Dodaj do ulubionych

malutkie pytanko

09.05.05, 15:25
czesc wszystkim , napiszcie prosze czy mozna zajsc w ciaze pare dni po
mieiaczce bo słyszałam ze mozna a barzdo mi zalezy zeby wiedziec wiec prosze
odpowiedzcie z góry dziekuje
Obserwuj wątek
    • mea8 Re: malutkie pytanko 09.05.05, 15:31
      Wszystko zalezy jak długi jest cykl i jak długo trwa krwawienie. I co uważasz za
      parę dni. Przy krótkich cyklach jak najbardziej bo przykładowo krwawinie 4-5
      dni, 4-5 dni po (te parę dni) to juz mamy około 10 dc. A to juz może być juz
      owulacja albo zaraz przed. Więc bardzo możliwe.
      • angela251 Re: malutkie pytanko 09.05.05, 15:33
        zawsze okres miałam 4-5 dni ostatni9 dni trwał
    • saskiaplus1 Re: malutkie pytanko 09.05.05, 15:36
      Można - zależy ile to jest "parę", czy cykle są regularne, jeśli tak, to jak są
      długie itp. Bez szczegółowych informacji trudno odpowiedzieć. Generalnie jest
      tak: w ciążę można zajść tylko w czasie owulacji. Ale plemniki mogą przeżyć w
      organizmie kobiety nawet parę dni, czyli jeśli miałaś "okazję" kilka dni przed
      owulacją, to ciąża nie jest wykluczona. Problem w tym, żeby przewidzieć
      owulację. W pierwszej połowie cyklu można to zrobić tylko w przybliżeniu,
      właśnie na podstawie znajomości dotychczasowej długości cyklu i jego
      regularności, a także na podstawie obserwacji śluzu - jeśli pojawi się śluz
      noszący cechy płodnego (najczęściej przypomina białko jajka, jest przezroczysty
      i rozciągliwy), to pomaga on przeżyć plemnikom i świadczy o zbliżającej się
      owulacji.
      Krótko mówiąc - żeby precyzyjniej odpowiedzieć na to pytanie, musisz poszukać
      info o naturalnym planowaniu rodziny (podstawowy kurs jest np. na stronie
      www.lmm.pl) i tam poszukać dokładnych informacji na ten temat (szukaj info o
      płodności w I fazie cyklu).
      Na pocieszenie: przy regularnych, typowych cyklach 28-27-dniowych
      prawdopodobieństwo zajścia w ciążę w pierwszych sześciu dniach cyklu (licząc od
      pierwszego dnia miesiączki) jest bardzo niskie.
      • maciopek1 Re: malutkie pytanko 09.05.05, 19:07
        Kiedys rozmawiałam z moim ginekologiem o tym jak to jest - dośc długo staralismy
        sie o maluszka i nie było rezultatów. Lekarka powiedziała mi , ze tak na prawdę
        nie ma reguł, zazwyczaj dni płodne są dopiero po jakims czasie od zakończenia
        miesiączki, ale stwierdziła, ze widziaał juz w swojej praktyce takie przypadki,
        ze kobiety zachodziły w ciąże w trakcie krwawienia. Ja zaszłam w ciażę w dniu w
        którym rano skończyła mi się miesiączka, a cykle miałam bardzo regularne i
        wydawać by się mogło, ze do owulacji jeszcze jest trochę czasu. To bardzo
        indywidualna sprawa, chocciaż oczywiście takie ewenementy chyba nie zdarzają się
        często. Teraz czekamy na naszego maciopka z utęsknieniemsmile
    • p_kol1 Re: malutkie pytanko 09.05.05, 19:36
      Można. Ja sądziłam że owulacja jest troche później i przekonałam męża że brak
      gumek w domu nie jest powodem do rezygnacji z seksu. Jeden raz bez niczego i
      jestem w 23 tc. Naszczęście oboje się z tego cieszymy tylko na początku był
      szok.
    • saskiaplus1 Re: malutkie pytanko 09.05.05, 20:17
      Jaki z tych odpowiedzi wniosek? Warto się zapoznać dokładnie z własną
      fizjologią, a nie opierać na obiegowych opiniach - zarówno po to, żeby nie
      zajść, kiedy się nie chce, jak i żeby zajść, gdy przyjdzie czas...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Wersja mobilna