eps 22.05.05, 09:45 wczoraj wieczorem dorwał mnie przeraźliw ból migrenowy. czuję e zaraz głowa mi pęknie. Czy jak wezmę ibuprofen to nic mi nie bedzie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gemmavera Re: migrena a ciaża 22.05.05, 10:25 W którym tygodniu ciąży jesteś? Ibuprofenu raczej nie powinno się brać w ciąży - lepszy byłby paracetamol. Tylko niestety wątpię, żeby pomógł, jeśli to rzeczywiście ból migrenowy. Spróbuj może czegos homeopatycznego - może pomoże. Na pociechę dodam, że u mnie w okresie ciąży migreny znacznie osłabły (ale dopiero od drugiego trymestru). Pozdrawiam gemma Odpowiedz Link Zgłoś
smallwitch Re: migrena a ciaża 22.05.05, 13:11 Hej Ibuprofenu raczej bym nie brała na Twoim miejscu, no chyba, że w porozumieniu z ginekologiem. U mnie migreny szalały w pierwszysm trymestrze i w dziewiątym miesiącu. Poza tym zdarzały się sporadycznie. Starałam się nic nie brać, tylko leżeć w ciemnym, cichym pokoju z kompresem na czole i stosować te wszystkie nie lekowe środki, które przynosiły mi choć minimalną ulgę, np. masaż głowy wodą z prysznica... W dziewiątym miesiącu za zgodą ginekologa brałam ketonal (który tylko nieco zmniejszał ból), bo migreny miałam koszmarne i do tego przechodzące w klastery. Ale i tak bez zgody gina nie brałam żadnego środka przeciwbólowego, ani żadnego innego... Odpowiedz Link Zgłoś
ivka2 Re: migrena a ciaża 22.05.05, 17:37 Ja brałam paracetamol i nacierałam czoło Amolem.Ogranicz spożywanie żóltego sera-po nim ból się nasila. Odpowiedz Link Zgłoś
gabi67 Re: migrena a ciaża 22.05.05, 18:13 Ja biore paracetamol jak juz naprawde nie moge Odpowiedz Link Zgłoś
aniutka11 Re: migrena a ciaża 22.05.05, 20:30 Nie wiem, czy mozna brac w ciazy Solpadeine (rozpuszczalna), ale jest na bazie paracetamolu i jest to jedyna rzecz, ktora pomagala mi przy okazji migren (nawet kilkudniowych). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wanesa83 Re: migrena a ciaża 22.05.05, 20:57 hej mam ten sam problem tzn. te holerne bole migrenowe (sory za wyrazenie,tego paskudztwa nie idzie inaczej okreslic) bole najbardzie nasilaly mi sie w 1 trymetrze (nieszlo wytrzymac)dzien w dzien : ( cos okropnego!!! jak sobie o nich pomysle to mnie skreca!!! Moja ginia powiedziala ze wolno brac pracetamol najwyzej 3 tabletki na dobe!!! (unikac w 1 trymestrze lekow) mozna rowniez stosowac roznego rodzaju olejki do smarowania czola np. olejek lawendowy bardzo pomaga, okłady lodowe Natomiast nazleży unikac slonca, halasu,stresu, ostrych zapachow ktore nasilaja bol oraz ograniczac sie z czekolada , serami , sokiem pomaranczowym obecnie jestem w 30tygoniui ciaży , bole troszeczke sie zmniejszyly tzn. idzie wytrzymać (przyzywczajenie) ps. jak zauwazysz objawy migrenowe, albo cie złapie atak migrenowy to zaraz sprobuj go zwalczyc !!! a co do ibuprofenu to nie wolno go stosowac w czasie ciaży!!!! WSZYSTKIM ZYCZE DUZO ZDROWKA!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wanesa83 Re: migrena a ciaża 22.05.05, 20:59 DUZO RZECZY DOWIESZ SIE NA FORUM : MIGRENA Odpowiedz Link Zgłoś
emilka82 Re: migrena a ciaża 23.05.05, 09:27 Ja miałam straszne migreny do 18 tygonia. tak średnio raz na 2 tygonie, zresztą jak i przed ciążę. U mnie to nie tylko ból głowy tylko straszne mdłowści wymioty, rozzwonienia. Poprostu koszmar. W 18 tygodniu mój lekarz przepisał mi pyralginum w czopkach doodbytniczy, powiedził, że w tym tygodniu już mogę. Od tamtej pory migremy ustąpiły nie użyłam ani jednego czopka i mam nadzieję, że tak już zostanie.. na zawsze... Odpowiedz Link Zgłoś
mama5plus Re: migrena a ciaża 23.05.05, 12:44 Ataki migreny moga byc spowodowane niedoborami magnezu. I wieksza dawka przez jakis czas przyjmowana pomogla mi pozbyc sie ich na dlugie lata. Teraz uwazam by nie miec niedoborow. A w czasie ciazy paracetamol jest raczej tym bezpiecznym lekiem. Choc na migrene mi nie pomagal. Odpowiedz Link Zgłoś