Dodaj do ulubionych

badanie dna oka i siatkówki - kiedy najlepiej

16.02.05, 14:26
Obserwuj wątek
    • ellap Re: badanie dna oka i siatkówki - kiedy najlepie 16.02.05, 14:32
      Jak robiłam badanie w 30 tygodniu okulistka powiedziała że najlepiej jak w
      nawcześniejszej ciąży. Potem oczywiście też można ale wynik jest mniej
      miarodajny, bo wszystkie tkanki pod wpływem hormonów przygotowujących do porodu
      troche ulegają zmianie.
      Pozdrawiam
      Ela
      • katarzyna.k13 Re: badanie dna oka i siatkówki - kiedy najlepie 16.02.05, 14:38
        ja juz jestem w około 20 tygodnia czy juz iść do okulisty. Wizyte u lekarza mam
        dopiero za 2 tygodnie - wstepnie mi mówił że powinnam to zrobic około 20
        tygodnia.
        • przeciwcialo Re: badanie dna oka i siatkówki - kiedy najlepie 16.02.05, 14:39
          Ja mam to zrobic po 28 tyg. Juz zarezerwowałam sobie wizyte bo na NFZ troche
          sie czeka.
    • kluseczka74 Re: badanie dna oka i siatkówki - kiedy najlepie 16.02.05, 15:07
      Witaj
      Mam dużą wadę wzroku -10,5 w obu oczach. Mój ginekolog wiedząc o tym polecił mi
      iśc na te badania okolo 20 tc. I wybrać dobrego specjalistę. Kogoś kto naprawdę
      się na tym zna. W Warszawie mogę Ci polecić. Dziś kończę 40tc i szykuje się do
      naturalnego porodu.
      Powodzenia
      Kluseczka i CZłowieczek
      • agusia.19 Re: badanie dna oka i siatkówki - kiedy najlepie 16.02.05, 15:13
        Witaj,jak to rodzisz naturalnie???Z tego co mi powiedzial okulista to od 5 juz
        robia cesarke!!!
      • katarzyna.k13 Re: badanie dna oka i siatkówki - kiedy najlepie 16.02.05, 15:21
        jesli mozesz to podaj mi namiary, ten lekarz to przyjmuje prywatnie czy
        państwowo?
      • kaarmelka Do Kluseczki74 16.02.05, 15:23
        Ja mam -7,5 w obu oczach i chciałabym rodzić naturalnie, ale to zalezy od
        siatkówki. Poproszę o namiary na tego okulistę w Warszawie, może być na priva:
        kaarmelka@gazeta.pl

Teraz jestem w 17tc, a mówicie, że najlepiej ok 20tc robic te badania?
        • lilian_ka Re: Do Kluseczki74 16.02.05, 15:36
          Ja tez poproszę o namiary do tego lekarza w W-wie Kluseczko, podaj tutaj, bo
          chyba jest wiecej zainteresowanych.
          Pozdrawiam smile
    • daniaa Re: badanie dna oka i siatkówki - kiedy najlepie 16.02.05, 16:00
      No a mój lekrz powiedział mi, że do okulisty to mam iść dopiero po 30tc!!!
      Wydawało mi się późno, no ale... A teraz już 32tc a ja jeszcze nie dotarłam, bo
      jestem przeziębiona... Dobrze, że czytam to forum... Czy mogłabym i ja prosić o
      namiary na dobrego okulistę w W-wie, bo nie chcę iść w ciemno...

annad@poczta.onet.pl

Pozdrawiam
      daniaa
    • annawk Re: badanie dna oka i siatkówki - kiedy najlepie 16.02.05, 16:13
      a to zdziwiły mnie Wasze opinie bo ja chodzę w w-wie do jednego z najlepszych
      profesorów z okulistyki i na początku mojej ciąży powiedział że siatkówkę
      będziemy badać dopiero w 9 miesiącu bo podczas całej ciąży jeszcze wiele może
      się zmienić.Dodam tylko że mam -6 i -6.5 i niestety już wiem że w ciąży moja
      wada się pogłębiła bo znów gorzej widzę. wizytę mam za 2 tygodnie - więc wtedy
      dopiero dowiem się co dalej z moimi oczami.
      pozdrawiam Ania34tc
      • katarzyna.k13 Re: badanie dna oka i siatkówki - kiedy najlepie 16.02.05, 16:21
        w którym miesiącu nastapiło i czy chodzisz do pracy? bo ja cały czas chodze i
        siedze przy komputerze, ale nie za długo
      • katarzyna.k13 Re: badanie dna oka i siatkówki - kiedy najlepie 16.02.05, 16:23
        miałam na mysli w którym miesiącu nastapiło pogorszenie
    • kluseczka74 Re: badanie dna oka i siatkówki - kiedy najlepie 16.02.05, 16:52
      Hej
      Opinie o tej pani dr znalazłam właśnie na forum. O tym czy będzie cesarka nie,
      decyduje nie wada wzroku lecz stan siatkówki. Mój pomimo sporej wady nie
      wzbudzal obaw. Po bardzo dokładnym badaniu z atropiną ( radze z własnego
      doświadczenia idzcie z kimś kto was potem odwiezie do domu i zajmie się wami a
      wrazie słonecznego nie koniecznie ciemne okulary) pani dr stwierdziła, ze nie
      poród moze być problemem ale późniejsze noszenie ,, Klocuszka". Mój lekarz po
      obejrzeniu adnotacji w karcie ciąży potwierdził , że to dobry specjalista. Już
      podaję : dr. Iwona ŚWITKA - WIĘCŁAWSKA. Przyjmuje na ul Oczki ( chyba 6) w
      przychodni chorób oczu. Niestety prywatnie. Cieszy się dużym powodzeniem bo
      trzeba do niej czekać. Niestety telefon gdzies ,, zadziałam" ale to jest na
      Oczki bliżej Alej Niepodległości ( jednokierunkowa).
      Z całego serca polecam, fachowa i bardzo sympatyczna. A co do tego kiedy badać
      to samo usłyszałam od okulisty jak mu powiedziałam,że zamierzam zajść w ciążę
      to mi powiedział: ,,świetnie akurat za 6 miesięcy powinienem Pania zobaczyć
      ponownie czyli około 5 miesiąca ciaży."
      Pozdrowienia i powodzenia.
      Kluseczka i Cżłowieczek
      • kaarmelka Re: badanie dna oka i siatkówki - kiedy najlepie 18.02.05, 00:14
        W poprzedniej ciąży też badałam wzrok na Oczki (też atropina, etc.), ale trochę
        za późno, bo pod koniec ciąży. Nie pamiętam nazwiska lekarki, ale chyba nie ta.
    • lukasz.sulkowski Re: badanie dna oka i siatkówki - kiedy najlepie 27.01.21, 16:17
      Proszę w ciąży unikać tego badania, jeśli już jest to koniecznę to proszę zadbać aby przyjąć podczas badania najniższą możliwą dawkę kropel Tropicamid - mianowicie 1 kroplę o stężeniu 0,5%, maksymalnie 1 kropla o stężeniu 1%. Przy podawaniu proszę dociskać kanalik łzowy przez około 5min. Znajdują się one w miejscu "nosków" okularów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka