illka1 10.02.05, 10:05 Co sadzicie o tych witaminach? czytałam ostatnio wątek, w którymś ktoś źle wypowiadał się o nich. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
g.marczuk Re: Materna 10.02.05, 10:12 ja polecam, używałam w czasie ciąży. są dobre, jak inne tupu prenatal czy feminal, różnia sie chyba tylko ceną. ale uważaj z zażywaniem, wystarczy w pierwszym trymestrze, a potem najwyzej po pół tabletki. Po tych wszystkich witaminach dzieci rodzą sie duże i silne, ja urodziłam kloca. To dobrze, ale przecież naturalne odżywianie też jest dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
illka1 Re: Materna 10.02.05, 10:17 To rzeczywiście mogłoby mieć wpływ? zazywanie witamin na wielkość dziecka?????? Odpowiedz Link Zgłoś
gosia152 Re: Materna 10.02.05, 10:21 u mnie nie miał żadnego, jadłam maternę od czwartego miesiąca ( z tego co wiem w pierwszym trymestrze nie je się witamin poza folikiem) Niunia ważyła 3050g Odpowiedz Link Zgłoś
zorza28 Re: Materna 10.02.05, 10:20 Wg mnie witaminy jak każde inne dla ciężarnych tylko trochę trudno je połknąć. Ja brałam maternę od mniej więcej 4 miesiąca do końca ciąży po jednej tabletce dziennie. Córeczka urodziła się z wagą 2950g. Nie wiem skąd to przekonanie, że po witaminach rodzą się duże dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: Materna 10.02.05, 10:26 najlepiej będzie jak spytasz swojego lekarza -jakie Ci poleca bo tu spotkasz się z opinią że po maternie rodzą się duże dzieci, że ma największą dawkę witamin z preparatów dostępnych itp. opinii tyle ile kobiet mi gin poleciła feminatal - cena mi pasuje (około 35zł za 60 tabletek) więc go biorę - gdyby poleciła maternę pewnie brałabym maternę - chociaż ja ważyłam 4100 i wolałabym żeby moje dzidzi było jednak troszkę lżejsze Odpowiedz Link Zgłoś
7venezia Re: Materna 10.02.05, 10:29 Materna jest b.dobra. Ja bralam materne juz miesiac przed plananym zajciem w ciaze i biore przez caly czas a to juz nas 5 miesiac Skladniki sa tak dobrane, zeby dostarczyc dzidziusiowi i Tobie niezbednych witamin, reszta jest wydalana (da sie to poczuc - siusiu pachnie bardziej intensywnie, zreszta wszystko jest opisane w ulotce). J apolecam, moje kolezanki ktore tez jadly Materne przez cala ciaze urdzily dzieci z "normalna" waga urodzeniowa czyli ok 3500. Ale rownie dobre sa feminatal i prenatal, choc gdzies czytalam, ze w Matrenie skladniki sa dobrane najbardziej optymalnie. pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
e-myszka Re: Materna 10.02.05, 10:44 A słyszałyscie powiedzenie, ze po Maternie urodzisz Mann-a? Ale to bzdury, ja tez bralam od 4 m-ca i urodzilam coreczke wg mnie akurat 3700 i 56 cm. Odpowiedz Link Zgłoś
illka1 Re: Materna 10.02.05, 14:15 Właśnie tak słyszałam i bardzo się zdiwiłam bo słyszałam że te witaminy są najlepsze!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
iks_75 Re: Materna 10.02.05, 18:04 Ja biorę Maternę od 4 m-ca po 1 tabletce dziennie. Moja siostra jest farmaceutką i powiedziała mi, że jest to najlepszy zestaw witamin dla kobiet w ciąży, ponieważ zawiera najwięcej witamin (czy coś w tym stylu). Lekarze polecają różne zestawy, np mój lekarz ma fartuch z napisem Elevit i polecał mi ten zestaw (nie sądzę, aby był to zbieg okoliczności). Ja jednak kupiłam maternę i wcale się na mnie za to nie obraził. Fakt, materna jest droga, za 100 tabletek zapłaciłam coś koło 70 zł i jest to chyba więcej niż inne zestawy witaminowe. Odpowiedz Link Zgłoś
elasie Re: Materna 10.02.05, 20:27 Ja brałam Maternę od początku ciąży i urodziłam chłopczyka 2650g. To raczej nie kolos. Dlatego uważam, że przepłacałam i teraz w obecnej ciązy od II trymestru będę zażywała coś tańszego. Pozdrawiam! elasie Odpowiedz Link Zgłoś
gagunia Re: Materna 10.02.05, 20:30 jadlam po 1 tabletce chyba do konca ciazy i dziecko urodzilam duze 4470. na porodowce polozne komentowaly, ze to przez witaminy dzieci sa takie duze. moim zdaniem jednak dziecko odziedziczylo wage po tacie, ktory wazyl 4370. Odpowiedz Link Zgłoś
ania28.1 Re: Materna 10.02.05, 21:15 wszystkie witaminy dla kobiet w ciazy i karmiacych musza spelniac okreslone standarty takze jak mozna sie zle na ich temat wypowiadac? jedyny ich minus to ze sa drogie w porownaniu z innymi. Ja przelecialam na nich cala ciaze i moje zdanie jest takie- ze sa to po prostu witaminy... Odpowiedz Link Zgłoś
ada111 Re: Materna 11.02.05, 16:14 materna zawiera podobno jod-który inne preparaty nie zawsze zawieraja,więc jest polecena Odpowiedz Link Zgłoś
maallinka Re: Materna 11.02.05, 16:39 Drogie Mamy! A czy zauwazylyscie zaleznosc miedzy waga urodzeniowa Waszych pociech a Wasza waga urodzeniowa lub Waszych mezow? Po Maternie rodza sie jak widac dzieci bardzo male i bardzo duze - to podobnie jak bez zazywania zadnych witamin. Moim zdaniem wage urodzeniow w pewnym stopniu sie dziedziczy, ja urodzilam sie duza i moja coreczka rowniez(4 kg). Natomiast moja znajoma urodzila coreczke z waga 2800g czyli z identyczną wagą z jaką sama sie urodziła. Myśle ze to ma wieksze znaczenie niz rodzaj witamin jakie zazywamy. A o Maternie moge na pewno powiedziec 1 dobra rzecz: Jak zaczelam ja zazywac w 5 mies ciązy mialam juz pewne dolegliwosci np bolaly mnie zęby, zaczely krwawic dziasla itp. Jak tylko zaczelam brac te witaminy wszystkie dolegliwosci minely i do konca ciązy mialam doskonale wyniki krwi i czulam sie rewelacyjnie! Więc polecam Odpowiedz Link Zgłoś
aga_a Re: Materna 11.02.05, 18:59 Ja biorę Maternę od 3 miesiąca i moja niunia w 36 t.c. ważyła tylko około 2400. Nie zanosi się na duże dziecko.I gin. powiedziała żeby je przyjmować aż przestanę karmić piersią. Odpowiedz Link Zgłoś