Dodaj do ulubionych

opuchlizna stóp w 5 mc

24.03.05, 19:26
Czym może być spowodowana opuchlizna stóp w 5 mc? Taka, że stopa rośnie jakby o jeden rozmiar wzdłóż i wszerz...? i nie jest to rozciągniecie wiązadeł, tylko normalnie opuchnięcie... czy są jakieś domowe środki na to?
Bardzo proszę o jakąś poradę...
Obserwuj wątek
    • mama75 Re: opuchlizna stóp w 5 mc 25.03.05, 09:29
      Moze prysznic stop na przemian zimny i cieply ?
      Ograniczyc sol i duzo pic.

Z tego co wiem, to nacisk plodu na naczynia powoduje ze krew gorzej krazy.
      Naczynia limfatyczne zaczynaja puchnac z powodu gorszej cyrkulacji. Normalnie
      chodzac polepsza sie obieg krwi i opuchlizna powinna sie zmniejszyc.

Jesli Cie to niepokoi, to moze idz do lekarza po skierowanie na badania krwi i
      moczu.
      • ajlii Re: opuchlizna stóp w 5 mc 28.03.05, 14:17
        dziekuję... tu nie chodzi o mnie - ta porada jest dla dziewczyny z ośrodka dla uchodźców... niestety, nie może Ona liczyć na pomoc lekarza (ten podstawowej opieki nie wie co Jej poradzić, a za wizytę u ginekologa musiała by płacić - nie pieniedzy)... przekaże Jej wskazówki smile dziekuję smile
        • mama75 Re: opuchlizna stóp w 5 mc 28.03.05, 16:06
          ajlii !
          mi tez nagle spuchly nogi, rece, tulow...cisnienie bylo bliskie 140.
          balam sie, ze to zatrucie ciazowe, ale w szpitalu powiedzieli, ze raczej nie i
          wypisali do domu. Bardzo sie z tego ciesze. To prawdopodobnie niedobor Bialka.

Czy masz mozliwosc zmierzenia cisnienia tej dziewcznie? Podobno 140/90 to jest
          juz prawdopodoboienstwo zatrucia ciazowego (w polaczeniu z opuchlizna).

Niech lekarz zmierzy jej cisnienie i zrobi badanie krwi na bialko calkowite,
          kreatynine i mocznik.
          • ajlii Re: opuchlizna stóp w 5 mc 29.03.05, 16:58
            oooo... dziekuję smile powiem Jej mężowi o konieczności zmierzenia ciśnienia krwi (Ona nie mówi wogóle po polsku) - i żeby udali sie do lekarza w ośrodku. Jeśli to nie to (opuchlizna utrzymuje sie dość długo), to jak można zaradzić niedoborowi białka? Są jakieś preparaty? Bo jeśli dam Jej np. mleko w proszku to i tak pewnie nakarmi nim dzieci.

• mama75 Re: opuchlizna stóp w 5 mc 29.03.05, 21:29
              Kurcze wiesz co, preparaty na pewno sa. Jutro ide do mojej ginki to jej
              podpytam i dam Ci znac wieczorkiem, jak wroce z zajec w szkole rodzenia (na
              wszelki wypadek zapytam jeszcze polozna). Moja ginka polecala mi raczej bialko
              w produktach spozywczych, a zwlaszcza twarog, twarog i jeszcze raz twarog. No
              ale skoro mowisz, ze kobieta prodkty przeznaczone dla siebie odda dzieciom, to
              faktycznie trzeba to jakos inaczej rozwiazac. Wiesz co ja moze wogole zapytam
              mojej poloznej i ginki co to moze byc z tymi stopami. Mam nadzieje, ze nie
              zapomne :]
              • ajlii Re: opuchlizna stóp w 5 mc 29.03.05, 23:34
                Ślicznie dziekuję smile i czekam z niecierpliwością na wskazówki smile
                A dziewczyna z pewnością odda lepsze jedzenie dzieciom (ma 3 małe córeczki), szczególnie że póki mieszka w ośrodku dla uchodźców mogę Jej jedynie dać jedzenie niepsujące się (nie ma dostępu do lodówki) - a wydaje mi sie że sie większość bedzie nafaszerowana konserwantami... niedługo wyjdzie z ośrodka, może wtedy uda mi się Ją trochę podkarmić wink
    • mama75 Re: opuchlizna stóp w 5 mc 30.03.05, 21:38
      hej - no to mam informacje, choc nie takie jakich sie spodziewalam. Niestety
      zeby postawic prawidlowa diagnoze lekarz musi skierowac ta dziewczyne na
      badania:
      - ogolne moczu,
      -morfologia,
      - glukoza,
      - mocznik, kreatynina i bialko calkowite we krwi
      Na podstawie tych badan lekarz moze stwierdzic czy to zatrucie ciazowe, czy
      moze dziewczyna ma problemy z nerkami, a moze to cos z cukrem ? Trzeba
      sprawdzic jesli jest to zatrucie ciazowe, czy dziewczyna ma wysokie cisnieine,
      czy ma bole glowy albo zle samopoczucie, moze zawroty glowy, moze mroczki przed
      oczami. Jesli sa ktores z tych objawow, to prawdopodobnie Twoja znajoma bedzie
      musiala zawitac na izbie przyjec w szpitalu.
      W kazdym razie nie powinna tego bagatelizowac dla swojegi i dzidzi zdrowia.

Pozdrawiam,
      • ajlii Re: opuchlizna stóp w 5 mc 31.03.05, 16:52
        o rany... ale sie narobiło... dziekuję Ci serdecznie, spróbuję coś wymyśleć w kwestii wizyty u lekarza, ale nie bedzie to łatwe... Ona musiałaby zapłacić za wizytę 80 zł (a miesiecznie dostaje 70 zł w ośrodku na wszystkie wydatki), poza tym skoro opuszcza ośrodek to raczej lekarz nie zechce Jej skierować na żadne badania (nie chciał nawet wezwać karetki do kobiety z gruźlicą i 40 stopni gorączki). Jedyne co mogę chyba zrobić, to dać Jej spis tych niepokojących obrajów i jak się coś pojawi nakazać Jej mężowi natychmiastowy przyjazd na ostry dyżur (choć i tak diabli z tego, bo nie mówią po polsku)... może napiszę Jej kartkę, którą w razie czego pokaże lekarzowi...? dziekuję że mi pomogłaś, bo nie myślałam że to może być aż tak poważna sprawa...
        • mama75 spokojnie 31.03.05, 19:44
          Ajlii - moze sie okazac, ze jednak wszystko jest ok i te dziwne obrzeki stop sa
          wynikiem temperatury (chociaz u nas na razie upalow nie ma), lub np uczulenia
          na cos. Najlepiej jednak, zeby lekarz zlecil badania krwi i cisnienia, wtedy
          sie okaze, czy trzeba panikowac czy nie.

Powodzenia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka