Dodaj do ulubionych

Ruchy dziecka??

05.03.05, 22:14
Swoje pytanie kieruję do mam. Kochane, proszę, napiszcie mi jak się
czułyście, kiedy po raz pierwszy kopało Was dziecko??Wiem, że moje pytanie
może wydać się śmieszne,ale związane jest z moją sytuacją.sadWczoraj wieczorem
poczułam ruchy brzucha. Trwały ok. 5-ciu minut, później ustały i za chwilę
znów się pojawiły. Dzisiaj wieczorem sytuacja powtórzyła się, co było widać
nawet gołym okiem. Jestem przerażona tą sytuacją, dlatego że biorę pigułki.
Boję się, że mogłam zajść w ciążę(jakiś czas temu chorowałam i istniałaby
taka możliwość), a nie chciałabym zrobić krzywdy dziecku.sadWiem, że
najłatwiej byłoby wykonać test, co na pewno zrobię w poniedziałek. Mimo
wszystko kieruję do Was to pytanie, bo naprawdę się niepokoję. Czy to
możliwe, żeby to były zwykłe skurcze brzucha?? Ale tak odczuwalne??
Obserwuj wątek
    • aaala1 Re: Ruchy dziecka?? 05.03.05, 22:24
      Ruchy dziecka czuje się dopiero w połowie ciąży u pierworódek, wiec tak dopiero
      około 4 miesiąca, na początku to nie ma sznas żeby Ci tak dziecko szalało, jest
      maleńkie. Poza tym pierwsze ruchy są raczej pojedyńcze a nie ruszający się
      brzuch przez 5 miniut. Może coś Ci w jelitach jeździ???
      • satine19821 Re: Ruchy dziecka?? 05.03.05, 22:28
        Wiem, że ruchy dziecka występują dopiero w czwartym lub nawet piątym miesiącu.
        Dlatego właśnie o to pytam. Mam takie paranoje przez moją koleżankę, która
        dowiedziała się o ciąży dopiero w czwartym miesiącu(wcześniej miała okres i nie
        miała żadnych dolegliwości). Mam nadzieję, że to nie to, bo te pigułki brane
        przez tyle miesięcy nie byłyby niczym dobrym dla dziecka.
        • aaala1 Re: Ruchy dziecka?? 05.03.05, 22:36
          Ale jak Ty to czujesz??? tak ciagle przez 5 miniut bruch sie rusza??? Niektóre
          dziewczyny pierwsze ruchy opisuja jako bąbelki w brzuchu, ja dostalam na
          początek lekkie kopniaki,ale pojedyńcze.
          • satine19821 Re: Ruchy dziecka?? 05.03.05, 22:39
            To były właśnie takie "bąbelki w brzuchu", a właściwie coś jakby "trzepotanie
            motyla"(tak to było określone w jednej z książek i to mi pasuje). Nie trwało to
            cały czas. Przesadziłam z tymi pięcioma minutami. To trwało w tym czasie, ale
            były to poruszanie przez chwilkę, później przerwa i znowu. Mam nadzieję, że
            jakoś przetrzymam do poniedziałku, wtedy zrobię test. Kiedy dzidziuś po raz
            pierwszy Cię kopał?

aaala1 napisała:

> Ale jak Ty to czujesz??? tak ciagle przez 5 miniut bruch sie rusza???
            Niektóre
            > dziewczyny pierwsze ruchy opisuja jako bąbelki w brzuchu, ja dostalam na
            > początek lekkie kopniaki,ale pojedyńcze.
            • aaala1 Re: Ruchy dziecka?? 05.03.05, 22:46
              U mnie to było dokładnie w 17 tyg i 3 dni.
              Wiesz, nie stresuj sie za wiele, może to naprawdę jelita.
              Ale rozumiem Cię, mam nadzieję że bedzie wszystko ok.

• satine19821 Re: Ruchy dziecka?? 05.03.05, 22:54
                Też mam nadzieję, że to jelita.winkChociaż to naprawdę dziwne uczucie.winkAle z
                drugiej strony to chyba niemożliwe, żeby to był aż czwarty miesiąc...Chociaż
                niektóre osoby nie tyją aż tak. Ja trochę przytyłam, ale to zrzucam raczej na
                zimę, bo brzuchu też się nie dopatrzę, bo mam taką urodę, że nie jest zupełnie
                płaski.winkAle masz rację, nie ma się co przejmować na zapas.winkNiedługo wszystko
                się wyjaśni, a tak czy tak jakoś to się ułoży. Wprawdzie nie tak to sobie
                wyobrażałam, myślałam, że najpierw wezmę ślub, później postaramy się o dziecko.
                Nigdy nie chciałabym takiej sytuacji, że ktoś "musiałby" się ze mną ożenić.
                Niby nie powinnam tak na to patrzeć, bo i tak mamy takie plany...No nic, może
                to jednak nie to, więc postaram się nie nakręcać.winkBardzo dziękuję za ciepłe
                słowo.winkOstatnio, przy moich zimowych nastrojach bardzo mi pomagają dobre
                słowa.winkSerdecznie pozdrawiam.

aaala1 napisała:

> U mnie to było dokładnie w 17 tyg i 3 dni.
                > Wiesz, nie stresuj sie za wiele, może to naprawdę jelita.
                > Ale rozumiem Cię, mam nadzieję że bedzie wszystko ok.
                >
                >

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka