edyta9916 17.05.05, 13:57 Dziewczyny mam pytanie. Jestem w drugiej ciazy, rodze w polowie lipca. Czy mozecie sie podzielic ze mna swoim doswiadczeniem i powiedziec czy w waszym przypadku drugi porod byl latwiejszy od pierwszego czy moze odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mika_p Re: Drugi porod 17.05.05, 15:04 * I poród - II poród * 10h od pierwszych skurczów (ok. 1 w nocy) - 12h od pierwszych skurczów (ok. 2 w nocy) * lewatywa - czopek (na moje wyraźne życzenie, lewatywy nie chciano mi zrobić) * wody odeszły same (ok. 7 rano) - pęcherz przebity (ok. 9 rano) * oksytocyna (ok. 9-10 rano) w zastrzyku - oksytocyna (ok. 12 w południe) w pompie, teoretycznie miało byc lepiej, w praktyce wyłaczyło mi lewa reke z uzytku * piłka, worek sako i materac - piłka i podwójna piłka * masaż szyjki - bez masażu * tlen bo sie darłam z bólu i małemu spadało tętno - popłakałam sie z bólu i zmeczenia, a potem poszłam do wanny z ciepłą wodą * pełne rozwarcie przed skurczami partymi - skurcze parte przed pełnym rozwarciem * naciecie - naciecie * 10 pkt u dziecka - 10 pkt u dziecka * krwiak na głowce - sliiiczna dzidzia Pierwszy wspominam jako łatwiejszy, moze dlatego, ze dawniej i wiecej zapomniałam. Odpowiedz Link Zgłoś
madeyowa Re: Drugi porod 17.05.05, 18:17 Drugi poród był krótszy(1,5 godziny), ale bardziej bolesny. Byłam bardziej świadoma tego co się ze mną dzieje, nie tak zszokowana jak za pierwszym razem. Przy drugim porodzie potrafiłam sie od razu cieszyć narodzinami córeczki, gdy wzięłam ją w ramiona płakałam ze wzruszenia. Za pierwszym razem tak nie było, mimo, ze kocham swoje dzieci jednakowo mocno. Odpowiedz Link Zgłoś
landrynka17 Re: Drugi porod 17.05.05, 18:24 ojoj drugi poród byl 19 godz. dłuższy , bardziej bolesny i malo co nie stracilam przytomnosci ale nie chce cie martwic- podobno czesciej sie zdarza ze drugi jest latwiejszy , moze bylam wyjatkiem??? Odpowiedz Link Zgłoś
moni1978 Re: Drugi porod 17.05.05, 19:13 Drugi poród był u mnie tylko krótszy (oba były lekkie, nawet baaaardzo), przyjechałam do szpitala z rozwarciem 8 cm i poszło jak z płatka. Za to połóg był gorszy Te skurcze macicy przy karmieniu, brrrr..... Ja drugiego porodu bałam sie bardziej, niz pierwszego - wiedziałam co mnie czeka Odpowiedz Link Zgłoś
gumitex Re: Drugi porod 17.05.05, 19:38 Drugi był szybszy, ale nie było dla mnie miejsca w szpitalu, więc było trochę nerwowo. Już wiedziałam co i jak, więc szybciej poprosiłam o znieczulenie. Połóg był dłuższy - 6 tygodni zamiast 2 i rzeczywiście czuć skurcze macicy przy karmieniu. Natomiast prawie w ogóle nie bolało mnie krocze (miałam tylko 2 szwy na niewielkim pęknięciu). Następnego dnia karmiłam na siedząco na twardym krześle. Dużo łatwiej też było z karmieniem piersią - nie miałam ani jednego zastoju pokarmu. Niestety trudniej jest po powrocie do domu, bo się ma dwoje dzieci, a każde domaga się mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
ese1 Re: Drugi porod 17.05.05, 22:08 Pierwsza core rodzilam 10 godzin. Teraz urodzilam synka po zaledwie 3.5 godziny. W obu przypadkach bylo ciezko, ale po drugim porodzie bardzo szybko doszlam do siebie, zaraz wstalam i czulam sie swietnie. Mysle iz to dlatego, ze byl on duzo krotszy, przez to mniej mnie wymeczyl. Odpowiedz Link Zgłoś