Dodaj do ulubionych

żelazo w tabletkach

17.03.05, 19:35
mam słabe wyniki krwi - mało żelaza - i lekarz przepisal mi żelazo w
tabletkach (chyba Tordyferon fol się to nazywa). Czy ktoś z Was brał i czy po
tym rzeczywiście poprawią się wyniki krwi. Ja mam brać przez 2 tygodnie po 2
tabl dziennie
Obserwuj wątek
    • pomarancza81 Re: żelazo w tabletkach 17.03.05, 20:19
      cześć ja biore od miesiąca sorbifer i moje wyniki się poprawiły, więc zażywaj te leki jeżeli zalecił Ci je lekarz
    • magda270519761 Re: żelazo w tabletkach 17.03.05, 20:25
      Brałam 1 tabletkę , nastąpiła poprawa , też przez 2 tygodnie , a póżniej co
      2lub 3 dzień , żeby anemia nie wróciła
    • 1paula Re: żelazo w tabletkach 17.03.05, 20:38
      przez miesiac bralam 1 tabletke dziennie na czczo - wyniki super.
      • agga72 Re: żelazo w tabletkach 17.03.05, 23:53
        brałam Tordyferon ale niestety wyniki zamiast się poprawić, pogorszyły się
        jeszcze bardziej. Wtedy ginka przepisała mi Sorbifer - i teraz jest ok. Wyniki
        poprawiły się szybciutko...
    • ulapod Re: żelazo w tabletkach 18.03.05, 01:47
      Ja brałam przez 3 tyg. po 2 dziennie, teraz 1 dziennie profilaktycznie.
      wyniki mi się bardzo poprawiły. Hemoglobina z 10,1 na 13 po 3 tyg.
      Aha, zbadaj sobie krew dopiero conajmniej po 2 tyg. od
      poczatku kuracji bo dopiero wtedy widać zmiany.

ula
      • 7venezia Re: żelazo w tabletkach 18.03.05, 10:09
        ja tez bralam, wazne zebys przy braniu zelaza jadla cos co zawiera duzo
        witaminy C, gdyz wtedy zelazo jest dobrze przyswajalne. Ja pilam sok z
        pomaranczy.
    • koleandra Re: żelazo w tabletkach 18.03.05, 11:21
      Lekarz przepisał mi Sorbifer a ja chcąc oszczędzic kupiłam Hemofer (tańszy o
      ponad połowę). Ni wiem czy dobrze zrobiłam i co z tego wyjdzie. Będę musiała
      niedługo zrobic znowu morfologię.
      Bierze ktos Hemofer?
      • mmm181 Re: żelazo w tabletkach 18.03.05, 12:17
        brałam Hemofer przez 3-4 miesiące, ale wyniki pogorszyły się z 12 na 10, więc
        lekarz zmienił na inny (2-członowa nazwa) biorę 2 tyg, zobaczymy czy coś da.
        Oprócz tego jem baardzo dużo żywności, która zawiera przyswajalne żelazo(
        wątroba wieprzowa, wątróbka, jaja -żółtka, pietruszka-natka, sok z buraków,
        amarantus itp.) Codziennie chociaż jeden z produktów, bo grozi mi żelazo w
        zastrzykach no i szpital. Mam nadzieję, że za tydzien-dwa wyniki będą lepsze
        • irs3 Re: żelazo w tabletkach 18.03.05, 12:35
          witam...
          Sorbifer jest bardzo ok. radze go połykac 1 dziennie. Z wątubka raczej
          ostrożnie....

Pozdrawiam
        • dazzle jedzenie wątróbki w ciąży - jak to jest? 18.03.05, 12:37
          Hmm, też mam problemy z hemoglobiną, która leci na łeb na szyję, mam żelazo w
          tabletkach, ale lekarz bardzo podkreślał, żebym nie jadła wątróbki, bo ma
          żelazo, owszem, ale jeszcze więcej ma witaminy A, która w takich ilościach w
          ciąży może powodować jakieś uszkodzenia płodu, poza tym jest "filtrem"
          organizmu zatrzymującym wszelkie toksyny, które się w związku z tym zjada.
          Powiedział zresztą,że przy takich spadkach żywność i tak jest drugo- albo i
          trzeciorzędnym źródłem żelaza i nawet jedzenie tony wątróbki popchanej
          pietruszką nie uchroni mnie przed zastrzykami, jeśli wyniki się nie poprawią.
          A co powiedział Twój lekarz w kwestii diety? Pozwolił Ci jeść wątróbke? Ja
          bardzo ją lubię, a jeszcze bardziej bym chciała uniknąć zastrzyków z żelaza,
          chętnie usłyszę, co inny lekarz na kwestie jedzenia wątróbki i żelaza w
          posiłkach...

Pozdrawiam,
          dazzle
          • ulapod Re: jedzenie wątróbki w ciąży - jak to jest? 18.03.05, 14:52

> bardzo ją lubię, a jeszcze bardziej bym chciała uniknąć zastrzyków z żelaza,
            > chętnie usłyszę, co inny lekarz na kwestie jedzenia wątróbki i żelaza w
            > posiłkach...

Moja gin. powiedziała, ze jesli doszło w ciązy do anemi to są znikome szanse, ze się samą dietą z tego wyjdzie; trzeba łykac tabletki.

ula
    • ania.28 Re: żelazo w tabletkach 18.03.05, 12:55
      Ja brałam tardyferon od 3 miesiąca do końca. Przez to że brałam, wyniki
      kształtowały się w normie. Około 7 miesiąca przez jakiś miesiąc brałam nawet po
      2 tabletki. Do tego buraczki, szpinak... Synek urodził sie zdrowy.
      POzdrawiam
    • monisot Re: żelazo w tabletkach 18.03.05, 16:04
      Jestem w 30 tygodniu ciąży i biorę Sorbifer od ok 23 tyg. Wcześniej 2 tabl. na
      dzień, teraz 1. Wyniki poprawiły się po 2 tygodniach, ale lekarz powiedział, że
      lepiej brać do końca, żeby wyniki się nie pogorszyły, a poza tym będzie lepiej
      po porodzie. W mojej pierwszej ciąży też miałam niedokrwistość i brałam
      Hemofer, ale dokuczały mi zaparcia. Po Sorbiferze tego nie mam.
      Jeżeli chodzi o dietę to lekarz powiedział mi, żebym jadła wątróbkę i kaszankę
      oraz jadła buraczki i jajka. Nigdy nie słyszałam o tym, żebym nie jadła
      wątróbki. Poza tym chyba wiadomo jest, że dieta musi być zbilansowana i
      zapewniać wszystkie minerały, witaminy itd. Z niczym nie należy przesadzać.
      Jeśli doszło już do anemii ciężarnych żelazo w tabletkach trzeba przyjmować, a
      dopiero jak się sytuacja poprawi można dietą walczyć, żeby do anemii nie doszło.
      • dazzle w temacie wątróbki - bardzo dziękuję 18.03.05, 16:08
        za odpowiedzi!
        w temacie diety - też.

pozdrawiam "żelazne" mamy
        Dazzle
    • joaska26 Re: żelazo w tabletkach 20.03.05, 12:58
      A ja mam poziom hemoglobiny min czyli 12.Bralam Hemofer i podniosl sie na
      12.6.Mam zaparcia wiec ten hemofer jescze bardziej to poteguje i zdecydowalam
      sie na sok z buraka.Dziennie po szklaneczce.Ale robie go sama w sokowirowce.ten
      ze sklepu jest niedobry...zobaczymy czy wynik bedzie dobry?
      pozdrawiam
    • osia82 Re: żelazo w tabletkach 20.03.05, 13:00
      Ja bralam zelazo przez caly okres ciazy, a i tak w karcie zdrowia napisali
      mi ,ze mam niedokrwistosc. Jednak wszystko poszlo bardzo dobrze.
      • magda742 Re: żelazo w tabletkach 20.03.05, 13:25
        a czy przy takich kuracjach pozwalacie sobie czasem na filiżankę kawy? bo w
        sumie kawa "wypłukuje" żelazo, a mi sie tak chce kawysad((
    • mgg1 powiedzcie, czy Wam tez zolkna zeby? 20.03.05, 13:40
      po tym wstretnym zelazie?
      u mnie oprocz sensacji jelitowych zauwazylam, ze zeby zolkna....
      na szczescie u mnie to juz chyba niedlugo...wiec zniose te kilka dni jeszcze..
      pozdrawiam mgg i Tuptus 39 tygodni
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka