami 2 czujniki na brzuchu - jeden z nich w okolicach serca dziecka -
          ślicznie słychać tętno - jest bardzo szybkie! do ręki dostajesz takie cudo do
          przyciskania w momencie, gdy czujesz rucy dziecka. wszystko trwa ok 20 minut,
          jest dokładnie rejestrowane na wykresie, który wychodzi z urządzenia. na górze
          wykresu jest tętno / norma 120/160/, na dole - czynność macicy.regularne,
          wysokie górki - to skurcze.
    • eva78 Re: Kiedy KTG?? Ważne 09.02.05, 11:26
      hej
      Ja mam termin na 25 II i byłam już 2 razy na ktg. Lekarz zalecił mi to badanie do robienia co 2-3 dni, ponieważ z usg wyszło, że urodzę dosyć duże dziecko w stosunku do mojej sylwetki. Mój gin z doświadczenia wie, że często pod koniec ciąży w takich przypadkach może zdarzać się ucisk dziecka na pepowinę i przebiegające w niej tętnice. Co nie znaczy, że u mnie tak bedzie. Tak więc chodzę profilaktycznie.
      Możesz chodzić na ktg, za każdym razem, gdy tylko uznasz, że to konieczne- gdy coś cię niepokoi. Jeśli uznasz, że dziecko słabo się rusza, zaobserwujesz częste skurcze macicy- spokojnie możesz iść do szpitala na ktg. Nikt tego nie będzie komentował. Ty możesz mieć jakieś przeczucia a ktg po to w szpitalu stoi, żeby je potwierdzić albo nie. Przecież możesz zacząć rodzić wcześniej, bo już masz ciążę donoszoną ( przed terminem rodzi się 30% dzieci) smile)
      Pozdrawiam
      Ewa
    • sonnya Re: Kiedy KTG?? Ważne 09.02.05, 11:33
      ja tez dostalam zalecenie, ze o ile nic wczesniej mnie szczegolnie nie
      zaniepokoi, pierwsze KTG spokojnie mam odbyc w dzien terminu porodu! u mnie to
      25 luty, wiec do tego czasu zdaje sie na swoja intuicje no i malucha, ktory
      dokopuje mi zdrowo...!
      jesli jednak cos zbudzi moje obawy, polece do szpitala, bo tak jak ktos juz
      slusznie zauwazyl, po to tam jest! smile
      pozdrawiam i zycze swietnych wynikow, wykresow i gorek!
    • aaala1 Re: Kiedy KTG?? Ważne 09.02.05, 12:23
      Ja mam termin 25 II i też wybieram sie na KTG dopiero w tym dniu. Chyba, że coś
      mnie wcześniej zaniepokoi, to rzecz jasna pojadę wcześniej.
      Pozdrawiam
      • andzia7777 Re: Kiedy KTG?? Ważne 09.02.05, 13:17
        a od kiedy czułyście ruchy dziecka, ale takie już silne, ja jestem teraz tak
        28,5 tyg ciązy i wydaje mi się, ze dziecko słabo kopie, czy w tych tygodniach
        to jest jeszcze normalne, czy już dodtawałyście mocne kopniaki.
        • aaala1 Re: Kiedy KTG?? Ważne 09.02.05, 13:27
          Wiesz andzia7777 to chyba indywidualna sprawa każdego dziecka. Moja mała tak
          około 30tygodnia już mniej kopała a bardziej się wypinała i wyciągała. Jak
          martwisz się że za mało dziecko ruchliwe to skontaktuj się z lekarzem, niech
          posłucha tętna dziecka. Może też Twoje dziecko ma ciche dni. Czasami moje też
          siedzi cicho 3 dni, czasami się odezwie małym kopniaczkiem a za chwile szaleje.
    • pulpcik Re: Kiedy KTG?? Ważne 09.02.05, 21:36
      pierwsze miałam pod koniec 38 tc, drugie tydzien później. na kolejne wybieram
      się pod koniec tego tygodnia - o ile nie urodze do tej pory smile
      • brzoskwinka1977 Re: Kiedy KTG?? Ważne 10.02.05, 01:44
        Ja wybralam sie sama w 35tyg poniewaz nie moglam sie doczekac a poza tym
        umieralam z niepokoju poniewaz jestem panikarawink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka