ade1 18.02.05, 22:46 dziewczyny czy wiecie co to jest usg dopplerowskie, czy robi sie takie badanie plodu, gdzie cos takeigo mozna zrobic we wroclawiu- prosze o odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamamartusi Re: usg dopplerowskie 18.02.05, 23:18 Ja w czasie ciazy, pod koniec mialam dosc czesto robione to usg, ze wzgledu na mozliwosc wystapienia u mnie zatrucia ciazowego. Badane sa tutaj przeplywy krwi przez lozysko, przez pepowine. Niestety nie wiem, gdzie robi sie takie badania we Wroclawiu. Aparaty dopplerowskie powinny znajdowac sie w szpitalach. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kropka1907 Re: usg dopplerowskie 19.02.05, 10:40 Jak najbardziej wykonuje się usg doplerowskie płodu. Ma to na celu ocenę prawidłowości budowy głównych żył i tętnic oraz serduszka. Dzięki temu badaniu można dowiedzieć się jak zbudowane jest serce maluszka, czy sploty żylne zbudowane są prawidłowo, czy prawidłowo pracują żyły płucne, aorta, zastawki serca. Generalnie służy to ocenie wydolności układu krązenia płodu. Ja miałam takie badanie robione w 24 t.c. w jednym ze szczecińskich szpitali. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś