elza78 12.04.05, 11:01 objelo juz cala polske podobno?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sylwietka76 Re: BECIKOWE - CZY KTOS SLYSZAL ZE?? 12.04.05, 11:43 Wiesz co nie wydaje mi się żeby to objeło całą Polskę. Jestem z Warszawy i zapewne się nie doczekam na " becikowe" bo bez przerwy debatuję nad tym na co konkretnie przeznaczyć pieniążki (między innymi były pomysły żeby przekazać część kwoty na badania dla kobiet ciężarnych) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: BECIKOWE - CZY KTOS SLYSZAL ZE?? 12.04.05, 12:08 no coś w W-wie ustalili, ale na razie jeszcze kasy nie dają miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,2649667.html Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: BECIKOWE - CZY KTOS SLYSZAL ZE?? 12.04.05, 12:19 chodzi mi o to ze kumpelka slyszala dzis rano w radio i wrecz obudzila mnie ta radosna wiadomoscia, ze maja to wprowadzic w niedlugim czasie we wszystkich polskich miastach i miasteczkach... niestety nic na sieci nie moge na ten temat znalezc, wiem, ze w wawie akurat debata sie toczy juz od stycznia... to becikowe na cala polske to 1500 zlotych by mialo byc podobno myslalam ze moze ktoras ma z gazety lub z jakiegos innego zrodla niz radio info ze system dofinansowywania mlodych mam dziala juz w calej polsce Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: BECIKOWE - CZY KTOS SLYSZAL ZE?? 12.04.05, 12:21 eee tam, becikowe w całej Polsce? Chyba żartujesz... Toż to pewnie sejm musiałby uchwalić i byłoby na 1-szych stronach. Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: BECIKOWE - CZY KTOS SLYSZAL ZE?? 12.04.05, 12:23 wiesz, to jest tak, ze co jak co, ale wielkimi krokami zblizaja sie wybory czyli nadchodzi tak zwane "ozywienie" a myslicie czemu becikowe w wawie tak usilnie forsowane jest przez jedna partie?? moze jej dzialania objely rady miast w calej polsce... mozliwe, fajnie by bylo Odpowiedz Link Zgłoś
pysienka Re: BECIKOWE - CZY KTOS SLYSZAL ZE?? 12.04.05, 12:28 i uważam ze tak własnie powinno być dla kązdej kobiety bez względu na to gdzie mieszka a nie tylko w wybranych maisatch. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: BECIKOWE - CZY KTOS SLYSZAL ZE?? 12.04.05, 12:31 Jest w wybranych miastach, bo to te wybrane z wlasnego budzetu chca kase wykladac. Nierozsadnie, moim zdaniem, ale jak ktoras z 'przedpiszczyn' zauwazyla - wybory zblizaja sie wielkimi krokami. Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: BECIKOWE - CZY KTOS SLYSZAL ZE?? 12.04.05, 12:32 elza78 napisała: > > a myslicie czemu becikowe w wawie tak > usilnie forsowane jest przez jedna partie?? Tylko, że w sejmie rządzi ciut inna partia... Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: BECIKOWE - CZY KTOS SLYSZAL ZE?? 12.04.05, 12:34 myslisz ze ustawe by na to musieli uchwalac?? Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: BECIKOWE - CZY KTOS SLYSZAL ZE?? 12.04.05, 12:58 elza78 napisała: > myslisz ze ustawe by na to musieli uchwalac?? Ustawe moze nie, ale znowelizowac istniejaca (pewnie o swiadczeniach rodzinnych) raczej tak. Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: BECIKOWE - CZY KTOS SLYSZAL ZE?? 12.04.05, 14:33 i tak by pewnie ustalili, że przysługuje rodzinom, w których dochód na łebka < x, gdzie x to raczej mała kwota... Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: BECIKOWE - CZY KTOS SLYSZAL ZE?? 12.04.05, 14:36 Być może. Ale z tego co mi wiadomo, z budzetu panstwa osoby o odpowiednio niskich dochodach jakis dodatek z tytulu urodzenia dziecka dostaja. Jesli jakies miasto stac na zasponsorowanie becikowego, to niech to robi. Niewiele takich miast jest, ale wybory tuz-tuz. Warszawa ma sporo innych, pilnych wydatkow, ale skoro styl zarzadzania to, jak to okreslil moj wykladowca, 'po nas chocby potop', to mamy to, co mamy (czyli becikowe). Odpowiedz Link Zgłoś
bramborek11 Re: BECIKOWE - CZY KTOS SLYSZAL ZE?? 12.04.05, 12:35 wczoraj rada w-wy uchwaliła 1500 zł becikowego, ale wchodzi w życie od 1 czerwca z obowiązywaniem od 1 stycznia jest tylko problem natury formalno-rachunkowej -izba obrachunkowa wczesniej nie zgodziła się z mozliwością wypłacania takiego becikowego z budzetu miasta. Zobaczymy co z tym będzie , radni chca się nawet sądzić Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: BECIKOWE - CZY KTOS SLYSZAL ZE?? 12.04.05, 12:57 Decyzja o wejsciu w zycie uchwaly od 1 czerwca jest wlasnie po to, zeby RIO moglo ewentualnie zglosic zastrzezenia (bo ma takie prawo). Jesli tego nie zrobi - wszystko bedzie tak, jak zostalo uchwalone. Odpowiedz Link Zgłoś
ptysiaczek_r Re: BECIKOWE - CZY KTOS SLYSZAL ZE?? 12.04.05, 15:05 Miasto ma wypłacać po 1,5 tys. zł rodzinom, w których urodzi się dziecko - zdecydowała wczoraj Rada Warszawy. Uchwałę przeforsował PiS wbrew negatywnym opiniom prawnym. Tej powszechnej zapomogi od kilku miesięcy domagał się LPR. Becikowe było warunkiem Ligi dla poparcia budżetu Lecha Kaczyńskiego i ostatecznie zarezerwowano na ten cel 30 mln zł. Reszta rady, choć chętna pomysłowi, doradzała Lidze dystans: poczekajmy na opinie prawne, stanowisko Regionalnej Izby Obrachunkowej, która sprawuje pieczę nad gminnymi finansami. Kiedy RIO orzekło, że przy obecnym stanie prawnym samorząd nie ma prawa do uchwalania tego typu bonusów, zaś Liga złagodziła żądania, ograniczając krąg osób, którym taka pomoc się należy do rodzin w trudnej sytuacji finansowej (ustawowe kryterium to 360 zł dochodu na głowę) - wczoraj nieoczekiwanie zaatakował PiS. Powód? W tekście proponowanego przez LPR stanowiska znalazło się zdanie, które wzbudziło czujność Prawa i Sprawiedliwości. A brzmiało ono tak: „Rada wnioskuje do prezydenta o rozważenie przyznania zasiłku (...) »z urzędu «, tj. tak, aby objąć nim wszystkie rodziny bez zmuszania ich do krępującego i biurokratycznego wnioskowania o pomoc”. - Co to znaczy? Przecież prezydent czegoś takiego zrobić nie może - mówili radni PiS w kuluarach. - To zagrywka polityczna. Liga od początku wiedziała, że becikowe nie ma podstaw prawnych, ale teraz chce, by odpowiedzialność za nieudaną inicjatywę spadła na Kaczyńskiego. Na sali zaczęła się awantura. - Oto jak umiera becikowe - grzmiał do mikrofonu Karol Karski (PiS), wiceszef rady. - Króliczek ucieka do nory, widać koniec jego ogona, już nikt go nie złapie, choć było wiadomo od początku, że taki będzie finał całego pomysłu. I stanął na szańcu becikowego: - Ze stanowiska LPR nic nie wynika. Głosujmy uchwałę. Niech o jej poprawności zdecyduje niezawisły sąd - żądał. - Tak, głosujmy. Rozbudziliśmy nadzieje wielu kobiet - dodała radna Grażyna Ignaczak- Bandych (PiS) Ze wsparciem przyszedł też radny Piotr Ciompa znany z krytycznego stosunku do RIO. Zalecił wręcz, by "zdjąć jej majtki". - Chodzi mi o to, by publicznie wykazać, że RIO kieruje się przesłankami ideologicznymi. A król jest nagi. Od trzynastu lat becikowe płacą w Ząbkach - tłumaczył. Po licznych przerwach i naradach większość zdobył PiS. Bonus to 1,5 tys. zł, obowiązuje od początku roku, ale prawo ma obowiązywać od 1 czerwca. - To czas na kontrolę prawną uchwały. Jeśli nie zakwestionuje jej RIO, zaczniemy wypłacać pieniądze. Gdyby uznał, że złamaliśmy prawo, będziemy się odwoływać do sądu - wyjaśnił Karski. Spór prawny jest raczej przesądzony, może ciągnąć się miesiącami. Póki status uchwały nie będzie jasny, z kasy miasta nie wypłynie na ten cel złotówka. Odpowiedz Link Zgłoś
variacja Re: BECIKOWE - CZY KTOS SLYSZAL ZE?? 12.04.05, 18:36 Wczoraj uchwalono 1500 zł dla Warszawianek!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
barbara79 Re: BECIKOWE - CZY KTOS SLYSZAL ZE?? 12.04.05, 20:27 A biedny Śląsk jak zwykle nic!! Odpowiedz Link Zgłoś
fanta-girl Zbuntujmy sie! :) 13.04.05, 11:37 Ja mysle, ze bylo by super gdyby objelo Cala Polske! Bo tak to ja tez nic nie dostane Moze jakies becikowe logby zalozmy? Na Ukrainie wyplacaja po 1600$ kazdemu narodzemu dziecku. Nie mowiac o reszcie Europy Czy u nas musi byc taki III swiat? Odpowiedz Link Zgłoś