ellap Re: badanie dna oka i siatkówki - kiedy najlepie 16.02.05, 14:32 Jak robiłam badanie w 30 tygodniu okulistka powiedziała że najlepiej jak w nawcześniejszej ciąży. Potem oczywiście też można ale wynik jest mniej miarodajny, bo wszystkie tkanki pod wpływem hormonów przygotowujących do porodu troche ulegają zmianie. Pozdrawiam Ela Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna.k13 Re: badanie dna oka i siatkówki - kiedy najlepie 16.02.05, 14:38 ja juz jestem w około 20 tygodnia czy juz iść do okulisty. Wizyte u lekarza mam dopiero za 2 tygodnie - wstepnie mi mówił że powinnam to zrobic około 20 tygodnia. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: badanie dna oka i siatkówki - kiedy najlepie 16.02.05, 14:39 Ja mam to zrobic po 28 tyg. Juz zarezerwowałam sobie wizyte bo na NFZ troche sie czeka. Odpowiedz Link Zgłoś
kluseczka74 Re: badanie dna oka i siatkówki - kiedy najlepie 16.02.05, 15:07 Witaj Mam dużą wadę wzroku -10,5 w obu oczach. Mój ginekolog wiedząc o tym polecił mi iśc na te badania okolo 20 tc. I wybrać dobrego specjalistę. Kogoś kto naprawdę się na tym zna. W Warszawie mogę Ci polecić. Dziś kończę 40tc i szykuje się do naturalnego porodu. Powodzenia Kluseczka i CZłowieczek Odpowiedz Link Zgłoś
agusia.19 Re: badanie dna oka i siatkówki - kiedy najlepie 16.02.05, 15:13 Witaj,jak to rodzisz naturalnie???Z tego co mi powiedzial okulista to od 5 juz robia cesarke!!! Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna.k13 Re: badanie dna oka i siatkówki - kiedy najlepie 16.02.05, 15:21 jesli mozesz to podaj mi namiary, ten lekarz to przyjmuje prywatnie czy państwowo? Odpowiedz Link Zgłoś
kaarmelka Do Kluseczki74 16.02.05, 15:23 Ja mam -7,5 w obu oczach i chciałabym rodzić naturalnie, ale to zalezy od siatkówki. Poproszę o namiary na tego okulistę w Warszawie, może być na priva: kaarmelka@gazeta.pl Teraz jestem w 17tc, a mówicie, że najlepiej ok 20tc robic te badania? Odpowiedz Link Zgłoś
lilian_ka Re: Do Kluseczki74 16.02.05, 15:36 Ja tez poproszę o namiary do tego lekarza w W-wie Kluseczko, podaj tutaj, bo chyba jest wiecej zainteresowanych. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
daniaa Re: badanie dna oka i siatkówki - kiedy najlepie 16.02.05, 16:00 No a mój lekrz powiedział mi, że do okulisty to mam iść dopiero po 30tc!!! Wydawało mi się późno, no ale... A teraz już 32tc a ja jeszcze nie dotarłam, bo jestem przeziębiona... Dobrze, że czytam to forum... Czy mogłabym i ja prosić o namiary na dobrego okulistę w W-wie, bo nie chcę iść w ciemno... annad@poczta.onet.pl Pozdrawiam daniaa Odpowiedz Link Zgłoś
annawk Re: badanie dna oka i siatkówki - kiedy najlepie 16.02.05, 16:13 a to zdziwiły mnie Wasze opinie bo ja chodzę w w-wie do jednego z najlepszych profesorów z okulistyki i na początku mojej ciąży powiedział że siatkówkę będziemy badać dopiero w 9 miesiącu bo podczas całej ciąży jeszcze wiele może się zmienić.Dodam tylko że mam -6 i -6.5 i niestety już wiem że w ciąży moja wada się pogłębiła bo znów gorzej widzę. wizytę mam za 2 tygodnie - więc wtedy dopiero dowiem się co dalej z moimi oczami. pozdrawiam Ania34tc Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna.k13 Re: badanie dna oka i siatkówki - kiedy najlepie 16.02.05, 16:21 w którym miesiącu nastapiło i czy chodzisz do pracy? bo ja cały czas chodze i siedze przy komputerze, ale nie za długo Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna.k13 Re: badanie dna oka i siatkówki - kiedy najlepie 16.02.05, 16:23 miałam na mysli w którym miesiącu nastapiło pogorszenie Odpowiedz Link Zgłoś
kluseczka74 Re: badanie dna oka i siatkówki - kiedy najlepie 16.02.05, 16:52 Hej Opinie o tej pani dr znalazłam właśnie na forum. O tym czy będzie cesarka nie, decyduje nie wada wzroku lecz stan siatkówki. Mój pomimo sporej wady nie wzbudzal obaw. Po bardzo dokładnym badaniu z atropiną ( radze z własnego doświadczenia idzcie z kimś kto was potem odwiezie do domu i zajmie się wami a wrazie słonecznego nie koniecznie ciemne okulary) pani dr stwierdziła, ze nie poród moze być problemem ale późniejsze noszenie ,, Klocuszka". Mój lekarz po obejrzeniu adnotacji w karcie ciąży potwierdził , że to dobry specjalista. Już podaję : dr. Iwona ŚWITKA - WIĘCŁAWSKA. Przyjmuje na ul Oczki ( chyba 6) w przychodni chorób oczu. Niestety prywatnie. Cieszy się dużym powodzeniem bo trzeba do niej czekać. Niestety telefon gdzies ,, zadziałam" ale to jest na Oczki bliżej Alej Niepodległości ( jednokierunkowa). Z całego serca polecam, fachowa i bardzo sympatyczna. A co do tego kiedy badać to samo usłyszałam od okulisty jak mu powiedziałam,że zamierzam zajść w ciążę to mi powiedział: ,,świetnie akurat za 6 miesięcy powinienem Pania zobaczyć ponownie czyli około 5 miesiąca ciaży." Pozdrowienia i powodzenia. Kluseczka i Cżłowieczek Odpowiedz Link Zgłoś
kaarmelka Re: badanie dna oka i siatkówki - kiedy najlepie 18.02.05, 00:14 W poprzedniej ciąży też badałam wzrok na Oczki (też atropina, etc.), ale trochę za późno, bo pod koniec ciąży. Nie pamiętam nazwiska lekarki, ale chyba nie ta. Odpowiedz Link Zgłoś
lukasz.sulkowski Re: badanie dna oka i siatkówki - kiedy najlepie 27.01.21, 16:17 Proszę w ciąży unikać tego badania, jeśli już jest to koniecznę to proszę zadbać aby przyjąć podczas badania najniższą możliwą dawkę kropel Tropicamid - mianowicie 1 kroplę o stężeniu 0,5%, maksymalnie 1 kropla o stężeniu 1%. Przy podawaniu proszę dociskać kanalik łzowy przez około 5min. Znajdują się one w miejscu "nosków" okularów. Odpowiedz Link Zgłoś