aga314 23.02.05, 20:48 Cześć jestem nowa na forum. Staramy się o dzidziusia teraz bedzie dopiero drugi cykl. Prosze o rady, jestem strasznie niecierpliwa !!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maniaska Re: Jak to zrobić??? 23.02.05, 21:57 Cześć, też jestem nowa i też sie staram. Nie wiele pomogę, ale chyba sobie poradzicie, beż rzadnych rad. Ja test robię w piątek, to nasz pierwszy cykl starań. Zobaczymy. Napisz coś jeszcze.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
m_oleczek Re: Jak to zrobić??? 26.02.05, 09:24 No to dołanczam się do Was dziewczyny. Jeżeli w niedzielę nie dostanę okresu to w poniedziałek robie sobie test. Odpowiedz Link Zgłoś
esse1 Re: Jak to zrobić??? 24.02.05, 10:03 Spokojnie) Zbytnia niecierpliwosc podobno nie sprzyja staraniom A bardziej serio, sporo dziewczyn stosuje przerozne metody - od obserwacji sluzu, pomiarow temperatury, poprzez testy owulacyjne, po monitoring owolacji u lekarza. Mysle jednak, ze te ostatnie to na poczatku staran niepotrzebne dzialania. Wystarczy,jesli bedziesz uwaznie obserwowac swoj organizm. Jezeli masz regularne cykle,to na eDziecko jest kalkulator plodnosci i da Ci jakas wskazowke. Poza tym zwracaj uwage na plodny sluz. No i generalnie nie skapcie sobie z partnerem czulosci A zeby sie mezczyzna nie "wypstrykal" to w tym najwazniejszym okresie najlepiej co drugi dzien sie przytulac. Nam sie udalo w drugim cyklu, chociaz chyba troche przesadzalismy jednak z "dzialaniem" Pare miesiecy temu mialam ciaze pozamaciczna i balam sie trudnosci - teraz zmagam sie z calodziennymi mdlosciami... Naprawde, mimo niecierpliwosci odpusc sobie na poczatku testy i monitoringi, nie ma sensu wprowadzac takich "mechanicznych" dzialan, to znacznie mniejsza przyjemnosc. Jesli pojawiaja sie problemy, to owszem, ale zycze, aby ni ebylo takiej potrzeby Odpowiedz Link Zgłoś
aga314 Re: Jak to zrobić??? 24.02.05, 10:32 Dzięki za rady!!! Nie robiłam zadnych testów owulacyjnych, po prostu metoda temperaturowa i oczywiscie też uzywam kalkulatorów, które wyliczaja dni w których jest największe prawdopodobieństwo. Jestem pełna obaw, bo w sumie mam 31 lat i to moja pierwsza dzidiza ale wierze ze bedzie ok . Odpowiedz Link Zgłoś
martiks Re: Jak to zrobić??? 24.02.05, 11:01 Aga, przede wszystkim trzymam mocno kciukiZajrzyj koniecznie na forum "w oczekiwaniu" - tam na pewno znajdziesz mnóstwo wypowiedzi innych starajacych się. Sciskam cieplutko! Odpowiedz Link Zgłoś
agapp Re: Jak to zrobić??? 26.02.05, 19:38 aga! ja też jestem pełna obaw mam 30 lat i w kwietniu zaczynamy!!ale jestem dobrej myśli Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
esse1 Re: Jak to zrobić??? 24.02.05, 11:27 Ja skonczylam 32 i tez pierwsza ciaza. Po 30-ce nie jest wcale tak tragicznie Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaimichael Re: Jak to zrobić??? 24.02.05, 11:27 Czesc Ja zaczelam uzywac testu ovulacyjnego-takiego malego mikroskopika ze swiatlem- w ktorym mozesz ogladac jak zmienia sie krystalizacja sliny, jakies 3 miesiace przed poczeciem. Bardzo zalezalo nam na tym zeby dziecko urodzilo sie w lipcu wiec plan musial byc strategiczny. Mozesz zobaczyc takie mikroskopiki na stronie www.pregnancytesting.freeserve.co.uk/saliva%20ovulation%20tests.htm tam tez jest pokazane jak to sie zmienia w ciagu cyklu- bardzo polecam bo naprawde dziala i mozesz uzywac wielokrotnie a nie raz jak te z moczu. Poza tym dobrze przyjzec sie cyklowi- ja nie mierzylam temp. bo to za duzo klopotu jak dla mnie, ale zwraclam uwage na inne objawy. Na internecie jest tez fajny program do wyznaczania dni plodnych- taki kalendarzyk malzenski w wersji elektronicznej, wprowadzasz dane a on sam rysuje wykresy, uczy sie cylku i mowi ci kiedy jest dobry dzien na poczecie. Za darmo jest wersja 15 dniowa: www.ovusoft.com. Poza tym powodzenia i sie nie stresuj Kaska Odpowiedz Link Zgłoś
kocianna Re: Jak to zrobić??? 26.02.05, 10:13 Ja rysowalam wykresiki - ale najwazniejsze to NIE MYSLEC o tym. Najwiecej dzieci poczyna sie w wakacje, sylwestra i w podobnych wyluzowanych sytuacjach. Jak sie zaczniesz stresowac, ze nie wychodzi, to nie wyjdzie - bledne kolo to jest... Odpowiedz Link Zgłoś
rybalon1 Re: Jak to zrobić??? 26.02.05, 10:28 najwazniejsze to nie myśleć o tym za duzo , ze chce się mieć dziecko ! my postanowiliśmy przestac się zabezpieczać w grudniu 2003 a na walentynki 2004 zaszłam w ciążę )) /teraz synek ma juz 4 m-ce /spoko, luzik, nic na siłe i sie uda ! zycze owocnych starań ! Odpowiedz Link Zgłoś
ania69x2 Re: Jak to zrobić??? 26.02.05, 11:16 witajcie,ja zrobilam tak:poniewaz mam regularne cykle co 28dni,wiec policzylam,ze srodek cyklu bede miala miedzy 12,a 16 dniem-tak sobie zalozylam.gdy dostalam okres w ogole nie zaspakajalam mojego meza i jemu tez zabronilam cokolwiek robic,zeby plemniczki byly jak "najlepsze"-tak zalecil lekarz.w 12-stym dniu przystapilismy do dzialania,a po wszystkim polezalam sobie pupa do gory,zeby jak najwiecej tego we mnie zostalo. byc moze to w ogole nie ma znaczenia,ale polezec nie zaszkodzi. to samo bylo przez kolejne 4dni, raz dziennie.przy tym wszystkim nie stresowalismy sie, wrecz przeciwnie nie moglismy sobie uswiadomic,ze robimy to celowo i ze skutkiem moze byc dzidzius.smialismy sie z tego wszystkiego. trzy dni po dniu spodziewanego okresu (ktorego jeszcze nie dostalam) wiedzialam ze sie udalo! bolaly mnie okropnie piersi,nie tak jak zwykle,bolaly tak okropnie,ze nie moglam spac!! na drugi dzien,czyli w czwartym dniu spoznienia zrobilam test na ktorym pojawila sie od razu rozowa kreska,lekarz potwierdzil wczesna ciaze.obecnie jestem w 18-stym tygoniu ciazy i czuje sie wspaniale! piersi urosly mi o 1 rozmiar (mialam 75c),wiec moj maz jest bardzo zadowolony,tylko denerwuje sie,ze nie mam objawow ciazy. w ogole nie zwracam i nie zwracalam,czuje sie bardzo dobrze,wyniki tez swietne-zyc nie umierac!!! jeszcze sporo moze sie zmienic,bo duzo przede mna. bardzo ciesze sie ,ze udalo mi sie za pierwszym razem,bo bardzo chcialam urodzic w wakacje(termin mam na 5sierpnia),z tego powodu,ze studiuje i jesli urodze w terminie to bede juz po sesji,a dwa miesiace przed rozpoczeciem nowego semestru,czyli zdaze dojsc do siebie po porodzie.zycze wam powodzenia i trzymam kciuki!!! Odpowiedz Link Zgłoś
justakr Re: Jak to zrobić??? 26.02.05, 12:44 My przez 5 cykli staraliśmy się naturalnie, bez testów, jedynie na podstawie obserwacji śluzu płodnego i temperaturki. A jak długo nie wychodziło i staliśmy sie strasznie niecierpliwi to kupiłam test owulacyjny i wyszło nam za pierwszym razem! Uda się tak czy inaczej na pewno! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś