Dodaj do ulubionych

czy wszystkie placimy za USG ciąży

17.05.05, 16:04
niedlugo bede sie wybierac na badanie USG, to ktore robi sie miedzy 11 a 14
tygodniem
przejrzalam najrozniejsze posty i widze ze wlasciwie kazda z was chodzi na to
i polowkowe badanie prywatnie i placimy kupe kasy !
gdzie jest NFZ w tym wszystkim??
ja wprawdzie bylam na wczesnym USG - darmowym w szpitalu gdzie pracuje moja
prowadzaca lekarka do ktorej chodze prywatnie ale juz na to specjalistyczne
nie skierowala mnie tam, za to polecila calkiem droga przychodnie...
cholercia na co ja place skladki !! przeciez NFZ refunduje 3 badania USG w
ciazy 12-14 tydz 20- 22t i 36 t
jak sobie radzilyscie ?? czy w ogole nie warto myslec o USG genetycznym z NFZ
bo bedzie nieprofesjonalne i na odwal?
Obserwuj wątek
    • draconi1 Re: czy wszystkie placimy za USG ciąży 17.05.05, 16:11
      Ja mialam 3 USG podczas ciazy darmowe, w odpowiednich tygodniach. Za inne
      robione na zyczenie placilam 50 zl.
    • skalnieta25 Re: czy wszystkie placimy za USG ciąży 17.05.05, 16:13
      Hmmm ja tez bylam prywatnie. Mój lekarz wyjaśnił mi to w ten sposob, ze nasza
      kochana sluzba zdrowia nie dysponuje sprzetem do takiego badania, co mnie wcale
      nie dziwi. Czy to prawda to nie wiem, ale z tego co czytam i slysze, to rzadko
      kotra przyszla mama ma to usg z NFZ.
      Pozdrawiam Aga
      Ps. Ja placilam 130 zł (13t) i 150 zł (23t)
    • alinker Re: czy wszystkie placimy za USG ciąży 17.05.05, 16:17
      cześć!
      Do lekarza chodzę państwowo - i jestem super zadowolona. Fakt, że jest to moja
      znajoma ale to i tak nie ma najmniejszego znaczenia, dlatego że moja lekarka
      jest tak fantastyczną osobą, że wszystkich traktuje jednakowo. Czyli superowo.
      Również na USG chodzę na NFZ i także jestem zadowolona - byłam już 4 razy, a
      jestem dopiero w 22 tc. Fakt, że z bliźniakami, ale bez przesady, żeby to była
      taka całkowicie inna ciąża niż pojedyncza. Ostatnio podarowano mi trzy zdjęcia,
      za które gratisowo nic oczywiście nie musiałam płacić. USG ktoś inny robił - i
      też lekarka była okey.
      Myślę, że chodzenie prywatnie i płacenie za wszystko to tylko nasze wymysły i
      przy okazji powolne przyzwyczajanie lekarzy do kasy. A tak na prawdę to ich psi
      (sorry) obowiązek, bo kasę za nas od NFZ też otrzymują.
      Myślę tu o normalnym podejściu. Bo są i takie sytuacje, gdzie fakt, że się komuś
      dało kasę daje poczucie bezpieczeństwa, że będzie lepiej. A co do USG to płaci
      się za filmiki i inne duperele, jeśli ktoś tego potrzebuje, ale za zwykłe USG to
      jest chyba lekka przesada żeby płacić. Nie lepiej coś później dziecku kupić?
      Pozdr.
      Aga
      • an_ni Re: czy wszystkie placimy za USG ciąży 17.05.05, 16:30
        lepiej nie placic pewnie! tym bardziej ze placimy skladki ... ehhh
        ale jak sie dostac ?? jak miec zapewniona porzadna opieke i profesjonalne
        badanie, chyba wlasnie tylko u znajomych ...
        jesli masz od dawna lekarza z NFZ i ktory do tego pracuje w ktoryms szpitalu i
        ma dostep do dobrego USG to jest bajka
        • alinker Re: czy wszystkie placimy za USG ciąży 17.05.05, 16:51
          wiesz co teraz mi przyszło do głowy, że to być może zależne jest od oddziału
          NFZ. Z tego co się orientuję to np. moja "była kasa chorych" czyli śląska jest
          stosunkowo bogata. Być może od tego to zależy, czy USG jest refunfowane czy też
          się płaci za nie z własnej kieszeni. Gdyby tak było to jest to faktycznie
          niesprawiedliwe bo wszyscy płacimy takie same składki.
          A na USG nie chodziłam do szpitala tylko placówki , gdzie wykonuje się wszyskie
          badania. No i zgodnie ze skierowaniem miałam to za darmo czyli refundowane przez
          NFZ.

Aga
    • aga1004 Re: czy wszystkie placimy za USG ciąży 17.05.05, 16:57
      wiem ze po 12 tyg jest refundowane ale sprzet wszpitalu starej daty a i tak
      tareeba zapłacic ok3 zł wiec jak to bezpłatne a pruba poznania płci 10 zł ja nie
      wiedziałam ze sie nie płaci w przychodni mnie nie poinformowali
    • esterka8 Re: czy wszystkie placimy za USG ciąży 17.05.05, 17:06
      ja miałam do tej pory 4 USG- jestem w 36 tc. dwa darmowe i dwa płatne. Tyle, że
      na te płatne poszłam sama- nikt mi nie kazał. Moja lekarka robiła mi darmowo,
      ale po prostu nic z tych badań nie wynikało- nie umiała powiedzieć jakie są
      wymiary, jaka waga, tylko, że dziecko jest i że serduszko bije i ogólnie jest w
      normie. Nie wiem, czy to wina aparatu, czy lekarki, w każdym razie po prostu
      chciałam mieć profesjonalnie zrobione badanie i poszłam do znanego u nas
      położnika- płaciłam po 50 zł. jeśli w 38 tc nie urodze, to też jeszcze do niego
      pójdę- ale to moja fanaberia- nikt mi nie każe.
      Pozdrawiam ciepło
    • kardanom Re: czy wszystkie placimy za USG ciąży 17.05.05, 17:23
      jestem w 13 tygodniu,korzystam z NFZ mialam jedno usg i fakt zawsze trzeba
      czekac na nie.Skierowanie na nastepnej wizycie....nic od razu.
    • agutek76 Re: czy wszystkie placimy za USG ciąży 17.05.05, 19:57
      ja dostaje skierowania na usg z NFZ- mialam robione w 13 tyg., 16tyg. a teraz
      ide na polowkowe na kase chorych- no ale na polowkowym prywatnie tez bylam- u
      profesora z super sprzetem- pani doktor w przychodni powiedziala mi ze usg maja
      co prawda nowe ale najprostszy typ- wiec jesli chodzi o wady dzidziusia moze
      wykryc tylko te napowazniejsze i mam rozwazyc czy nie chc isc na to polowkowe
      dodatkowo gdzies prywatnie do super specjalisty- stwierdzilam ze jak raz w
      ciazgu calej ciaze zaplace jak za zboze to nic sie nie stanie- tym bardziej ze
      wszystkie wizyty i badania mam robione na NFZ
    • dixi Re: czy wszystkie placimy za USG ciąży 17.05.05, 21:07
      jak wy to robicie, ja chyba kompletnie nie potrafie korzystac z tego co mi sie
      nalezy ;
      wlasnie wrocilam z wizyty od specjalisty hematologa - prywatnie oczywiscie - w
      przychodniach terminy takie ze przed porodem sie nie wyrobie, nawet na pywatna
      wizyte czekalam 3tygodnie; lekarka poinformowala mnie, ze im obcieli limity i
      stad taka zytuacja; oczywiscie dostalam skierowanie na badania - odplatne;
      do gina tez chodze prywatnie, badania oczywiscie platne, skierowania na
      najprostsze moglby mi przepisac lekarz domowy ale jak mam isc do zatloczonej
      przychodni to dziekuje bardzo, a te wymagajace lepszego sprzetu wiadomo, ze
      tylko prywatnie;
      aha, pierwszy raz na wizyte ciazowa poszlam do przychodni, do tego samego
      lekarza chodzilam przed ciaza pare razy i byl w porzadu, ale jak sie okazalo ze
      ciaza to zalatwil mnie tak ze na nastepna wizyte sie nie przemoglam; a skladki
      na NFZ leca oczywiscie, i to niemale, oj chory ten nasz system...
      • wielorybka Re: czy wszystkie placimy za USG ciąży 17.05.05, 22:28
        Generalnie państwowe USG jest robione przez tych samych specjalistów ale na
        gorszym sprzęcie - cała tajemnica.
        A badania wszelkie i 5 x usg należą się każdej ubezpieczonej ciężarnej
    • matylda.fm Re: czy wszystkie placimy za USG ciąży 18.05.05, 08:50
      ja chodze do lekarza który pracuje w dużym szpitalu, jednym z najlepszych w
      Polsce. Mimi ,że to dopiero 9 tydzień miałam już 4 razy usg(trzeba było i juz)z
      kazdego mam fotki a na koniec mam przynieść płyte i wszystkie zdjęcia będą
      nagranesmile nie zapłaciłam ani grosza. Chodze do poradni przyszpitalnej
    • agutek76 Re: czy wszystkie placimy za USG ciąży 18.05.05, 08:54
      wielorybku- z moich tabelek i rozpisek wynika- ze na kase chorych naleza sie
      standardowo 3 usg- kolo 12 tyg, pozniej polowkowe i jeszcze jedno pod koniec
      ciazy- a jakie badania w ciazy naleza sie bezplatnie na kase chorych reguluje
      rozporzadzenie ministra zdrowia- w zalaczniku nr jeden jest wykaz z podzialem
      na tygodnie ciazy- podam wam link moze komus sie przyda: znalazlam to
      rozporzadzenie jak lekarz w przychodni chcial mnie oszukac ze grupa krwi, rh i
      przeciwciala anty rh na kase chorych to sie nie naleza - teraz mnie nikt nie
      oszuka- w razie czego rozporzadzenia na stol i juz!!!
      bap-psp.lex.pl/cgi-bin/demo.cgi?id=&comm=jn&akt=nr17146901&ver=-1&jedn=-1

dixi- niektore dziewczyny robia tak- chodza na wizyty prywatnie- i dodatkowo
      jeszcze do przychodni na kase chorych- i wybieraja sobie pierwszego lepszego
      lekarza z brzegu byleby tylko skierowania dawał na badania- no a jak nie chce
      dac zawsze mozna pokazac lekarzowi rozporzadzenie o ktorym pisalam wyzej
    • anfido Re: czy wszystkie placimy za USG ciąży 18.05.05, 09:55
      Dziewczyny !!!
      3 badania usg w czasie ciązy są refundowane przez NFZ. To juz od nas zależy czy
      idziemy prywatnie czy z NFZ. To od nas też zależy załatwienie skierowania na
      takie badanie, aby w odpowiednim czasie na nie iść. Tak na prawdę ginekolog nie
      robi wcale łaski dając skierowanie.
      Badanie usg jest jednym z podstawowych badań prenatalnych. Najważniejsze jest
      badanie usg połówkowe, gdyż wtedy właśnie najlepiej widać wszystkie narządy
      dziecka i łatwiej jest wykryć jakieś nieprawidłowości w rozwoju dziecka, jeżeli
      oczywiście takie są. Tak miedzy nami mówiąc większość lekarzy robiących usg nie
      ma przeszkolenia w kierunku wykrywania wad u płodu. Dlatego tak ważne jest
      trafienie do dobrego lekarza, który ma nowoczesny sprzęt. Najbardziej boli, ze
      takie warunki można sobie zapewnic tylko płacąc za takie badanie, ale taka jest
      nasza rzeczywistość. Niestety i to my rodzice i nasze dzieci muszą za to płacić.
      • an_ni Re: czy wszystkie placimy za USG ciąży 18.05.05, 10:13
        wlasnie to jest najgorsze, ze teoretycznie powinnysmy miec zapewnione darmowe
        badania a w praktyce jest to malo realne, no chyba ze ktos ma duzo czasu,
        stalowe nerwy albo znajmosci
        np badania na toxo sa refundowane ale dopiero w ciazy , przed - musisz placic -
        co to za profilaktyka ??? lepiej leczyc niz zapobiegac! wrrrrr
        • marchefka27 Re: czy wszystkie placimy za USG ciąży 18.05.05, 20:54
          z badaniami toxo - chcialam isc przed ciążą, ale lekarka poinformowala mnie ze
          jest platne, a po drugie jest to choroba wirusowa i to ze dzis nie jestem
          zakazona, nie znaczy ze jutro nie bede, a najwazniejsze jest czy wlasnie w
          ciazy jest ok, wiec to do mnie dotarlo.
          Co do usg. Ja chodze do lekarza panstwowo. Bylam na usg w 7 i 12 tyg. Teraz mam
          skierowanie na połówkowe. Ale przed usg panstwowym poszlam do znanego
          specjalisty (100zł, połowkowe 130) i roznica byla ewidentna. Po pierwsze
          sprzet - prywatnie był dopler - badanie przepływów, słychac bylo rytm serca.
          Lekarz nie denerwowal sie ze dziecko sie nie chce ustawic odpowiednio, bo w
          poczekalni nie czekal tłum pacjentów. No i bajer pt zdjecia i film. Panstwowo
          sprzet chyba nie najnowszy - roznica widoczna na zdjeciach. W przychodni nie
          mają mozliwosci nagrania, a akcję serca obrazują tylko na rozmazanym wykresie.
          Pani doktor byla mocno zniecierpliwiona ze dziecko sie nie odkreca i tak
          mi "majtala" brzuchem ze az sie czulam dziwnie, w pewnym momencie kazala mi
          szybko zdejmowac gacie i probowala obejrzec dziecko transwaginalnie
          jednoczesnie trzesąc brzuchem ...Teraz na połówkowe oprocz tego panstwowego ide
          taz prywatnie. Nie mowie nic mojej lekarce bo ona sie wscieka jak sie chodzi do
          innych lekarzy...
          • wieczna-gosia Re: czy wszystkie placimy za USG ciąży 18.05.05, 21:04
            ani razu nie placilam za USG. na tym okropnym sz[pitalnym sprzecie mialam
            wykryte wady plodu, potwierdzone genetyka za darmo.
            Moj lekarz uwaza ze w USG 80% to specjalista a tylko 20% to sprzet.
    • agutek76 Re: czy wszystkie placimy za USG ciąży 18.05.05, 21:57
      niestety badania na tokso nie naleza sie na kase chorych juz wam pisalam - ze
      jakie badania sie naleza - reguluje rozporzadzenie ministra zdrowia - no i
      toksoplazmozy tam nie ma niestety- jak lekarz da skierowanie to dobrze -ale nie
      ma takiego obowiazku
      • marchefka27 Re: czy wszystkie placimy za USG ciąży 18.05.05, 22:37
        to moja gin w takim razie nie skąpi badan, bo mialam i toxo i cytomegalie i AFP
        bez problemow (brak skierowania na przeciwciala rozyczki, ale chyba ja
        przechodzilam)
    • emilka82 Re: czy wszystkie placimy za USG ciąży 19.05.05, 09:29
      Ja o tej pory byłam 3 razy prywatnie na USG-9tydz, 14tydz i 21tydz. Wszystkie
      po 50 zł. Mój lekarz nie żałował mi skierowania na USG, ale co z tego? U nas w
      szpitalu terminy są na 3 miesiące, więc na połówkowe też nie zdążyłam się
      zapisać. Teraz mam termin na 22 czerwca z NFZ, co wypadnie mi na 31 tydzień.
      ZObaczymy, czy warto będzie tam w ogóle pójść.
      To naprawde CHORE, że termin USG jest 3 miesięczny, przecież to w wielu
      przypadkach bardzo ważne badania, a są osoby, które nie mogą pozwolić sobi ena
      ani jedno paywatne
      • wielorybka badania prenatalne 20.05.05, 12:34
        Załacznik nr 3 mnie zdziwił - że badania prenatalne należą się od 40 roku życia
        (szkoda, że nie od 50tegosmile
        Miałam robiona diagnostykę prenatalną w CZMP w Łodzi z uwagi na wiek i jest to
        36 lat, a nie 40. W opsie wskazań do amniopunkcji jest wiek ponad 35 lat. Ale
        może jestr coś czego nie wiem o swoim rzeczywistym wieku?wink

Co do ilości badań usg to jak mówisz, ze 3 to pewnie wiesz. Standard dobrego
        prowadzenia ciąży obejmuje 5 badań ale pewnie zdania uczonych i NFZ różnią sie
        zasadniczo.
    • agutek76 Re: czy wszystkie placimy za USG ciąży 20.05.05, 13:39
      3 usg to sie naleza standardowo -ale jak cos sie dzieje robia wiecej- ja mialam
      juz 4 a za 2 tyg ide na 5- najpierw mi robili bo mialam torbiel na jajniku a
      teraz jak torbiel sie wchlonela to zaczela mi sie szyjka skracac wiec beda mi
      mierzyc szyjke za 2 tyg. znowu- a jestem dopiero w 23 tyg.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka