10.02.05, 10:05
Co sadzicie o tych witaminach? czytałam ostatnio wątek, w którymś ktoś źle
wypowiadał się o nich. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi!
Obserwuj wątek
    • g.marczuk Re: Materna 10.02.05, 10:12
      ja polecam, używałam w czasie ciąży. są dobre, jak inne tupu prenatal czy
      feminal, różnia sie chyba tylko ceną. ale uważaj z zażywaniem, wystarczy w
      pierwszym trymestrze, a potem najwyzej po pół tabletki. Po tych wszystkich
      witaminach dzieci rodzą sie duże i silne, ja urodziłam klocasmile. To dobrze, ale
      przecież naturalne odżywianie też jest dobre.
      • illka1 Re: Materna 10.02.05, 10:17
        To rzeczywiście mogłoby mieć wpływ? zazywanie witamin na wielkość dziecka??????
        • gosia152 Re: Materna 10.02.05, 10:21
          u mnie nie miał żadnego, jadłam maternę od czwartego miesiąca ( z tego co wiem
          w pierwszym trymestrze nie je się witamin poza folikiem) Niunia ważyła 3050g
    • zorza28 Re: Materna 10.02.05, 10:20
      Wg mnie witaminy jak każde inne dla ciężarnych tylko trochę trudno je połknąć.
      Ja brałam maternę od mniej więcej 4 miesiąca do końca ciąży po jednej tabletce
      dziennie. Córeczka urodziła się z wagą 2950g. Nie wiem skąd to przekonanie, że
      po witaminach rodzą się duże dzieci.
      • luna333 Re: Materna 10.02.05, 10:26
        najlepiej będzie jak spytasz swojego lekarza -jakie Ci poleca bo tu spotkasz
        się z opinią że po maternie rodzą się duże dzieci, że ma największą dawkę
        witamin z preparatów dostępnych itp. opinii tyle ile kobiet smile mi gin poleciła
        feminatal - cena mi pasuje (około 35zł za 60 tabletek) więc go biorę - gdyby
        poleciła maternę pewnie brałabym maternę - chociaż ja ważyłam 4100 i wolałabym
        żeby moje dzidzi było jednak troszkę lżejsze smile
      • 7venezia Re: Materna 10.02.05, 10:29
        Materna jest b.dobra. Ja bralam materne juz miesiac przed plananym zajciem w
        ciaze i biore przez caly czas a to juz nas 5 miesiac smile Skladniki sa tak
        dobrane, zeby dostarczyc dzidziusiowi i Tobie niezbednych witamin, reszta jest
        wydalana (da sie to poczuc - siusiu pachnie bardziej intensywnie, zreszta
        wszystko jest opisane w ulotce). J apolecam, moje kolezanki ktore tez jadly
        Materne przez cala ciaze urdzily dzieci z "normalna" waga urodzeniowa czyli ok
        3500. Ale rownie dobre sa feminatal i prenatal, choc gdzies czytalam, ze w
        Matrenie skladniki sa dobrane najbardziej optymalnie.
        pozdrawiam!
    • e-myszka Re: Materna 10.02.05, 10:44
      A słyszałyscie powiedzenie, ze po Maternie urodzisz Mann-a? Ale to bzdury, ja
      tez bralam od 4 m-ca i urodzilam coreczke wg mnie akurat 3700 i 56 cm.
      • illka1 Re: Materna 10.02.05, 14:15
        Właśnie tak słyszałam i bardzo się zdiwiłam bo słyszałam że te witaminy są
        najlepsze!!!!
    • iks_75 Re: Materna 10.02.05, 18:04
      Ja biorę Maternę od 4 m-ca po 1 tabletce dziennie. Moja siostra jest
      farmaceutką i powiedziała mi, że jest to najlepszy zestaw witamin dla kobiet w
      ciąży, ponieważ zawiera najwięcej witamin (czy coś w tym stylu).

Lekarze polecają różne zestawy, np mój lekarz ma fartuch z napisem Elevit i
      polecał mi ten zestaw (nie sądzę, aby był to zbieg okoliczności). Ja jednak
      kupiłam maternę i wcale się na mnie za to nie obraził.

Fakt, materna jest droga, za 100 tabletek zapłaciłam coś koło 70 zł i jest to
      chyba więcej niż inne zestawy witaminowe.
    • elasie Re: Materna 10.02.05, 20:27
      Ja brałam Maternę od początku ciąży i urodziłam chłopczyka 2650g. To raczej nie
      kolos. Dlatego uważam, że przepłacałam i teraz w obecnej ciązy od II trymestru
      będę zażywała coś tańszego.
      Pozdrawiam!
      elasie
    • gagunia Re: Materna 10.02.05, 20:30
      jadlam po 1 tabletce chyba do konca ciazy i dziecko urodzilam duze 4470. na
      porodowce polozne komentowaly, ze to przez witaminy dzieci sa takie duze. moim
      zdaniem jednak dziecko odziedziczylo wage po tacie, ktory wazyl 4370.
    • ania28.1 Re: Materna 10.02.05, 21:15
      wszystkie witaminy dla kobiet w ciazy i karmiacych musza spelniac okreslone
      standarty takze jak mozna sie zle na ich temat wypowiadac? jedyny ich minus to
      ze sa drogie w porownaniu z innymi. Ja przelecialam na nich cala ciaze i moje
      zdanie jest takie- ze sa to po prostu witaminy...smile
      • ada111 Re: Materna 11.02.05, 16:14
        materna zawiera podobno jod-który inne preparaty nie zawsze zawieraja,więc jest
        polecena
    • maallinka Re: Materna 11.02.05, 16:39
      Drogie Mamy! A czy zauwazylyscie zaleznosc miedzy waga urodzeniowa Waszych
      pociech a Wasza waga urodzeniowa lub Waszych mezow? Po Maternie rodza sie jak
      widac dzieci bardzo male i bardzo duze - to podobnie jak bez zazywania zadnych
      witamin. Moim zdaniem wage urodzeniow w pewnym stopniu sie dziedziczy, ja
      urodzilam sie duza i moja coreczka rowniez(4 kg). Natomiast moja znajoma
      urodzila coreczke z waga 2800g czyli z identyczną wagą z jaką sama sie urodziła.
      Myśle ze to ma wieksze znaczenie niz rodzaj witamin jakie zazywamy.
      A o Maternie moge na pewno powiedziec 1 dobra rzecz: Jak zaczelam ja zazywac w
      5 mies ciązy mialam juz pewne dolegliwosci np bolaly mnie zęby, zaczely krwawic
      dziasla itp. Jak tylko zaczelam brac te witaminy wszystkie dolegliwosci minely
      i do konca ciązy mialam doskonale wyniki krwi i czulam sie rewelacyjnie!
      Więc polecam
    • aga_a Re: Materna 11.02.05, 18:59
      Ja biorę Maternę od 3 miesiąca i moja niunia w 36 t.c. ważyła tylko około 2400.
      Nie zanosi się na duże dziecko.I gin. powiedziała żeby je przyjmować aż
      przestanę karmić piersią.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka